Zariaďujete nové bývanie? Vyvarujte sa pár zásadných chýb, ktoré v konečnom vzhľade domova môžu pôsobiť rušivo alebo neprakticky!

Príliš veľa nábytku a doplnkov

Súčasné trendy v interiéri sa prikláňajú skôr ku vzdušnosti, otvorenosti a voľnému priestoru. Príliš veľa nábytku a doplnkov tak môže pôsobiť chaoticky a neusporiadane. Niekedy tak interiér vyzerá ako skladisko.

Kvôli veľkému množstvu vecí v miestnosti je navyše priestor opticky menší. Zachytáva sa v ňom prach, ktorý je pracnejšie odstrániť a zotrieť.

Ak môžete, vyvarujte sa prílišnému množstvo dekorácií a doplnkov. Pokiaľ o tom viac popremýšľate, tak zistíte, že väčšinu vecí ani nepotrebujete. A to, čo skutočne áno, môžete zorganizovať v prehľadných organizéroch alebo boxoch. V interiéri si potom ponechajte len skutočne dôležité dekorácie, ktoré pre vás majú nejakú citovú hodnotu.

Dvakrát meraj a raz rež

Niekedy túžba mať všetko rýchlo hotové spôsobuje nedôslednosť alebo zbrklosť. Keď teda plánujete rekonštrukciu alebo nový interiér, dajte si na čas. Všetko premyslite, napíšte si zoznam vecí.

Rozhodne sa nevypláca zariaďovať za pochodu.

To isté platí aj o výmere vášho priestoru. Je síce pekné, že kúpite prvý gauč, na ktorý narazíte, pretože sa vám jednoducho páči. Ale:

  • Zmestí sa vám do obývačky?
  • Je dobre orientovaný?
  • Zmerali ste si, aký veľký priestor potrebujete pre konferenčný stolík?
  • Koľko ľudí v obývacej izbe plánujete pravidelne hostiť?

Na tieto aj ďalšie otázky by ste si mali zodpovedať dopredu a podľa toho aj zariaďovať.

Nepodceňte farby

Farby majú tendenciu nielen podporiť dizajn v interiéri, ale aj ovplyvniť vašu náladu. Netradičná kombinácia farieb síce môže pôsobiť na prvý pohľad zvláštne a originálne, ale vždy myslite aj na to, ako ich budete vnímať z dlhodobého hľadiska.

Výrazné vzory po čase nielen omrzia a dokonca sa vám môžu aj sprotiviť. Keď už chcete netradičné prvky, stavte na jednu výraznejšiu farbu, ktorej odtiene v interiéri rôzne nakombinujete.

Vyvarujte sa ale viacerým farbám, ktoré sa vzájomne bíjú, alebo sú príliš zladené, čím pôsobia nudne a vágne.

Ideálna kombinácia v interiéri by sa mala skladať z troch farieb, pričom jedna by mala byť výraznejšia.

Buď svetlo

Mozog potrebuje príjemné osvetlenie, aby správne fungoval. Pokiaľ nie je miestnosť dostatočne osvetlená alebo trpí nedostatkom prirodzeného svetla, nebudete sa v miestnosti cítiť najlepšie. ň

Umiestnenie svietidiel by ste preto rozhodne nemali podceniť.

Ak máte na výber, vyberte si takú orientáciu bytu, ktorá vám zaručí, že do bytu bude svietiť slnko, nebude v tieni, nebude mu cloniť iný dom alebo vnútroblok.

Čo sa týka osvetlenia v interiéri, potom sa zamerajte na prirodzené teplé odtiene bielej a dobre zvážte aj stmievače na stropné osvetlenie alebo lampy, ktoré vám pomôžu vytvoriť dokonalú a útulnú večernú atmosféru.

Podlaha znamená viac, než si myslíte

Verte tomu, že podlahu budete vnímať rovnako veľmi intenzívne. Jednak po nej budete chodiť, takže by mala byť príjemná aj na dotyk, ale tiež hrá veľmi dôležitú úlohu v celkovom dizajne bytu.

Zvoľte kvalitný a odolný materiál, ale zamerajte sa aj na to, či vám odtieň podlahy bude ladiť aj s nábytkom, farbou okien, dekorom a ďalšími drevenými prvkami v miestnosti.

Ideálne by bolo, zladiť nejaký prvok do rovnakého dekoru, ako je vaša podlaha. Skvele celý interiér prepojí. Zamerajte sa aj na sýtosť a odtieň.

V menších priestoroch je vhodnejšie sýty odtieň podlahy doplnený svetlejším odtieňom dverí, vo väčších miestnostiach je to presne naopak.

Nuda? Jo, to vadí!

Nie je až tak dôležité mať v interiéri poslednej dizajnérske výstrelky, na ktoré miniete pol výplaty. Domov by ale rovnako dobre mal byť odrazom osobnosti jeho obyvateľov.

Gauč, ktorý ste si kúpili pred dvadsiatimi rokmi v bazáre, tuctová komoda, ktorú má doma každý druhý alebo uniformná skriňa, ktorá narobí viac škody, ako úžitku?

Nebojte sa do interiéru dodať aj svoj osobitý prvok. Či už sa bude jednať o obrazy na stenách, váš obľúbený vzor na dekoračných vankúšoch, záľubu v pestovaní rastlín…

A čo vy a zariaďovanie interiéru? Neváhajte nám napísať vaše rady a skúsenosti!

Komentáre k: Ako sa vyhnúť najčastejším chybám v interiéri?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.