Zelený čaj predstavuje jeden z najobľúbenejších nápojov, ktorý má mnoho priaznivých účinkov pre zdravie človeka. Vďaka zloženiu má nielen veľmi príjemnú a lahodnú chuť, ale ponúka aj zdraviu prospešné benefity, ktoré pomáhajú pri liečení rôznych chorôb.  Ako však tieto účinky zeleného čaju dosiahnuť?

Čo je to zelený čaj?

Zelený čaj je nápoj, ktorý je vyrábaný zo zelených čajových lístkov. Práve tie majú mnoho blahodarných účinkov pre organizmus. Za počiatkami zeleného čaju by sme sa mohli vydať do Číny, a to mnoho tisícok rokov dozadu, kedy bol dostupný len pre najvyššiu vrstvu čínskej spoločnosti. Napokon až v 14. storočí bol prístupný pre širokú verejnosť, ktorá ho využívala predovšetkým na liečebné účely. No a v 17. storočí sa dostal vďaka európskym prieskumníkom aj na západ.

Zelený čaj a jeho zloženie

Zelený čaj je vďaka svojmu zloženiu, lahodnej chuti a účinkom najobľúbenejším nápojom v Japonsku a Číne. Pochádza z rastliny Camellia Sinensis a je zložený predovšetkým z katechínových polyfenolov (EGCG), vďaka ktorým má tak špecifickú chuť a vôňu. Ďalšou významnou zložkou, ktorá sa v zelenom čaji nachádza, je Theanín. Ide o aminokyselinu objavenú práve ako zložku zeleného čaju.

Okrem toho, kvalitný zelený čaj obsahuje aj minerály ako meď, zinok, draslík a fluór a vitamíny, napríklad vitamín A, C, B1, B2, B10, B12, E a K. Samozrejme, v zelenom čaji môžeme nájsť aj zastúpenie kofeínu (teínu), ktorého množstvo sa líši od typu čaju a od výrobcu. V zelenom čaji tvorí približne 7 %, čo je v porovnaní s kávou menej.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Spôsoby pestovania zeleného čaju

Zelený čaj je možné dopestovať predovšetkým v krajinách, ako je Čína, India a Ázia. Avšak, pri vhodných podmienkach, akým je monzúnové podnebie, ho môžete dopestovať prakticky kdekoľvek. Najlepšie sa mu ale darí v nadmorskej výške 2500 metrov. Camellia Sinensis si môžete predstaviť ako zelený ker, ktorý dorastá do výšky 5 až 15 metrov. Pre pohodlný zber sa zastrihuje a udržiava vo výške jedného metra.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Zber zeleného čaju

Zelený čaj sa zberá niekoľkokrát do roka. Lístky čajovníka vyrastajú do dĺžky od 3 do 25 centimetrov, avšak zbierajú sa podľa tzv. zberových formúl. Tie určujú, ktorá časť sa môže odštipnúť. Aby bol čaj čo najkvalitnejší, odporúča sa zbierať predovšetkým mladšie a tenšie lístky, ktoré sa nachádzajú pri špičke výhonku a pupeň. Najlepší zelený čaj spoznáte aj podľa toho, že je vyrobený len z vrchných dvoch lístkov čajovníka a pupeňa.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Spracovanie zeleného čaju

Samozrejme, kvalitný zelený čaj sa odvíja aj od formy spracovania a od druhu. V tom spočíva aj rozdiel medzi zeleným a čiernym čajom – pri spracovaní zeleného čaju sa lístky čajovníka len mechanicky narušia a aby nedošlo k rapídnemu vädnutiu lístkov a oxidácií, tak sa spracovávajú napríklad pražením alebo sparením. Takto si zelený čaj ponechá množstvo svojich zdraviu prospešných účinkov a zachová si svoju výraznú zelenú farbu.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Druhy zeleného čaju

Existuje mnoho druhov zelených čajov, ktoré sa od seba navzájom líšia krajinou pôvodu, chuťou alebo formou spracovania. Medzi najobľúbenejšie čínske zelené čaje môžeme zaradiť čaj Gunpowder, ktorý je typický svojou príchuťou a tvarom pripomínajúcim guľôčky strelného prachu. Tie sa po zaliatí rozvinú. Ďalším obľúbeným zeleným čajom z Číny je Dragonwell (Dračia studňa), ktorý je známy svojimi dlhými plochými listami a jemnou arómou.

Naopak, medzi obľúbené japonské zelené čaje môžeme zaradiť čaj Japan Sencha, ktorý sa považuje za najbežnejší čaj a pije sa v podstate každý deň. Veľmi zaujímavým čajom, ktorý sa nepredáva a nekonzumuje vo forme lístkov, je Matcha čaj. Predstavuje druh zeleného čaju zomletého na jemný zelený prášok. Zelený čaj Matcha má výnimočnú arómu, úžasnú chuť a priaznivé účinky, pretože obsahuje veľké množstvo antioxidantov, a to až o 137-krát viac EGCG ako bežný zelený čaj.

Nezabúdajte však, že zelený čaj musí byť čo najčerstvejší, lebo rýchlo oxiduje a tak stráca zdraviu prospešné látky, preto si vyberajte výlučne jarné zbery z posledného roka.“

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Účinky zeleného čaju: načo je dobrý zelený čaj

Zelený čaj má predovšetkým mnoho antioxidačných, protizápalových a antimikrobiálnych účinkov. Vďaka svojmu zloženiu môžete tiež tažiť z jeho mnohých benefitov ovplyvňujúcich kardiovaskulárny systém. Navyše, prospešný je aj pri znižovaní vzniku rakoviny a hladiny cholesterolu v krvi či pri chudnutí.

Náš tip: Aké čaje posilnia vašu imunitu?

Zelený čaj a sústredenie

Kvalitný zelený čaj pomáha pri učení a sústredení sa, zlepšuje kognitívne schopnosti, pomáha pri povzbudení nervovej sústavy a pri činnosti obličiek a tiež pri liečení bolesti a problémov v ústnej dutine. Jeho priaznivé účinky možno bádať aj pri starnutí, prípadne za účelom osvieženia organizmu.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Zelený čaj – účinky na tlak

Pravidelným pitím kvalitného zeleného čaju je možné spozorovať aj priaznivé účinky pri znižovaní krvného tlaku a tým predísť aj rôznym ochoreniam – napríkald infarkt myokardu alebo cievna mozgová príhoda. Deje sa to práve kvôli látkam, ako sú katechíny, ktoré zelený čaj obsahuje.

Zelený čaj v tehotenstve

Užívanie nápojov s obsahom kofeínu sa v tehotenstve vo všeobecnosti neodporúča. Ide však len o odporúčanie súvisiace s užívaním vysokých dávok. Keďže zelený čaj obsahuje menšie množstvo kofeínu a jedna šálka čaju má približne 25 mg kofeínu, je možné ho počas tehotenstva a dojčenia piť. Odporúčaná bezpečná dávka kofeínu počas tehotenstva je tak 200 mg. Každopádne vám však odporúčame, aby ste sa v súvislosti s tým poradili s vaším odborným lekárom.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Zelený čaj na chudnutie

Neexistuje konkrétny druh zeleného čaju, vďaka ktorému by ste schudli desiatky kíl. Je však možné povedať, že je bezkalorický a vďaka katechínu môže pomôcť pri chudnutí. Najmä vtedy, ak ním nahradíte sladené nápoje alebo kávu, teda tekutiny, ktoré telo dehydrujú. Práve zelený čaj má opačné účinky, a teda pomáha pri odvodňovaní a pri správnej činnosti obličiek.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Zelený čaj – negatívne účinky

Ako sa hovorí „všetkého veľa škodí“, a to platí aj pri pití zeleného čaju. Vedľajšie nežiadúce účinky zeleného čaju sa dostavujú najmä v prípade, že je prekročená denná dávka kofeínu. Pokiaľ túto dennú dávku prekročíte, môžu sa dostaviť nežiadúce účinky, ako je bolesť hlavy, nepokoj a nervozita, nevoľnosť, pálenie záhy a bolesť brucha, ktorú predovšetkým spôsobuje nadmerné množstvo Theanínu v zelenom čaji. Okrem toho môžete pocítiť aj nespavosť, podráždenosť a zvýšenú tepovú frekvenciu.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Často kladené otázky

Popularitu zeleného čaju potvrdzuje aj skutočnosť, že ľudia sa o ňom snažia dozvedieť čo najviac informácií. V nasledujúcich riadkoch preto zodpovieme najčastejšie kladené otázky, ktoré s ním súvisia.

Ako dlho lúhovať zelený čaj?

Lúhovanie zeleného čaju závisí od konkrétneho druhu, a preto je dobré sa riadiť pokynmi výrobcu. Optimálny čas lúhovania však môže byť zhruba 30 sekúnd až maximálne 3 minúty. No zelený čaj sa nezalieva vriacou vodou, ale horúcou 71 až 76-stupňovou vodou. V prípade, že sa čaj zaleje vriacou vodou alebo sa nedodrží čas lúhovania, môže sa stratiť chuť a aróma čaju a tiež sa môže uvoľniť vyšší obsah kovov. Pri kvalitných zelených čajoch sa dá už lúhovaný čaj opätovne lúhovať.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Aký zelený čaj kúpiť? 

Existuje niekoľko typov zeleného čaju, ktorý si môžete zakúpiť. Odporúča sa vsadiť na kvalitu a zaobstarať si skôr lístky zeleného čaju, ktoré majú tie správne účinky, chuť a vôňu. Sypané zelené čaje je tak možné aj opätovne použiť. Okrem toho, výhodou sypaných čajov je aj to, že je vidieť na prvý pohľad ich zloženie. Neodporúča sa používať čaje vo vreckách, pretože tie môžu obsahovať rôzne iné časti rastlín a môžu podliehať oxidácií. 

Kedy piť zelený čaj?

Existuje niekoľko príležitostí, kedy je vhodné zelený čaj piť. Čas pitia zeleného čaju sa odvíja aj od účinkov, ktoré chcete dosiahnuť. Pitie zeleného čaju nalačno, teda ráno, nie je tou najlepšou príležitosťou, rovnako ako pitie tesne pred spánkom – zelený čaj totiž obsahuje kofeín a je močopudný.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ak však chcete dosiahnuť plne antioxidačné schopnosti zeleného čaju, potom sa ho odporúča piť medzi jedlami, teda aspoň dve hodiny pred a dve hodiny po jedle. Prípadne aspoň 2 hodiny pred spaním.

Aká je optimálna spotreba zeleného čaju?

Nikde nenájdeme konkrétne množstvo, ktoré poukazuje na optimálnu dávku zeleného čaju, avšak odporúčané je nepresiahnuť 5 šálok denne. Samozrejme, závisí to aj od organizmu a od zdravotného stavu človeka.

Pre koho nie je zelený čaj určený?

Ako sme už vyššie uviedli, zelený čaj má mnoho priaznivých, ale aj nežiaducich účinkov. Preto sa pitie zeleného čaju neodporúča ľuďom, ktorí užívajú lieky na srdce a krvný tlak alebo lieky na liečbu úzkosti a depresie. Pri jeho konzumácii by si mali dávať pozor aj ľudia, ktorí majú nedostatok železa, tehotné ženy, ľudia s tráviacimi problémami a malé deti.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako sa zelený čaj servíruje?

Na prípravu zelené čaju je potrebné použiť šálku, ktorú je možné uzavrieť, a to z dôvodu, aby sa lístky zeleného čaju mohli dostatočné rozvinúť. Na jednu dávku sa odporúča použiť 4 až 5 gramov zeleného čaju (závisí od typu čaju), prípadne 1,8 až 2,2 g sypaného čaju. Tento obsah je vhodné zaliať 100 až 200 ml vody. Zelený čaj sa neodporúča sladiť. Ak vám však jeho prirodzená chuť príliš „nevonia“, môžete si ho ochutiť medom alebo citrónom. Pozor, vždy až po jeho vychladnutí!

Aký je rozdiel medzi zeleným, čiernym a bielym čajom?

Zelený čaj, rovnako ako čierny a biely čaj, pochádza z rastliny Camellia Sinensis. Rozdiel medzi čajmi však spočíva v spracovaní a v účinkoch. Pri zelenom čaji nedochádza k oxidácii, a preto si čaj zanechá svoju zelenú farbu a má najvyšší obsah účinných látok.

Na prípravu čierneho čaju sa už oxidácia používa, rovnako dochádza aj k vysušeniu lístkov. A čo sa týka bieleho čaju, na jeho prípravu sa používajú nedozreté lístky a púčiky, ktoré sa následne vysušia. Výhodou všetkých týchto čajov však je, že majú protizápalové účinky.

Aký je najlepší zelený čaj?

Nedá sa odporučiť jeden druh zeleného čaju, ktorý by bol najlepší. Každý človek je individuálny a každému môže chutiť niečo iné. Pri kupovaní a konzumácii čaju je však potrebné staviť na kvalitu,

a preto pozerajte na krajinu pôvodu a výrobcu a pri servírovaní dodržiavajte čas lúhovania, dávkovanie a celý proces prípravy. Za najlepšie zelené čaje sa obvykle považujú kvalitné sypané zelené čaje.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Zaujímavosti o zelenom čaji

Existuje mnoho zaujímavostí o zelenom čaji a čaji všeobecne, ktoré ľudia nevedia, a to napríklad, že:

  • čaj je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete,
  • biely, čierny a zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny, a to z Camellia Sinensis,
  • pôvod zeleného čaju v Číne siaha do roku 2737 pred Kristom,
  • zelený čaj pochádza z Číny a nie z Japonska,
  • zelený čaj má veľa živín a antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na celkové zdravie človeka,
  • podľa výskumov sú ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zelený čaj, menej náchylní na bežné bakteriálne a vírusové infekcie,
  • chuť zeleného čaju sa mení od regiónu k regiónu, v ktorom sa pestuje,
  • okrem toho, že je zelený čaj nápojom, môže sa užívať ako doplnok vo forme kapsúl alebo ako tekutý extrakt,
  • zmes kofeínu a aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji, zlepšuje funkciu mozgu,
  • zelený čaj môže pomôcť pri opuchnutých, unavených a krvavých očiach.