Losos je veľmi chutná a zdravá ryba, ktorá sa dá pripraviť na viacero spôsobov s využitím rôznych typov tepelných úprav. Môžeme ho urobiť na oleji, na masle alebo bez použitia tuku. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si vybrať najčerstvejšieho lososa a ako ho najvhodnejšie spracovať. Pripravili sme si pre vás recepty, ako ho pripraviť na panvici, v rúre a na grile.

Zdroj: Shutterstock.com

Tipy pred prípravou

Ako si vybrať v obchode čerstvého lososa?

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať chutného lososa.

Skontrolujte farbu

Čerstvý losos chovaný na farme by mal byť jemnej ružovej farby. Losos voľne žijúci vo vode má byť tmavo ružový. Nikdy nekupujte ryby, ktoré majú dohneda sfarbené časti alebo sivé škvrny. Je to znak toho, že nie sú čerstvé.

Vôňa

Vôňa čerstvého lososa pripomína oceán. Čerstvý losos by nemal mať štipľavý rybí zápach. Preto hľadajte lososa čistej a sviežej vône.

Dávajte si pozor na umelo sfarbeného lososa

Existujú spoločnosti, ktoré do lososa pridávajú farbivo, aby pre spotrebiteľov vyzeral atraktívnejšie. Veľa lososov chovaných na farmách má v skutočnosti sivasté mäso, pretože nie sú kŕmené kvalitnou stravou.

Náš tip

Poriadne si prečítajte štítok na produkte a ak naznačuje, že ryba bola zafarbená, nekupujte ju.

Zdroj: Shutterstock.com

Akého lososa si vybrať?

Divoký alebo chovaný

Na trhu si môžete vybrať divokého alebo chovaného lososa. Ryby z fariem majú väčšinou jemnejšiu chuť, pretože sú tučnejšie.

Divoký losos býva o niečo drahší, ale obsahuje menej tuku a má vyšší obsah minerálov (železo, zinok). Spoznáte ho podľa toho, že má ružovejšiu farbu. Oba druhy tejto ryby sú chutné a zdravé.

S kožou alebo bez

Odporúčame vám vybrať si lososa s kožou. Keď si pozriete na internete recepty, väčšinou sa v nich odporúča tento typ. Je to preto, že vďaka koži si losos zachová viac chuti a ľahšie sa griluje. Koža lososa zároveň obsahuje veľa minerálov, živín a zdravých tukov.

Zdroj: Shutterstock.com

Prečo jesť lososa?

Vysoký obsah živín

Ryby sú vo všeobecnosti považované za veľmi zdravé potraviny. Obsahujú vysoké množstvo minerálov a zdravých tukov, najmä vitamín B12 a omega 3.

Ocenia ho vlasy, pleť aj nechty

Losos nie je v tomto prípade žiadnou výnimkou. Okrem toho, že výborne chutí, obsahuje aj veľké množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a zdravých tukov. Jeho konzumáciou podporujeme naše zdravie a taktiež krásu. Zdravé tuky a minerály z lososa totiž vyživujú naše vlasy, pleť a nechty.

Zdroj: Shutterstock.com

Superpotravina

Losos je dokonca považovaný za takzvanú superpotravinu. Nielenže obsahuje vyššie zmieňované živiny, ale ešte k tomu je aj plný antioxidantov ako selenium, zinok a fosfor. Antioxidanty pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z nášho tela a posilňujú imunitu.

Recepty na prípravu lososa

Recept: Losos na panvici s citrónovou šťavou

Existujú mnohé spôsoby, ako pripravit lososa na panvici, no my sme pre vás vybrali ten najlepší recept. Losos na panvici s citrónovou šťavou je veľmi jednoduchý a rýchly recept. Najskôr si však treba pripraviť potrebné ingrediencie.

Zdroj: Shutterstock.com

Ingrediencie na recept

  • 2 filety lososa s kožou
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Olivový olej
  • Petržlenová vňať
  • Soľ a korenie

Postup

Filety lososa si aspoň 30 minút pred prípravou vytiahneme z chladničky, aby dosiahli izbovú teplotu.

Keď nám vychladnú, osušíme ich papierovou utierkou, aby sme sa zbavili prebytočnej vody.

Následne filety osolíme, pridáme korenie a z oboch strán ich pokvapkáme šťavou z citróna.

Zdroj: Shutterstock.com

Vytiahneme si veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom. Položíme ju na sporák a zahrejeme na stredne vysokú teplotu. Pridáme olivový olej a čaká sa na rozpálenie.

Následne na panvicu položíme vopred pripraveného lososa. Lososa pečieme na panvici z oboch strán. Začíname na strane s kožou a obrátime ho na mäsitú časť, až keď je koža chrumkavá.

Pridáme maslo, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Môže trvať 2 až 3 minúty, kým sa nám maslo roztopí. Potom omáčku premiešame, aby sa chute spojili. Losos na panvici by mal byť pečený do zlatista.

Náš tip

Takto pripravený losos na panvici so šťavou z citróna môže byť podávaný s akýmkoľvek pyré alebo so zeleninovým šalátom.

Zdroj: Shutterstock.com

Naše tipy na tento recept

Používajte pri príprave kvalitnú nepriľnavú panvicu. Ušetrí vám to kopec nervov a váš losos na panvici bude omnoho chutnejší.

Ak chcete trochu experimentovať, pokojne pridajte 4 polievkové lyžice bieleho vína.

Použite pri varení čerstvú petržlenovú vňať – nie sušenú.

Ak nechcete, aby bol váš losos na panvici robený na masle, použite iba olivový olej.

Recept: Losos na masle so špargľou pripravený v rúre

Toto je recept na rýchly a veľmi chutný obed. Stačí si nachystať potrebné suroviny, uložiť ich na plech a šupnúť do rúry. Medzitým si stíhate upratať kuchyňu a máte hotovo.

Zdroj: Shutterstock.com

Ingrediencie na recept

  • Olivový olej
  • Soľ a korenie
  • 4 filety lososa bez kože
  • Zemiaky
  • 2 polievkové lyžice mletého cesnaku
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 80 g masla
  • 3 zväzky špargle
  • plátky citróna na ozdobu

Postup

Začneme tým, že si teplotu v rúre predhrejeme na 200 °C.

Nachystáme si veľký plech s okrajom, na ktorý vysypeme nakrájané zemiaky, olej, ½ lyžice mletého cesnaku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetky ingrediencie na plechu rovnomerne rozložíme.

Zdroj: Shutterstock.com

Vložíme plech do vopred rozohriatej rúry a pečieme približne 10 minút, kým zemiaky nezačnú mäknúť.

Lososa si z každej strany potrieme mletým cesnakom a petržlenovou vňaťou. Potom si plech vytiahneme a zemiaky odsunieme na jednu stranu plechu.

Ochuteného lososa položíme na voľný priestor na plechu a pridáme aj špargľu. Zmiešame citrónovú šťavu s rozpusteným maslom a omáčkou zalejeme špargľu aj lososa. Všetko na záver dochutíme soľou a korením.

Plech vrátime do rúry a pokračujeme v pečení. Lososa v rúre by sme mali pripravovať približne 10 minút.

Zdroj: Shutterstock.com

Recept: Grilovaný losos s cesnakom a bylinkami

Tento recept je perfektný na akúkoľvek gril party. Garantujeme vám, že bude chutiť celej vašej rodine aj vašim priateľom.

Ako horúci by mal byť váš gril na prípravu lososa?

Záhradný gril by ste mali pred grilovaním lososa rozohriať na stredne vysokú teplotu, teda na 375 až 400 °C. Pri tejto teplote sa nám ryby pekne upečú a zároveň si udržia šťavnatosť. Zabránime tak ich prepečeniu.

Zdroj: Shutterstock.com

Ingrediencie na recept

  • 4 filety lososa s kožou
  • Olivový olej
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymianu
  • Soľ a korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Kúsky citróna k servírovaniu
Zdroj: Shutterstock.com

Postup

Príprava marinády

Vyberieme si väčšiu misku a dáme do nej olivový olej, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, med, tymian, petržlenovú vňať pretlačený cesnak, soľ a korenie podľa chuti. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili.

Odložíme si 2 polievkové lyžice marinády na neskôr. Použijeme ju pri grilovaní lososa.

Do marinády si pridáme lososa. Je dôležité, aby bol celý ponorený v marináde.

Lososa v marináde necháme ležať ideálne 5 hodín, no môžeme aj o niečo dlhšie.

Po odležaní si lososa vyberieme z marinády a odstránime z ryby zvyšky cesnaku a byliniek. Tie by sa totiž mohli pri grilovaní spáliť.

Zdroj: Shutterstock.com
Nachystáme si gril

Rozohrejeme si vonkajší gril na strednú teplotu. Keď máme gril rozpálený, pridáme lososa a grilujeme ho približne 6 minút. Lososa začíname grilovať na strane s kožou a potom ho obrátime.

Tesne pred koncom grilovania polejeme ryby zvyšnou marinádou, ktorú sme si odložili. Po preliatí marinádou necháme lososa ešte prehriať asi 2 minúty a servírujeme s kúskami citróna. Ideálnou prílohou je grilovaná zelenina alebo čerstvo upečený chlebík.