Nezáleží na tom, či máte malý byt alebo priestranný dom. Vždy si svoje bývanie môžete útulne zariadiť. Väčšinou ani nebudete musieť čerpať z našetrených úspor.

Nepreplnené miestnosti

Dbajte na to, aby ste zbytočne opticky nezmenšovali vaše izby. Výber svetlejších farieb pomáha priestor opticky zväčšiť. Na druhú stranu, pokiaľ máte v miestnosti málo nábytku a pôsobí prázdne, tmavšie odtiene spôsobia, že budete izbu vnímať menšiu.

Foto: Shutterstock.com

Ak nemáte byt či dom ešte plne zariadený a ste len vo fáze vyberania nábytku a interiérových dverí, nebojte sa v rámci šetrenia miestom zvoliť bezfalcové dvere. Tento typ dverí zapadne do zárubne a vytvorí sa tak jeden hladký celok bez viditeľných pántov.

Dotyk prírody

Kvety či iné rastliny v domácnosti dodajú priestoru potrebnú sviežosť. Dajú sa farebne zladiť s interiérom aj v prípade, ak sa rozhodnete radšej pre sušenú verziu. Nepriťahujú príliš veľkú pozornosť a pôsobia príjemným dojmom.

Kombinácia troch dekorácií

Dizajnéri už dlho používajú overené pravidlo troch. Pri dekorovaní by mali byť použité práve tri predmety. Môže ísť o kombináciu vázy, misy s ovocím a sviečky na kuchynskom stole.

Staré dobré knihy

Vedeli ste, že sú ľudia, ktorí si kúpia falošné chrbty kníh a uložia ich do políc, len aby pôsobili inteligentnejšie? K tomuto kroku vás nenabádam, no existuje dôvod, prečo sa knižnica zdobí takmer každú obývačku. Nemusíte knihám venovať celú stenu, no položiť ich pár na stolík alebo poličku útulnosti určite neuberie.

Nešetrite na textile

Gauč a kreslá vyzerajú oveľa lepšie s pár vankúšmi a dekou. Zvlášť pri chladnom počasí a ohni v kozube si priestor textilné doplnky vyložene pýta.

Viditeľnosť záujmov

Nechajte svoje záujmy odraziť sa na vašom interiéri. Môže ísť už o zmienené knihy či kvety, no nebojte sa nechať na viditeľnom mieste aj niečo menej tradičné. V priestoroch, kde budete mať na očiach niečo, čo vás robí šťastnými, sa budete hneď cítiť spokojnejšie.