Nebzučia ani neštípu, ale ich prítomnosť v domácnosti je veľmi nepríjemná. Malé mušky sa dokážu rýchlo rozmnožovať a lietajú prakticky všade. Ako ich nadobro dostať z domu?

Ak sa u vás doma vyskytujú žlté, hnedasté alebo dokonca červenkasté mušky, ktoré nie sú väčšie ako 2-4 milimetre, ide o príslušníka veľkej čeľade hmyzu nazývaného octové mušky, konkrétne o octovú mušku obyčajnú. Možno ich poznáte aj ako vínne mušky, banánové mušky alebo ovocné mušky. Sú výborné letkyne a majú veľmi citlivý čuch. Keď vo vašom dome zacítia jedlo, neomylne si k nemu nájdu cestu. Najčastejšie vás obťažujú v letných mesiacoch, ale keďže milujú ovocie, ktoré si môžete dopriať po celý rok, nezriedka sa stáva, že u vás zostanú aj v zime.

Ako sa octové mušky dostanú do domu?

Tak ako každý iný hmyz, aj octové mušky sa môžu dostať do interiéru cez okno. Vzhľadom na ich veľkosť ich nezastaví ani moskytiéra. Môžete si ich priniesť aj z obchodu s potravinami. Preto sa uistite, že kupované ovocie nie je poškodené a nezačína hniť.

Prečo sú octomilky problémom?

Octomilky majú najradšej prezreté alebo hnijúce ovocie. A to nielen tie, ktoré máte na pulte, ale aj tie v koši, ktoré môžu byť dosť nehygienické.

Spôsobujú aj iné problémy, pretože v kuchyni znečisťujú priestor výkalmi, ktoré sú okom neviditeľné, ale to neznamená, že tam nie sú. Ideálne nie je ani to, že sa z hnijúceho ovocia môžu šíriť rôzne baktérie alebo spóry plesní na ostatné potraviny. Nič z toho nepredstavuje významné zdravotné riziko, ale pravdepodobne je lepšie to vôbec nemusieť riešiť.

V neposlednom rade dokážu rýchlo naklásť desiatky až stovky vajíčok, z ktorých sa za 8 až 10 dní stanú dospelé jedince schopné rozmnožovania, čo celý problém ešte viac sťažuje. Okrem toho dospelý hmyz žije 2 až 9 týždňov a ak sa usadí vo vašom dome, nebude chcieť odísť.

Čo priťahuje mušky a ako im predchádzať

Ako sme už spomenuli, najväčším lákadlom pre vínne mušky je prezreté alebo rýchlo sa kaziace ovocie. Ale neodolateľné sú pre ne napríklad aj ovocné koláče, džemy, kávový výluh, ovocné šťavy a iné sladké nápoje, pivo, víno a sójová omáčka. Tieto veci nájdu nielen na kuchynskej linke, ale aj v odpadkovom koši. Preto je najlepším spôsobom, ako im predchádzať, prevencia.

Čo teda môžete urobiť, aby sa u vás doma nevyskytovali?

  • Nerobte si zbytočné zásoby. Kupujte len toľko ovocia, koľko dokážete zjesť.
  • Nakrájané kúsky ovocia skladujte v chladničke. Do chladničky tiež nedávajte ovocie, ktoré sa rýchlo kazí.
  • Pravidelne vynášajte odpadkový kôš, aby vyradené zvyšky neskvasili.
  • Kôš pravidelne umývajte a dezinfikujte. V koši používajte plastové vrecká, aby sa na dno koša dostalo čo najmenej zvyškov.
  • V ideálnom prípade by ste mali zvyšky ovocia, odrezky a šupky odniesť na kompost hneď po ich spracovaní. Prípadne ich skladujte oddelene v uzavretom vrecku alebo uzavretej nádobe.
  • Kuchynské utierky a hubky na riad často vymieňajte. Tie môžu byť tiež živnou pôdou pre mušky.
  • Nenechávajte riady nahromadené v dreze.
  • Kuchynskú linku často umývajte, aby na nej nezostali zvyšky jedla alebo rozliate nápoje.
  • Raz týždenne vyčistite drez, aby ste zabránili muškám ukrývať sa v ňom. Okrem agresívnych čistiacich prostriedkov pomôže aj sóda bikarbóna zaliata octom.
  • Kvety nepolievajte nadmerne. Príliš veľa vody spôsobuje hnilobu, ktorá nielenže škodí kvetom, ale je aj veľmi atraktívna pre mušky.

Ako sa zbaviť octomiliek, keď sa premnožia

Proti octomilkám musíte bojovať na viacerých frontoch. Čo sa v boji proti týmto otravným muškám osvedčilo najlepšie?

Vrhnite sa do upratovania

Je neskoro na prevenciu a je čas riešiť premnožené mušky? Najskôr dôkladne poupratujte. Upratajte všetky zvyšky jedla, vyprázdnite odpadkový kôš a umyte kuchynskú linku, drez a odpad. Skontrolujte stav ovocia, či nie je prezreté, a v závislosti od stavu ho okamžite spracujte alebo vyhoďte.

Vysajte je

Všimli ste si veľa mušiek na jednom mieste? Vezmite si na pomoc vysávač a bez milosti ho zapnite na maximálny výkon. V krátkom čase sa počet múch výrazne zníži.

Kúpte si pascu na mušky

Ak si v drogérii kúpite pascu na mušky, nebudete mať absolútne žiadnu prácu. Chytanie mušiek trvá dlhšie, ale je to veľmi účinná metóda, ktorá je zároveň šetrná k životnému prostrediu.

Bojujte chémiou

Ak chcete okamžitý účinok, vyrábajú sa spreje proti hmyzu. Pri nich dbajte na to, aby sprej neprišiel do kontaktu s potravinami, čo je v kuchyni pomerne ťažké dosiahnuť. Po striekaní nezostávajte v miestnosti a dobre ju vyvetrajte.

Kúpte si pascu na muchy

V drogérii si môžete kúpiť aj klasické pasce na muchy. Nie sú príliš estetické, ale svoju úlohu plnia dokonale. Ak ich prilepíte k oknám, mušky nebudú mať čas nakladať vajíčka a rozmnožovať sa.

Vytvorte si vlastné pasce

Ak sa vám nechce bežať do obchodu, vyrobte si pascu z vecí, ktoré má doma každá gazdinka. Všetko, čo potrebujete, je nádoba alebo miska, potravinová fólia alebo vrecko, gumička a nožnice.

Do nádoby vložte napríklad kúsok ovocia, džem, trochu džúsu alebo jablčného octu, prikryte fóliou alebo vrecúškom pripevneným gumičkou a nožnicami urobte niekoľko malých otvorov. Tie umožnia muchám dostať sa k potrave, ale nebudú sa môcť dostať späť.

Foto: Shutterstock.com

Kúpte si živú pascu

Ak radi pestujete izbové rastliny, určite sa vám bude páčiť myšlienka zaobstarať si mäsožravú rastlinu. Ta priláka mušky a potom ich chytí do pasce. Samotná mäsožravá rastlina nebude stačiť na boj s premnoženým hmyzom, ale ako ochrana pred občasným napadnutím zvonka je ideálna.

Mäsožravky však potrebujú dostatok svetla a vlahy, preto je ideálne ich pravidelne zimovať. Nie sú to teda rastliny pre začiatočníkov.

Stavte na jed

Nič nefunguje? Pre takéto prípady existuje ešte tvrdší kaliber, ktorým je jed. Octomilky ho zožerú a za pár hodín sú preč. Jed neznečisťuje ovzdušie a je veľmi účinný. Ak však máte doma deti alebo príliš zvedavé domáce zvieratá, radšej si vyberte inú možnosť.

Rady od babičky

Znepríjemnite octomilkám pobyt vo vašej kuchyni klinčekom. Nám krásne vonia, ale ovocné mušky jeho vôňa odpudzuje. Preto dajte klinčeky do malej misky vedľa miesta, kde skladujete ovocie, alebo na dno koša. Octomilky nemajú radi vôňu cesnaku, ale strúčiky nie sú práve najvhodnejšou vôňou pre domácnosť alebo pre ľudí.

Nie len octové mušky môžu byť nepríjemné

Vyskúšali ste už všetko a nemôžete sa mušiek zbaviť? Možno to vôbec nie sú mušky. Dobre si ich prezrite. Podobne veľké sú aj smútivky. Rozdiel je v tom, že smútivky sú sivé až čierne. A nenájdete je na ovocí, ale na izbových rastlinách alebo v kvetináčoch.

Smútivky sa rozmnožujú v nasiaknutom substráte izbových rastlín, kde kladú vajíčka, z ktorých sa vyvíjajú larvy, ktoré sa živia koreňmi rastlín. Často si ich môžete priniesť domov s novým substrátom, ktorý zvyčajne nájdete v hobby obchodoch.

Ak sa vašim izbovým rostlinám nedarí ako predtým a okolo vás lietajú roje mušiek, práve ste objavili príčinu.

Smútivky a ako sa ich zbaviť

Smútivky milujú vlhkú pôdu. Prvým krokom, ako sa zbaviť tohto otravného hmyzu, je obmedziť zalievanie, aby vrchná časť kvetináča dobre vyschla.

Odporúčame tiež kúpiť žlté lepiace dosky, ktoré nájdete v kvetinárstvach a hobby obchodoch. Na doskách však môžete chytiť len dospelé jedince, larvy sa ešte stále vyvíjajú v pôde.

Ošetrenie je najlepšie podporiť aj špeciálnym hnojivom, ktoré zabíja larvy, alebo zaobstaraním parazitických hlístic, ktoré sa živia larvami a po skončení svojej práce uhynú.

Prevencia proti smútivkám

Aby ste sa nabudúce nemuseli zaoberať smútivkami, zaobstarajte si pri ďalšom presádzaní substrát s potláčajúcim účinkom, ktorý zabráni smútivkám, aby doň vôbec nakládli vajíčka.

Nemusíte však vyhadzovať ani napadnutý substrát, ktorý už máte doma. Rozložte ho na plech a vložte na niekoľko minút do rúry, kde sa vysoká teplota postará o larvy a dospelé jedince.

Je tiež dobré dávať pozor na zalievanie a kvety zbytočne nepolievať. To je však pri vlhkomilných rastlinách prakticky nemožné. Pre tieto prípady si môžete preventívne kúpiť aj žlté lepiace dosky. Keď sa na ňom začne objavovať viac mušiek, viete, že je čas konať.