Viete, čo je najjednoduchší liek, aký si môžete dopriať kedykoľvek, u vás doma a zadarmo? Nebudeme vám písať žiadne zázračné recepty, ponúkneme jediné slovo – SPÁNOK. V dnešnej uponáhľanej dobe na dôležitosť spánku mnohí zabúdajú, o to viac by sme si ju mali pripomínať. Navyše, spánok nie je len o tom, či spíme aspoň 7 alebo 8 hodín počas noci. Je aj o kvalite spánku a o tom, ako sa ráno cítime po zobudení či už z pohľadu psychickej stránky, alebo vyslovene fyzickej stránky, čiže či nás nebolí chrbát alebo krk.

Preto je potrebné venovať pozornosť ako výberu postelí, tak aj matracom, a celkovo zariadením spálne, aby sme sa v nej cítili čo najkomfortnejšie. Navyše, ako si ukážeme, tak napríklad vrchný matrac, ktorý výrazne pomáha pri pohodlnejšom spánku, môže vo vašej domácnosti poslúžiť aj na iné, zaujímavé účely.

Aj ako podložka na cvičenie!

Najprv si povedzme, čo to teda vrchný matrac vlastne je. Je to akési vylepšenie základného matraca, ktoré prináša spevnenie postele a zároveň zvýšenie komfortu pri spánku. Dá sa jednoducho pripevniť k základnému spodnému matracu a prináša viacero výhod. Predstavuje dobrú oporu pri ležaní na posteli a zároveň poskytuje ochranu základného matraca. Vo výnimočných prípadoch ho však môžete použiť aj inak než ako ´len´ na spanie v posteli. Ak k vám zavíta nečaká návšteva, môže sa vyspať práve na vrchnom matraci.

Rovnako predstavuje riešenie na to, ako sa vyspať napríklad v stane či na dovolenke v prírodnejších podmienkach. A ako sme už spomenuli, na vrchnom matraci môžete dokonca cvičiť! Dá sa totiž využiť aj ako podložka na cvičenie v domácnosti. Ak teda po práci nestíhate ísť do klasickej posilňovne, alebo jednoducho radšej cvičíte doma s vlastnou váhou a na podložke, tak oceníte tento vrchný matrac vo vašej domácnosti.

Na posteli nešetrite

Samozrejme, vrchný matrac môže priniesť dodatočný komfort pri spánku či ochranu matracu pred opotrebením, no nie je to len o ňom. Pomyselnou alfou a omegou pri zariaďovaní spálne a pohľade na kvalitu spánku by pochopiteľne mala byť samotná posteľ. Jednoducho sa to hovorí, no je to tvrdá realita – na posteli by ste nemali šetriť. Predstavuje výraznejšiu investíciu na dlhší čas, a najmä, odvíja sa od nej to, ako kvalitne sa vyspíte. A to má zase vplyv na mnohé ďalšie oblasti vášho života cez zdravie, pracovné úspechy, osobnú spokojnosť a podobne.

A ešte jedno odporúčanie pre ľudí na rozhraní tridsiatky, ktorí žijú sami a nemajú partnera. Ak máte v spálni dostatok miesta, vždy je lepšia manželská posteľ než posteľ pre jedného. Nielenže sa na nej lepšie a pohodlnejšie vyspíte, no rovnako ju nebudete musieť meniť po tom, ako sa k vám raz nasťahuje váš nový partner alebo partnerka. Aj na takéto praktické veci je dobré vopred myslieť, ušetríte si tým kopec času, energie a na konci dňa aj peňazí.

Bez matracu to však nepôjde

Opäť sa však vrátime k matracu, tentoraz vo všeobecnosti. Pokiaľ ste si mysleli, že výberom vašej vysnívanej postele už máte vyhrané, opravíme vás. Minimálne rovnako podstatný ako posteľ je matrac, na ktorom spíte. Aj na ňom by ste nemali šetriť, naopak, mali by ste mu venovať dostatočnú pozornosť. Dnes si už môžete vyberať z najrôznejších typov matracov – z pružinových, taštičkových, latexových či penových. Rovnako sú tu matrace vybavené pamäťovou penou.

Ak už aj doma máte starší matrac a uvažujete nad tým, ako by ste si dopriali viac komfortu a lepší spánok, ponúkame vám riešenie. Aj na starší matrac si totiž môžete dať nový vrchný matrac, ktorý prinesie benefity, o ktorých sme písali ešte v úvode textu. V akejkoľvek situácii a čase teda vždy máte riešenie, ktoré vám môže pomôcť. Treba ho len hľadať, vidieť a využiť. Práve v náročnej dobe, ktorú aktuálne žijeme, by totiž spánok mal byť medzi našimi prioritami, a to na vysokom mieste.