Či už žijete v meste alebo v rodinnom dome so záhradou, balkón je vždy miestom, ktoré by bolo škoda nevyužiť. Mestský balkón je skvelým adeptom na chillout miesto a to vlastne platí aj pre balkóny a terasy, ktoré patria k domu so záhradou. Ako vykúzliť z balkóna či lodžie relaxačné posedenie, kde môžete tráviť čas s knihou či s priateľmi alebo rodinou? Možností je celá hromada. Stačí popremýšľať o štýle, ktorý je vám blízky a ktorý bude korešpondovať so zvyškom vášho domova. Uľahčiť si zariaďovanie balkóna môžete s niekoľkými našimi tipmi.

Áno, balkón nemusí byť ani zďaleka len balkónom. Aj z tohto miesta sa dá vykúzliť malý kúsok raja, kedy môžete odpočívať a stráviť tu nejednu príjemnú chvíľu. Chcete mať vlastný kútik alá čajovňa? Alebo snáď radšej francúzsku kaviarničku? Či bylinkovú záhradku? Čokoľvek si prajete! V prvom rade samozrejme záleží na ploche, ktorú môžete využiť. Podľa toho potom môžete rozvrhnúť plán, ktorý vám pomôže vyčarovať snové miesto.

Upratovanie

Pred zariaďovaním je samozrejme vhodné balkón kompletne upratať a odstrániť z neho všetko, čo tam nepatrí. Vďaka tomu totiž budete mať prehľad o priestore a budete si môcť ľahko predstaviť, ako s miestom naložíte.

Predstava

Ideálnu predstavu máte? Načrtnite si ju! Kus papiera a ceruzka vám pomôžu rozvrhnúť si miesto a pripraviť si napríklad rozpočet. Skúste viac variantov, hrajte sa. V prvom bode si vymyslite koncept. Chcete minimalistický kútik na čaj? Alebo miniatúrnu záhradku s posedením na kávu plnú rastliniek či bylín? Čokoľvek môžete mať. Akonáhle si budete istí svojou predstavou, potom môžete vyraziť na nákupy.

Ilustračný obrázok, zdroj

Nábytok

Nikde nie je povedané, že musíte kúpiť nový nábytok za veľa peňazí. Ba naopak, možností je opäť niekoľko. Ak máte radi čistý alternatívny štýl, môžete zvoliť vankúše miesto sedenia a menšiu krabicu miesto stolíka. Vytvoríte útulný kútik, kam skvele zapadne napríklad vodná fajka a vonné tyčinky. Ak máte radi staré veci, vyrazte na blšák. V takýchto bazároch často nájdete dokonalé skvosty, ktoré z vášho balkóna po renovácii vykúzlia malú vintage kaviarničku. Ak však chcete balkón zdobiť novým a začať od začiatku, môžete vyberať z rôznych druhov balkónových setov. Od plastového nábytku, ktorý je k dispozícii za nízke ceny, až po kovový zdobený nábytok či drevený skladací. Aký štýl je ten váš?

Zeleň

Príjemné dojmy tvorí podstatná časť zelene, ktorá rozhodne nesmie chýbať. Nielenže sú rastlinky okrasou a perfektne doladia chillout kútik, ale môžu byť tiež pomocníkom do kuchyne. Prečo neskúsiť pestovať bylinky? Tie budú okrasou a pýchou vašej kuchyne. Ak však nepatríte medzi nadšených záhradníkov, nevadí. Dnes možno zakúpiť podarené imitácia rastlín, ktoré sa chvália vysokou životnosťou a nulovými nárokmi na starostlivosť. Vďaka šikovnému umiestneniu často nikto nespozná, že ide o umelé kvetiny. Skúste to.

Ilustračný obrázok, zdroj

Dekorácie

Doladiť balkón k dokonalosti pomôžu tiež dekorácie. Tiahne vás to k moderne alebo prírode, umeniu alebo klasike? Čokoľvek máte radi v byte, môžete umiestniť aj na balkón. Kochať sa tak môžete aj vo svojom novom útulnom ihrisku. Odporúčané dekorácie sú nielen moderné prvky, obrazy, ale aj príroda. Skúste na balkón umiestniť vetvu alebo dva väčšie oblé balvany a nestačíte sa diviť, akej úžasné atmosféry dosiahnete. Všetko samozrejme záleží na tom, aký štýl posedenia si vyberiete. K dekoráciám môže patriť aj osvetlenie – lampióny, žiarovky, fantázii sa medze nekladú. Nakoniec, bude to len vaše miesto, kde strávite výnimočné chvíle.

Ilustračný obrázok, zdroj

 

Komentáre k: Čarovanie s balkónom

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.