Po čom zaplesá srdce každého muža-kutila? Predsa po poriadnom pracovnom kútiku, kam si po práci môže v pokoji zaliezť a venovať sa svojmu koníčku či práci. Ak máte domček alebo vlastníte garáž, nie je problém taký kútik vytvoriť. V prípade bytu už je situácia iná. Tu si zvyčajne budete musieť vystačiť s pracovným stolom čiže ponkom. Postaviť ho môžete napríklad v komore, ktorá býva súčasťou vstupnej chodby. Alebo oddeľte paravánom časť izby od zvyšku a vytvorte si svoje pracovné miestečko.

Či už zvolíte svoje pracovné miesto kdekoľvek, jeho stredobodom bude už spomínaný pracovný stôl. Nekupujte žiadne lacné náhrady. Majte na zreteli, že na ňom budú prebiehať všetky hrubé práce a je potrebné, aby zabezpečoval všetky bezpečnostné záruky. Aké kritériá má teda správny ponk spĺňať?

Stojí na stabilite

Kuchynský stôl alebo ten na záhrade podložíme vhodnou vypchávkou a nejaké kývanie nás až tak nerozhádže. To ale nie je prípad pracovného stola do dielne. Tu zohráva stabilita zásadnú úlohu. Základom kvalitného a profesionálneho stola sú robustné a dobre vyvážené nohy a jeho rám. Ten môže byť vyrobený z kovu alebo z dreva, podobne ako samotné nohy.

Nohy u dielenských stolov bývajú obvykle nastaviteľné, tj. ide meniť výšku celého stola. Väčšina stolov je tiež opatrená kolieskami kvôli mobilite stola. Skontrolujte si brzdný systém týchto koliesok.

So stabilitou súvisí aj vhodná výška stola. Pre priemerne vysokého muža sa uvádza ako ideálna výška okolo 880 mm, tj. výška od zeme po pracovnú dosku. Avšak stôl by mal byť polohovateľný. Niekedy budete potrebovať pri zveráku pracovať v stoji.

Pracujte na kvalite

Väčšina práce sa odohráva na samotnej doske stola. Jej šírka nie je štandardizovaná. Všeobecne sa dá povedať, že čím väčšia je, tým lepšie pre vás. Máte dostatok priestoru na odkladanie vecí a ešte vám zostane miesto na samotnú prácu. Šírku pravdepodobne zvolíte na základe priestoru vo vašom pracovnom kútiku.

Pri výbere stola hľaďte aj na kvalitu dreva, z ktorého je doska zhotovená. Za najvhodnejšie sa považuje bukové. Také stoly sú vyrobené buď priamo z bukového masívu, alebo z vrstiev lisovanej bukovej dyhy. Ak si chcete dosku zachovať po dlhé roky, môžete ju pokryť zvyškom linolea alebo starého koberca. Myslite na dobré upnutie k stolu, aby vám nevznikali nerovnosti.

Bez úložných priestorov sa nezaobídete

Pracovný stôl bez úložných priestorov by bol asi ako veľký hrniec bez pokrievky. V takom hrnci síce zvládnete všeličo uvariť, ale niečo tomu chýba a niečo by nešlo uvariť vôbec. Podobne je to aj so stolom, ktorý nemá žiadne zásuvky. Nie je práve ideálne neustále odbiehať niekam inam pre zabudnuté náradia.

V obchode ide kúpiť samotný ponk bez zásuviek, alebo už plne vybavený stôl. V prvom prípade si môžete dokúpiť ďalšie komody a vyhrať sa s ich rozmiestnením. Ďalšou výhodou dokúpených skriniek je ich mobilita, ak si ich kúpite na kolieskach. Opäť sa zavčas pozrite na funkčnosť brzdného systému.

Zaujímavou alternatívou ku skrinkám je vytvoriť si úložný priestor na stene, ku ktorej stôl prilieha. Postačí vám niekoľko dlhších klincov, ktoré zatlčieme v rade pozdĺž celej dĺžky steny. Teraz už na umelo vytvorené háčiky len naskladáte to náradie, s ktorým najčastejšie pracujete.

 

Komentáre k: Pracujte ako majster na kvalitnom stole

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.