Ako dlho by ste mali variť surovú brokolicu, aby bola dokonale uvarená? Ako zabrániť tomu, aby sa z brokolice stala bezvláčna kaša? A ako sa počas varenia zachováva vitamín C a ďalšie živiny v brokolici? S týmito 3 tipmi bude príprava brokolice hračka. Koniec koncov, varenie brokolice nie je vôbec zložité, ak viete, čo robíte.

Viete, že najlepší výsledok dosiahnete, ak brokolicu budete variť 3-5 minút.

Ako dlho sa má brokolica variť?

Čas varenia brokolice závisí od toho, čo máte radi. Brokolicu je lepšie nevariť príliš dlho. Ideálny čas varenia brokolice závisí od vašej chuti. Po 3 minútach varenia je brokolica al dente. Máte radšej jemnú brokolicu? Potom sa bude variť približne 5 minút. Brokolica by sa nemala variť dlhšie ako 6 minút. Nielen preto, že zelenina potom stráca svoju chuť, ale aj mnohé vitamíny. A to by bola škoda!

Pri varení surovej brokolice vo vriacej vode môžete použiť nasledujúce časy:

  • Chrumkavá, 2 minúty
  • Smažená, 3 minúty
  • Mäkká, 5 minút

Ako uvariť brokolicu al dente?

  • Do veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte štipku soli. Priveďte vodu do varu.
  • Brokolicu očistite pod tečúcou vodou.
  • Odstráňte zelené listy zo spodnej strany. Odrežte stonku brokolice alebo ju môžete nakrájať na malé plátky. Veď aj tie môžete jesť. Stonka je plná vitamínov. Zvyšok brokolice nakrájajte na malé kúsky.
  • Keď voda zovrie, pridajte kúsky brokolice. Varte ju asi 3-5 minút s pokrievkou na hrnci.
Foto: Shutterstock.com

3 tipy na prípravu najchutnejšej varenej brokolice

S týmito tipmi budete variť brokolicu ako najlepší! Prípravou tej najchutnejšej brokolice vás prevedieme od začiatku až do konca. Chcete skladovať brokolicu? Potom ho môžete skladovať v zásobníku na zeleninu v chladničke 3-5 dní. Môžete ho tiež skladovať v mrazničke až 12 mesiacov.

Ako zistím, že je brokolica hotová?

Či je brokolica hotová, sa dá najjednoduchšie skontrolovať vidličkou. Po 3 minútach brokolicu skontrolujte prepichnutím vidličkou. Ak ide do vnútra bez väčšej námahy, brokolica je al dente. Je ťažké ho prepichnúť? Potom počkajte 30 sekúnd. Potom brokolicu opäť poprepichujte vidličkou. Tento postup opakujte, kým brokolica ľahko neprejde vidličkou.

Ako konzervovať brokolicu, aby bola na skus?

Keď je brokolica uvarená, podusíme ju v hrnci. Ale je na vás brokolica príliš mäkká a chceli by ste ju chrumkavú? Nezúfajte. Uvarenú brokolicu opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Potom sa proces varenia zastaví a brokolica zostane pekne zelená a chrumkavá.

Najchutnejšie bylinky k brokolici

Myslíte si, že brokolica chutí nevýrazne? Pri varení brokolice pridajte bylinky. Brokolica tak získa novú chuť. S trochou mletého muškátového orieška, mletého muškátového kvetu a bobkového listu môžete svoj recept urobiť zaujímavejším.

Ako si vybrať najlepšiu brokolicu zo supermarketu

Samozrejme, že chcete kúpiť tú najlepšiu brokolicu. Uistite sa, že brokolica je pekne tmavozelená. Dôležité je tiež, aby boli rozety husté a vyzerali sviežo. Rozety sú na vrchole brokolice. Videli ste žltú ružicu? O nič nejde. Vyberiete si inú brokolicu. Žlté rozety sú horké.

Ako čistiť brokolicu?

Krájanie a čistenie brokolice je jednoduché. Z brokolice odrežte listy a opláchnite ju studenou vodou. Stačí opláchnuť. Tým sa zabezpečí, že sa odstráni všetka zemina. Teraz môžete brokolicu variť bez obáv.

Čo ešte môžete robiť s brokolicou

Brokolica je nenahraditeľná v mnohých kuchyniach. Varená brokolica nie je jediným spôsobom prípravy. Objavte rôzne spôsoby prípravy brokolice.

Brokolica vyprážaná vo woku alebo v lahodných bylinkách

Možno ste sa už stretli s brokolicou v jedlách z woku. Brokolica v jedlách z woku dodáva pokrmom lahodný šmrnc.

Ako pripraviť brokolicu vo woku?

Brokolica na panvici wok je celkom jednoduchá. Ružičky brokolice nakrájajte na malé kúsky. Zo stonky a stopky môžete vytvoriť malé plátky. Do horúcej panvice wok pridajte na plátky nakrájanú brokolicu. Potom pridajte štipku soli, kari korenie, zázvor a čerstvo nasekaný cesnak. Wok it up! Približne po 7 minútach bude brokolica al dente. Po opečení na panvici pridajte podľa potreby trochu sójovej omáčky na dochutenie.

Foto: Shutterstock.com

Varenie brokolice v pare, aby sa zabránilo strate živín

Pri varení brokolice v pare nestrácate žiadne živiny, pretože zostávajú v tekutine. Okrem toho je varenie brokolice v pare ešte jednoduchšie ako varenie v hrnci. A to sú dobré dôvody na to, aby ste to vyskúšali.

Ako pripraviť brokolicu na pare?

Začnite krájaním brokolice. Potom naplňte parný hrniec vrstvou vody. Keď voda začne vrieť, vložte do nej parný kôš. Uistite sa, že sa voda nedotýka koša. Potom brokolicu varte v pare 5 až 6 minút, kým nezmäkne.

Foto: Shutterstock.com

Brokolicové lupienky z rúry

Počuli ste niekedy o zeleninových čipsoch? Na prípravu týchto chutných čipsov sa často používa červená repa a brokolica. Zdravé a jedinečné občerstvenie. Nižšie sa dozviete, ako premeniť zvyšky brokolice na chrumkavé a zdravé čipsy.

Ako pripraviť brokolicové lupienky?

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Stonky brokolice nakrájajte na tenké plátky. Na plech položte papier na pečenie. V malej miske zmiešajte slnečnicový olej s trochou korenia, soli, papriky a talianskych byliniek. Obidve strany brokolicových plátkov potrite zmesou a rozložte ich na plech. Pečte približne 15 až 20 minút, kým nie sú chrumkavé. V polovici pečenia čipsy otočte, aby sa brokolica opekala z oboch strán.

Príprava brokolicovej ryže

Nie karfiolová ryža, ale brokolicová ryža! Rovnako chutné a zdravé. V súčasnosti je veľmi módne nahrádzať bežnú ryžu zeleninovou ryžou. Dodá vám skutočnú dávku vitamínov.

Ako pripraviť brokolicovú ryžu?

Surové ružičky brokolice a stonku rozomeľte v kuchynskom robote. Tento postup je vhodný aj pre hrubšie kúsky brokolice. Podľa potreby pridajte trochu olivového oleja, soli a korenia. Keď je brokolica jemne pomletá, je hotová. Potom chutnú brokolicovú ryžu krátko upečte alebo uvarte v pare, kým nie je hotová.

Foto: Shutterstock.com

Vedeli ste to?

  • Brokolicu môžete jesť aj surovú. Získate veľké množstvo antioxidantov.
  • Stonka brokolice je jedlá. Je ešte zdravšia ako ružičky.
  • Brokolica pochádza z Malej Ázie, čo je dnešné Turecko.