Pripravovanie príloh k hlavným jedlám býva v kuchyni pomerne často podceňovanou záležitosťou. Predsa len, najväčšia pozornosť sa zvykne venovať špecialitám v podobe chutného mäska či grilovanej zeleniny. Ryža či zemiaky tak idú automaticky akosi „bokom“. A keďže sa im neprikladá taká dôležitosť, výsledok nemusí naplniť očakávania.

Preto vám poradíme prílohu, s ktorou snáď nikdy nesklamete. Čítajte pozorne, máme pre vás skvelý recept, ako uvariť tarhoňu, ktorá sa nelepí!

Foto: Shutterstock.com

Tarhoňa – prehliadaná príloha

Keď ide o prílohy k hlavným jedlám, slovenská kuchyňa má svoje dve „klasiky“. Zatiaľ čo prvou je ryža, tú druhú predstavujú zemiaky na rôzne spôsoby.

Pokiaľ však s obľubou experimentujete a skúšate rôzne nové kombinácie jedál, nemala by vo vašom jedálničku chýbať ani tarhoňa, ktorá je v našich končinách často prehliadanou prílohou. A pritom je taká chutná! Teda, keď sa správne pripraví.

Zaujímavosť: Ako uvádza vševediaca Wikipedia, pôvod tarhone by mal byť v Turecku.

Foto: Shutterstock.com

Ako pripraviť tarhoňu, ktorá sa nelepí?

Jeden by si možno povedal, že na tom nemôže byť predsa nič zložité. A je to pravda. Chutná nelepivá tarhoňa sa robí skutočne jednoducho. Musíte sa však držať viacerých dôležitých zásad. Koniec koncov, aj taká ryža sa dá pokaziť.

Vedeli ste, že tarhoňa je chuťovo veľmi podobná ako slovenská ryža? Zásadný rozdiel medzi nimi však spočíva v ich tvare. Zatiaľ čo tarhoňa má podobu guličiek, slovenská ryža je pretiahnutejšieho tvaru.

Foto: Shutterstock.com

Ingrediencie na prípravu tarhone

  • Tarhoňa
  • Voda
  • Soľ
  • Maslo/Olej/Masť

Samozrejme, v prvom rade budete potrebovať vhodné množstvo tarhone. Kde ju kúpiť? Zoženiete ju prakticky v akomkoľvek supermarkete, prípadne v lokálnych potravinách.

Predajcovia ju väčšinou situujú do oddelenia, kde sa nachádzajú cestoviny. Pokiaľ by ste ju tam ale náhodou nenašli, vyskúšajte sa poobzerať napríklad aj pri ryži.

Ďalej sa nezaobídete bez vody, soli a niečoho na „omastenie“ tarhone. Na základe toho, čo máte radšej, si môžete vybrať spomedzi masla, oleja alebo masti.

A aby sme nezabudli, aj keď nejde o ingrediencie, pripravte si aj vhodný hrniec s pokrievkou, pohár/šálku, sitko a niečo na miešanie, ako napríklad varešku.

Foto: Shutterstock.com

Postup, ako pripraviť tarhoňu

Recept na tarhoňu, je veľmi jednoduchý. Musíte však dodržať správny postup a pomer ingrediencií.

Tip pre vás: Na 1 pohár tarhone použite 1,5 pohára vody. Soľ a niečo na „omastenie“ pridajte podľa vlastnej chuti.

Ako pripraviť tarhoňu, ktorá sa nelepí

  1. Tarhoňu si presypeme z balenia rovno do pripraveného pohára a z neho do sitka.
  2. Prepláchneme ju pod tečúcou vodou a vysypeme do nachystaného hrnca.
  3. Tarhoňu si najprv za stáleho miešania pár minút opražíme. Pozor, tarhoňa sa robí, resp. praží, nasucho.
  4. Keď bude tarhoňa opražená do hneda a začne rozvoniavať, odstavíme ju.
  5. Následne pridáme niečo na „omastenie“ – všetky možnosti majú niečo do seba. Zatiaľ čo maslom alebo masťou dosiahneme jemné zvýraznenie chuti, olivový olej dodá tarhoni špecifickú arómu.
  6. Nezabudneme pridať aj štipku soli a potrebný objem vody – v prípade 1 pohára tarhone bude potrebného 1,5 pohára vody.
  7. Hrniec s tarhoňou presunieme naspať na sporák/platňu a necháme za stáleho miešania priviesť do varu.
  8. Vodu necháme zovrieť, oheň stíšime a tarhoňu dusíme pod pokrievkou aspoň 10 alebo 15 minút – počas tejto doby tarhoňu vôbec nekontrolujeme ani nemiešame.
  9. Po uplynutí potrebného času tarhoňu odstavíme a necháme ju ešte 20 minút „dôjsť“. Nie je nutné zdvíhať pokrievku, tarhoňa sa dorobí sama.
  10. Keď uplynie 20 minút, tarhoňu odokryjeme a vareškou jemne premiešame, aby sa prekyprila.

A skvelá tarhoňa, ktorá sa nelepí, je hotová. Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: Shutterstock.com

Tip pre vás, ako pripraviť vylepšenú tarhoňu

Tarhoňu si môžete podľa vlastných preferencií aj vylepšiť a dochutiť. Najobľúbenejšou možnosťou je opraženie tarhone s cibuľkou na oleji. V takom prípade ale postupujte opatrne s krokom číslo 5, aby tarhoňa nezostala príliš mastná. Pokojne ho môžete aj vynechať.

No a výborný spôsob, ako pripraviť vylepšenú tarhoňu, predstavuje aj mladá mrkva nakrájaná nadrobno, hrášok, kukurica, jarná cibuľka alebo čokoľvek, čo si dopestujete doma. A na ozdobenie môžete pridať petržlenovú vňať alebo ligurček. Fantázii sa medze skutočne nekladú.

K čomu podávať tarhoňu?

Výhodou takto pripravenej tarhone je, že ju môžete jesť v podstate aj samotnú. Je totiž mimoriadne chutná! Každopádne, tarhoňa je ideálnou prílohou k dusenému, varenému aj restovanému mäsu – dokonca aj k rybám, ako napríklad k lososovi. Azda najviac sa hodí k mäsám, ktoré sú pripravované na šťave.

Foto: Shutterstock.com

Tarhoňa je vhodná aj k nemäsitým jedlám

Okrem toho však môžete tarhoňu použiť aj k nemäsitým pokrmom. Keďže predstavuje akúsi obdobu cestoviny, bude skvelou voľbou do „cestovinového“ šalátu s vajíčkom. A aby toho nebolo málo, dokážete ju použiť aj ako prílohu ku grilovanej zelenine.