Farby hrajú vo vašom živote veľkú úlohu a je ťažké predstaviť si akýkoľvek priestor bez nich. Kuchyňa je centrom vašej domácnosti, tak prečo sa s ňou nepohrať a neurobiť z nej miesto, ktoré vás bude tešiť každý deň. Chcete poznať triky, ako kombinovať farby v kuchyni? Poďme na to!

Prečo je dôležité kombinovať farby v kuchyni

Keď vstúpite do kuchyne, prvé, čo si všimnete, je jej farebnosť. Živé, výrazné odtiene farieb môžu priestor oživiť, zatiaľ čo jemné odtiene môžu vytvoriť pokojnú a upokojujúcu atmosféru. Kombinácia správnych farieb v kuchyni vám pomôže vytvoriť priestor, ktorý je vizuálne príťažlivý a zároveň podporuje chuť do jedla.

Foto: Shutterstock.com

Čo všetko sa dá kombinovať?

Ako sme už spomenuli, kombinovanie farieb sa netýka len farieb kuchynských stien. Mali by ste zvážiť aj farby nábytku, kuchynskej linky, podlahy a doplnkov. Farby môžu byť ladiace alebo kontrastné, hlavné je, aby celková atmosféra bola harmonická a príjemná.

Ako zladiť kuchynskú linku so zvyškom kuchyne

Pri plánovaní kuchyne je často kuchyňská linka tou, ktorá určuje hlavnú farbu. Ostatné prvky by mali byť zoskupené okolo nej. Ak máte tmavé skrinky, mali by ste zvážiť svetlé a jemné odtiene pre zvyšok priestoru, aby sa v celku nestratili. Naopak, svetlé línie môžu nádherne kontrastovať s tmavými farbami na stenách alebo podlahe.

Foto: Shutterstock.com

Ako zladiť kuchyňu a doplnky

Doplnky v kuchyni, ako sú utierky, čajníky alebo hrnčeky, môžu oživiť každý priestor. Ak máte základné farby, je skvelé oživiť ich niekoľkými doplnkami v jasných odtieňoch. Napríklad žltá kanvica alebo červené utierky v kombinácii s bielou kuchynskou linkou a sivými stenami vašu kuchyňu skutočne zvýraznia. Nebojte sa experimentovať a meniť farby doplnkov podľa ročného obdobia alebo nálady.

Ako zladiť kuchyňu s jedálenským stolom a zvyškom nábytku

Jedálenský stôl je ďalším dominantným prvkom kuchyne, ktorý by mal byť v súlade s celkovou farebnou schémou. Ak máte drevený stôl, zvážte, aké farby sa hodia k drevu. Pastelové farby vyzerajú skvele v kombinácii s tmavým drevom, zatiaľ čo svetlé drevo doplňte tmavými a výraznými odtieňmi.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Jedálenský stôl a stoličky sa dnes už nekrčí len v malých kuchyniach, s trendom prepojeného bývania sa im dostáva viac pozornosti. Poďte si s nami prejsť pár bodov, ktoré vám kúpu uľahčia.

Psychológia farieb a ich vplyv na nás

Farby v kuchyni môžu ovplyvniť našu náladu a dokonca aj chuť do jedla. Napríklad žltá farba sa spája s radosťou a optimizmom a môže stimulovať chuťové bunky. Na druhej strane tmavé farby, ako je čierna alebo hnedá, môžu pôsobiť ťaživo a znižovať chuť do jedla. Preto je dobré pri plánovaní farebnej schémy kuchyne zvážiť psychológiu farieb.

Aký význam majú jednotlivé farby?

  1. Červená: Je to veľmi povzbudzujúca farba, ktorá zvyšuje energiu a vzbudzuje chuť do jedla, takže je ideálna do jedální a kuchýň. Pri použití veľkého množstva však môže byť príliš intenzívna, preto by sa mala používať s mierou.
  2. Oranžová: Táto farba sa spája s teplom a pohostinnosťou, preto je vhodnou voľbou do kuchyne. Oranžová farba môže tiež povzbudiť chuť do jedla a podporiť komunikáciu.
  3. Žltá: Je to farba, ktorá zvyšuje šťastie a pohodu. Spája sa s radosťou a optimizmom. Vo veľkom množstve však môže byť pre niektorých príliš intenzívna.
  4. Zelená: Táto farba pôsobí upokojujúco a spája sa s prírodou a obnovou. Môže tiež pomôcť udržať rovnováhu a pokojnú atmosféru v kuchyni.
  5. Modrá: Modrá môže byť upokojujúca a relaxačná farba. Treba však poznamenať, že štúdie ukázali, že modrá farba môže potláčať chuť do jedla, preto nie je najlepšou voľbou pre jedálenský priestor.
  6. Biela: Biela je veľmi obľúbenou voľbou pre kuchyne, pretože pôsobí čisto a sviežo. Môže však pôsobiť chladným a neosobným dojmom, ak nie je vhodne skombinovaná s inými farbami.
  7. Sivá: Sivá je neutrálna farba, ktorá môže vašej kuchyni dodať moderný a sofistikovaný vzhľad. Ak sa však použije vo veľkom množstve, môže priestor pôsobiť chladne a nehostinne.
Foto: Shutterstock.com

Aké palety farieb existujú a ako ich používať

Výber farebnej palety do kuchyne závisí od osobného vkusu, architektonického štýlu domu, svetelných podmienok a ďalších faktorov. Medzi obľúbené farebné palety do kuchyne však patria:

  1. Biela a svetlé farby: biela je veľmi obľúbenou voľbou pre kuchyne, pretože vytvára čistý a svetlý vzhľad. Možno ju kombinovať s ďalšími svetlými farbami, ako je svetlomodrá a svetlozelená.
  2. Tmavé a dramatické farby: Tmavé farby, ako napríklad čierna, tmavosivá alebo tmavomodrá, môžu pôsobiť dramaticky a elegantne. Tieto farby sa často používajú na skrinkách ako kontrast k bielym alebo svetlým stenám.
  3. Prírodné farby a tóny: odtiene hnedej, zelenej, béžovej alebo sivej sú veľmi vhodné pre kuchyne v rustikálnom alebo prírodnom štýle. Túto paletu možno kombinovať s drevenými prvkami a prírodnými materiálmi.
  4. Sýte a živé farby: Niektorí ľudia uprednostňujú výrazné farby, ako je červená, oranžová alebo jasne zelená, aby vytvorili energický a živý priestor.
  5. Jednofarebná schéma: Monochromatická schéma zahŕňa rôzne odtiene a tóny jednej farby, čím vytvára sofistikovaný a harmonický vzhľad.
  6. Dvojfarebná schéma: Dvojfarebná schéma je kombinácia dvoch kontrastných alebo doplnkových farieb, napríklad čiernej a bielej, modrej a žltej, sivej a drevenej atď.
Foto: Shutterstock.com

Aké sú teraz farebné trendy?

Trendy v interiérovom dizajne sa neustále menia. V tomto období sú obľúbené prírodné odtiene, ako sú svetlé a tmavé tóny dreva, ktoré sa dajú dokonale kombinovať s kovovými doplnkami. Pastelové farby v kuchyni sú stále obľúbené, rovnako ako odvážne kombinácie, napríklad tmavomodré skrinky s mosadznými doplnkami.

Čomu sa vyhnúť pri kombinovaní farieb

Pri kombinovaní farieb sa vyhnite príliš veľkému množstvu výrazných, kontrastných farieb, ktoré môžu opticky zahltiť priestor a pôsobiť chaoticky. Pozor by ste si mali dať aj na používanie tmavých farieb na veľkých plochách, ktoré môžu priestor opticky zmenšiť.

Záver

Pri kombinovaní farieb v kuchyni dbajte na to, aby bol výsledný priestor harmonický a zodpovedal vašej osobnosti. Nebojte sa experimentovať a hľadajte inšpiráciu v trendoch, ale vždy zostaňte verní tomu, čo sa vám páči a čo je vám príjemné. Či už si vyberiete tmavé alebo svetlé farby, dôležité je, aby kuchyňa bola stále skvelým miestom na prípravu chutného jedla.