Bez svetla sa pred domom ani na záhrade v tme neorientujeme. Patrí neodmysliteľne ku každému domu a do jeho okolia. Záhrada dnes slúži hlavne ako miesto na odpočinok a na relaxáciu. Pergoly, vírivky, chodníčky a altánky sú ich pýchou. Nepostrádateľným prvkom sú potom svietidlá.

Tie musia spĺňať požadované normy a musia byť odolné proti prachu a vode. Sú na ne kladené väčšie požiadavky ako na interiérové ​​svietidlá, a preto musia byť robustnejšie a pevnejšie. Stupeň ochrany sa udáva v číslach. Pre bazénové použitie musia spĺňať svietidlá krytie aspoň IP68. Pre klasické na vonkajšie použitie potom IP44.

Stĺpcové, nástenné alebo závesné?

Stĺpcové svietidlá sú už podľa názvu zložené zo stĺpca a časti, ktorá vyžaruje svetlo. Na trhu je mnoho typov a výrobcovia sa snažia uspokojiť dopyt zákazníkov, takže idú kúpiť napr. aj historické lucerny. Ich výhoda spočíva v tom, že ich bezpochyby môžete umiestniť kdekoľvek na záhrade. Navyše majú dômyselne prepracovaný dizajn, ktorý umožňuje jednoduché vymenenie žiarovky.

Na stenu domu, garáže alebo záhradného domčeka sa hodia nástenné svietidlá. Tiež tie musia spĺňať normy a technické parametre pre vonkajšie použitie, aj keď sú napríklad pod strechou. Kúpite ich s čidlami, vďaka ktorým sa samy rozsvietia na základe detekovaného pohybu. Trh opäť ponúka celý rad typov. Vyrábajú sa tiež v dizajnovej sérii, takže je možné kombinovať so stĺpcovými svetlami.

LED VONKAJŠIE NÁSTENNÉ SVIETIDLO PHILIPS ROBIN 1X4,5W – ČIERNA

Stropné a závesné svietidlá sa používajú prevažne na pergoly a terasy. U väčšiny sa dá dĺžka závesu dobre regulovať. Na osvetlenie bazéna je potreba zaobstarať bazénové svietidlá. Sú konštruované tak, aby sa dali použiť priamo vo vode. Poslednú dobu pomáhajú nasvietiť okolie veľmi obľúbené jazierka pri dome.

Úsporné svietidlá sú trendy

Výrobcovia už ponúkajú rady svietidiel, ktoré sú osadené úspornými zdrojmi. U tých sa ani nepočíta s použitím klasických žiaroviek. Investícia do úsporného osvetlenia sa na začiatku môže zdať veľká. Vysoká obstarávacia cena svietidiel s príkonom LED diód sa čoskoro vráti späť. Na trhu sú svetlá, ktoré majú príkon cca 3 až 15 W na svietidlo.

K navodeniu romantickej atmosféry poslúžia solárne lampy. Majú nespočet podôb a intenzita ich svetla sa vyrovná sviečke, lampiónu alebo lucerne. Čo viac, pôsobia veľmi dekoratívne. Ich výhoda je, že nie sú odkázané na elektroinštaláciu a po celodennom nabíjaní vedia svietiť až 8 hodín.

LED VONKAJŠIE LAMPA PHILIPS COTTAGE 1X4,5W – ČIERNA

Bez elektroinštalácie nie je veľkého svetla

Ostatné svietidlá však elektroinštaláciu vyžadujú. Pretože lampy sú závislé na elektrickom vedení, dobre zvážte, kam presne chcete lampy umiestniť. Inštaláciu vonkajších zásuviek prenechajte odbornej firme. Svetlá sú zvyčajne spínané z domu a môžete ich napojiť aj na časový spínač.

 

Komentáre k: Vonkajšie svietidlá privedú kúsok romantiky aj do vašej záhrady

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.