Bude to MDF s laminátom alebo radšej polymér? Je lepšia šírka 6 centimetrov alebo si vystačíte so 4 centimetrami? Reč je o kuchynských doskách. Bezpochyby je to jedno z miest, ktoré v domácnosti prechádza najväčšou záťažou. Veď, ktoré iné miesto v interiéri musí vydržať teploty okolo 180 °, ale aj ostrú čepeľ noža?

Aj keď v dnešnej dobe sa od každodenného varenia teplého jedla pomaly ustupuje a k spoločnému jedlu sa rodina zíde zvyčajne len cez víkend, voľba správnej dosky do kuchyne bola nemala byť podceňovaná. Kvalitná kuchynská doska by mala byť schopná odolať mechanickému poškodeniu (poškriabaniu od nožov), agresívnym látkam (rôzne čistiace prostriedky) i vysokým teplotám pri odložení rozpálených hrncov.

V neposlednom rade je nutné myslieť aj na údržbu linky. Žiadna kuchynská doska vám nevydrží naveky, ale pri pravidelnej údržbe môžete jej životnosť predĺžiť. Preto by sa doska mala dať ľahko čistiť.

Čo je „in“ medzi kuchynskými doskami?

Čo sa týka rozmerov dosiek, aktuálne sú populárnymi tie robustnejšie. Ľudia si často kupujú až tie v šírke 6 centimetrov. Avšak nešliapnete vedľa ani sa „štíhlejšími“ verziami dosiek. Bežne sú k dostaniu dosky, ktorých základ tvorí podkladová vrstva s hrúbkou 2,6 centimetrov. Tá je potom pokrytá laminátom o výške cca 1,4 centimetrov. Dohromady to dáva iba 4 centimetre voči 6 predchádzajúcim.

Ako sa teda rozhodnúť? Dajte na vnútorný pocit a predovšetkým na celkové štylizovanie vašej kuchyne. Ak vyznávate jednoduchý severských štýl, vystačíte si so subtílnejšou verziou dosky. Ak máte radi staroslovenský štýl z dreveníc, potom siahnite po robustnejšom type.

Vedú MDF dosky s laminátom

Na dnešnom trhu zoženiete celý rad materiálov, z ktorých sú jednotlivé kuchynskej dosky zhotovené. Zakúpiť tak môžete tie z masívneho dreva, alebo kamenné či polymérové, čo je doska z umelého kameňa. Výnimkou nie sú ani sklenené dosky. Ovšem najobľúbenejšími v slovenských domácnostiach sú MDF dosky s laminátovým povrchom.

Tieto dosky si získali obľubu najmä vďaka nižšej obstarávacej cene. Bežný meter laminátovej dosky môžete zaobstarať už za 30 €, ale samozrejme aj za oveľa vyššiu sumu. Nie je laminát ako laminát. Záleží, čo od neho očakávate, a teda akú hrúbku si chcete zaobstarať. Pracovné dosky sa bežne vyrábajú v hrúbkach 28, 38 a novo aj 50 milimetrov. Ak uvažujete o začlenení vstavanej varnej dosky, potom vám odporúčame si zaobstarať silnejší variant dosky.

Laminát je tiež odolný voči bežne používaným látkam v kuchyni. Tým máme na mysli predovšetkým olej, ocot alebo prírodné kyseliny. Ani údržba laminátu nie je vôbec náročná. Postačíte si s bežnými čistiacimi prostriedkami – piesok a voda. Kladom je aj veľké množstvo dekorov.

Pozor na nože

Každá minca má rub i líce. Teda ani laminátová doska nie je bezchybná. Jej veľkou nevýhodou je zlé znášanie vysokých teplôt. Nedobre znáša hoci aj krátkodobé položenie rozpáleného hrnca na svoj povrch. Kúpte si preto lopáriky alebo kovové podložky pod hrnce.

Dávajte si pozor aj pri krájaní. Laminát ľahko narušíte čepeľou noža. Akonáhle dôjde k pretrhnutiu povrchu dosky, umožníte vode prenikať dovnútra. Doska potom začne vyhnívať zvnútra a budete ju musieť celú vymeniť. Tomuto problému ľahko predídete zakúpením krájacích podložiek.

 

Komentáre k: Plusy a mínusy laminátovej dosky

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.