Podniky sa posledné roky čoraz častejšie zameriavajú na ergonómiu pracovného prostredia a prispôsobujú ho tak, aby bolo s čo najmenším negatívnym dopadom na zdravie zamestnanca. Jedným zo spôsobov, ako sa dá vylepšiť pracovné miesto, či už ide o kanceláriu v korporáte alebo domácu pracovňu, je zabezpečiť kvalitný a ergonomický pracovný stôl a stoličku. Počuli ste už o stoloch, ktoré sa dajú výškovo prispôsobiť a vy môžete striedať sedenie a státie?

Ide o stoly s nastaviteľnou výškou a táto novinka by nemala chýbať v žiadnej modernej pracovni.

Prečo je kvalitný pracovný stôl dôležitý?

Priemerný čas sedenia za pracovným stolom je 9 hodín a až 85% ľudí, ktorí väčšinu pracovného času trávia za stolom, pociťuje pri sedení určitý diskomfort. Ide najmä o situácie, kedy nemôžu zmeniť pri práci polohu. Nastaviteľný stôl tento problém rieši, nakoľko umožňuje striedanie sedenia so státím.

Zdroj foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Manuálne vs elektrické výškovo nastaviteľné stoly

V iných krajinách sa výškovo nastaviteľné stoly používali už v minulosti. Prešli však veľkým vývojom a sú doplnené o rôzne funkcionality. Aktuálne predajcovia ponúkajú dva typy stolov, a to:

Manuálne nastaviteľný stôl sa nastavuje otáčaním kľučky. Jeho výhodou je nižšia cena, ale takéto ručné nastavenie trvá dlhšie a je fyzicky namáhavejšie.

Elektrický nastaviteľný stôl má vlastnú pohonnú jednotku – motor. Stačí stlačiť tlačidlo na ovládacom paneli a stôl sa nastaví do požadovanej výšky.

Faktory pri výbere rastúceho stola

Kúpa nastaviteľného stola je investícia na dlhšiu dobu, preto je potrebné ju nepodceniť a preveriť nasledujúce faktory:

Výška rastúceho stola

Rozsah nastavenia výšky je kľúčovým faktorom. Výrobcovia väčšinou ponúkajú dva druhy výškového rozmedzia, a to 71 – 121 cm alebo 58 – 123 cm. Tak, ako pri sedení, aj pri státí majú byť vaše predlaktia voľne položené na doske, v polohe rovnobežne so zemou. Navyše pri práci v stoji je potrebné, aby bol váš chrbát a krk rovný, teda aby ste stáli vzpriamene.

Sú kancelárie (domáce pracovne), kde bude nastaviteľný stôl zdieľaný viacerými zamestnancami (členmi domácnosti). Vtedy je vhodné uvažovať o kúpe stola s väčším rozmedzím, aby bol vhodný pre ľudí s rôznou výškou.

Hĺbka rastúceho stola

Tá závisí primárne od štýlu práce. Ak ste pri práci obklopení okrem počítača aj pracovnými materiálmi, hĺbka stola by mala byť väčšia. Ak vám stačí pri práci len počítač, postačí vám aj menší rozmer. Zvážiť treba aj priestor, do ktorého budete stôl umiestňovať.

Mechanizmus zdvíhania

Spôsob zdvihu záleží na vašich preferenciách. Niektorí ľudia nepotrebujú mať elektrické ovládanie a nemajú problém stôl zdvihnúť sami. Siahajú teda na mechanicky nastaviteľné stoly. Ak si chcete dopriať komfort, budete pozerať skôr po elektrických stoloch. Nastaviteľné stoly s elektrickým pohonom majú pamäťovú jednotku, do ktorej sa dá uložiť obľúbená výška a po stlačení gombíka sa stôl nastaví automaticky do tejto polohy.

Vydáva elektrický motor nepríjemný zvuk? Je dôležité brať do úvahy aj tento faktor, ktorý môže byť rušivý, najmä ak je stôl umiestnený v kancelárii s viacerými zamestnancami.

Nosnosť rastúceho stola

Pri klasickom pracovnom stole vás nosnosť stola zrejme veľmi nezaujíma. Pri nastaviteľných sa tento parameter môže stať rozhodujúcim. Je bežné, že nastaviteľný stôl sa bude dvíhať spolu so všetkými vecami umiestnenými na ňom. Ak sa rozhodnete pre stôl s nižšou nosnosťou, pri jeho zdvíhaní sa môžete stretnúť s vyšším hlukom, prípadne aj trasením.

Rýchlosť zdvihu

Aj tento parameter je potrebné zvážiť. Okrem nepríjemného zvuku motora môžete na zvýšenie či zníženie čakať pomerne dlhý čas. Nie je to nič príjemné, najmä ak sa stôl nachádza v kancelárii a budú sa pri ňom striedať viacerí zamestnanci. To môže od používania stola veľmi odradiť. Poobzerajte sa po modeloch, ktoré majú rýchlosť zdvihu cca 30 a viac mm/s.

Nastaviteľný stôl môže zvýšiť produktivitu a spáliť kalórie

Áno, čítate správne. Okrem pozitívneho vplyvu na našu chrbticu a ostatné časti tela, ktoré dlhým sedením doslova trpia, majú nastaviteľné stoly aj ďalšie výhody. Státie zlepšuje činnosť mozgu a náladu – pracovať sa vám bude teda omnoho lepšie a budete produktívnejší. Zmena polohy pri práci – zo sedenia do státia a naopak – vás prinúti hýbať sa, a tým spálite omnoho viac kalórii, ako pri celodennom sedení. Toto sú významné dôvody, prečo investovať do nastaviteľného stola.

Ak ste sa rozhodli, že chcete investovať do svojho zdravia alebo zdravia vášho zamestnanca, nakupujte od overených predajcov. Spoločnosť Liftor ponúka široký výber nastaviteľných stolov a s našimi radami určite vyberiete ten správny.

Zdroj foto 2: Andrey_Popov / Shutterstock.com