Dotyk francúzskeho vidieka spolu s vôňou levandule láka mnohých ľudí. Čo je to ten tajomný provensálsky štýl, ktorý všetci obdivujú pri prezeraní časopisov o interiérovom dizajne? Prinášame vám tajomstvo provensálskeho štýlu a návod, ako ho preniesť do svojho interiéru.

História provensálskeho štýlu

Provensálsky štýl pochádza z južného Francúzska a je pomenovaný podľa regiónu Provence. Tento štýl sa prvýkrát objavil v interiérovom dizajne v 17. a 18. storočí, keď si aristokracia začala stavať letné sídla na juhu Francúzska.

Za posledné desaťročia sa tento štýl vyvinul tak, aby zahŕňal prvky moderného dizajnu a personalizácie, ale vždy si zachoval svoje základné prvky – lásku k prírode, jednoduchosť a eleganciu.

Tento štýl je veľmi obľúbený nielen vo Francúzsku, ale na celom svete, najmä vďaka svojej pokojnej, relaxačnej atmosfére.

Zoznámte sa s provensálskym štýlom

Ako už bolo spomenuté, štýl Provence je inšpirovaný francúzskou provinciou Provence a jej pôvabným vidieckym štýlom. Keď sa povie štýl Provence, vybavia sa vám pastelové farby levanduľových polí, slnečné lúče a rustikálna elegancia. A práve tieto vlastnosti sa odrážajú v bývaní v tomto štýle.

Foto: Shutterstock.com

Farby v štýle Provence

Jednou z hlavných charakteristík provensálskeho štýlu je jeho farebná paleta. Dominantnou farbou je biela, ktorú dopĺňajú pastelové tóny. Môžete sa stretnúť s odtieňmi modrej, fialovej alebo zelenej, ktoré evokujú prírodu a pokoj vidieka. Biela farba sa často používa na stenách, podlahách a nábytku, pretože dokáže krásne odrážať svetlo, a tak otvoriť priestor.

Materiál v provensálskom štýle

Pokiaľ ide o materiály, provensálsky štýl miluje prírodné materiály. Drevený nábytok, keramické doplnky a kovové prvky sú v tomto štýle nevyhnutné. Na vytvorenie autentickej atmosféry sú skvelé aj tkaniny z jemnej bavlny alebo hrubšieho ľanu.

Provensálsky štýl bývania: ako na to?

Ako teda vytvoriť v interiéri provensálsky štýl? Začnime od podlahy. V tomto štýle sa používa najmä drevená podlaha, najlepšie z masívneho dreva. Steny môžu byť pokryté vápennou omietkou v bielych alebo pastelových farbách. Ak chcete niečo odvážnejšie, skvelou voľbou môžu byť tapety v provensálskom štýle s kvetinovými alebo inými rustikálnymi vzormi.

Aký nábytok si vybrať

Aký nábytok je ideálny pre bývanie v provensálskom štýle? Mali by ste sa zamerať na drevený nábytok vo vidieckom štýle. Nábytok v provensálskom štýle je často vyrobený z masívneho dreva a má vintage vzhľad. Veľmi obľúbené sú aj kusy nábytku, ktoré sú biele alebo v inej pastelovej farbe. Dôležité sú aj detaily, ako sú kovania, rezbárske práce a vyrezávané motívy.

Foto: Shutterstock.com

Dekorácie a doplnky v štýle Provence: dotvárajú atmosféru

Nábytok v provensálskom štýle je dôležitý, ale dekorácie a doplnky dodajú vášmu interiéru tú správnu atmosféru francúzskeho vidieka. Prútené koše sú ideálne na odkladanie drobností alebo ako kvetináče. Keramické vázy, svietniky a rustikálne zrkadlá dodajú vášmu interiéru vidiecky nádych. A nezabudnite na textil. Kvetinové závesy, bavlnené obrusy a vankúše s jemnými vzormi sú nevyhnutnou súčasťou tohto štýlu bývania.

Pokiaľ ide o farby, biela a pastelové odtiene sú tou správnou voľbou na vytvorenie provensálskeho štýlu. Nebojte sa však experimentovať a pridať nejaké tie výraznejšie prvky. Napríklad levanduľa v keramickej váze dodá vášmu interiéru sviežu a živú farbu.

Ako vytvoriť jednotlivé miestnosti v provensálskom štýle?

V provensálskom štýle môžu byť okrem celého bytu zariadené len niektoré izby. Nič by sa nemalo preháňať. Výber je však na vás. Môžete si napríklad vybrať len svoju obľúbenú izbu v celom byte pre provensálsky štýl. Pozrime sa teda na to, ako vytvoriť provensálsky štýl v jednotlivých miestnostiach.

Obývacia izba: srdce domova

Obývacia izba v provensálskom štýle by mala byť miestom plným svetla a tepla. Hlavným prvkom by mala byť veľká a pohodlná pohovka vo svetlých farbách. Obývačke by mal dominovať drevený nábytok, ako napríklad konferenčný stolík, skrinky a police. Môžete pridať aj starožitné kúsky pre vintage vzhľad. Závesy by mali byť svetlé, biele alebo pastelové. Prútené koše sú ideálne na odkladanie drobností a ako dekorácia. Môžete pridať aj dekoračné vankúše a prikrývky pre zútulnenie.

Foto: Shutterstock.com

Spálňa: oáza kľudu

Spálňa v provensálskom štýle je synonymom kľudu a romantiky. Drevená posteľ je ústredným prvkom miestnosti a mala by byť doplnená romantickými bielymi závesmi a jemne kvietkovanou posteľnou bielizňou. Ružové a levanduľové farby dodajú spálni jemnú a romantickú atmosféru. Na podlahu môžete položiť rohož z prírodných materiálov, napríklad z prírodného sisalu. Na úložný priestor sú ideálne prútené koše alebo vintage truhlice.

Foto: Shutterstock.com

Kuchyňa: vidiecka elegancia

Provensálska kuchyňa je kombináciou elegancie a funkčnosti. Dominantou by mal byť masívny drevený stôl, okolo ktorého sú rozmiestnené stoličky s bielymi alebo pastelovými poťahmi. Dôležité sú otvorené poličky na riad, ktoré dodávajú kuchyni rustikálny vzhľad. Keramické nádoby na korenie, drôtené košíky na ovocie a kvetinové závesy sú ideálnymi doplnkami. A na stole by nemala chýbať váza s levanduľou, ktorá navodí pravú provensálsku atmosféru.

Foto: Shutterstock.com

Predsieň: prvý dojem

Predsieň je prvou miestnosťou, do ktorej vstupujeme, a je to miestnosť, ktorá v nás vyvoláva prvý dojem o domácnosti. Preto by mala byť predsieň v štýle Provence príjemná, praktická a zároveň štýlová. Začnime praktickým dreveným nábytkom na odkladanie topánok a oblečenia. Či už ide o drevenú skriňu alebo jednoduchý vešiak, mal by byť pevný a kvalitný.

Ďalším dôležitým prvkom je zrkadlo. Môže byť obklopené rustikálnym rámom alebo ozdobným kovom, ktorý dodá predsieni nádych elegancie. Prútené koše možno použiť na uloženie šálov, rukavíc a iných doplnkov. Nie je nič lepšie, ako mať všetko pohromade a po ruke, keď sa ponáhľate z domu.

Foto: Shutterstock.com

Kúpeľňa: oáza relaxu

Kúpeľňa je miestom, kde sa začína a končí náš deň, a preto by mala byť miestom relaxácie a pohody. V provensálskej kúpeľni hrá hlavnú úlohu biela farba, ktorú dopĺňa drevený nábytok a doplnky. Biela keramika – umývadlo, vaňa alebo sprchovací kút – je nevyhnutná. Priestor okolo nich môžete doplniť drevenými policami na uteráky a kozmetiku.

Rovnako dôležité je zrkadlo. Môže byť veľké a dominantné alebo menšie a decentné, ale vždy s rustikálnym rámom. Kúpeľňové textílie, ako sú uteráky a závesy, by mali byť v pastelových farbách. Na zútulnenie môžete pridať sviečky s vôňou levandule alebo niekoľko kvetinových aranžmánov.

Nakoniec pridajte niekoľko praktických a štýlových prvkov. Môže to byť prútený kôš na bielizeň alebo nádoby na zubné kefky a mydlá. Čo tak keramické nádoby na vatové tyčinky a kozmetické prípravky? Tieto malé detaily dodajú vašej kúpeľni štýl a funkčnosť.

Nemali by sme zabudnúť na kvetinovú výzdobu. Kvetinové aranžmány alebo kvetinové závesy dodajú kúpeľni romantickú atmosféru. Levanduľa, či už ako sušená dekorácia alebo vo váze, dodá kúpeľni ten správny provensálsky štýl.

Ak máte dostatok miesta, môžete na záver pridať malú drevenú lavičku alebo starožitnú stoličku, aby ste dosiahli dokonalý provensálsky štýl. Táto dekorácia dodá kúpeľni ešte viac rustikálneho šarmu a bude praktická na odkladanie oblečenia alebo uterákov.

Foto: Shutterstock.com

Tipy a odporúčania

Provensálsky štýl je synonymom romantiky, ľahkosti a prírody. Držte sa týchto zásad a nebojte sa experimentovať. Je dôležité, aby váš domov nielen vyzeral ako z francúzskeho vidieka, ale aby ste sa v ňom aj cítili ako na vidieku. Odporúčame preto používať prírodné materiály a farby, ktoré odrážajú krásu vidieka.

Nezabudnite na doplnky – kvety a rastliny, sviečky a dekoratívne predmety dokážu zázraky. Levanduľa je kvetom Provence, preto by nemala chýbať v žiadnej miestnosti. Môžete ju použiť ako dekoráciu alebo vôňu na vytvorenie atmosféry.

Čomu sa treba vyhnúť?

  • Vyhnite sa preplneniu: hoci je provensálsky štýl plný detailov a doplnkov, je dôležité vyhnúť sa preplneniu priestoru. Pamätajte, že menej je niekedy viac.
  • Nepreháňajte to s farbami: áno, provensálsky štýl je plný pastelových farieb, ale to neznamená, že by mali byť všade. Vyhnite sa použitiu príliš veľkého množstva rôznych farieb v jednom priestore.
  • Neváhajte použiť levanduľu: Táto rastlina je symbolom Provence a jej fialová farba a svieža vôňa sú pre tento štýl ideálne. Môžete ju použiť ako živú rastlinu, ale aj ako motív na textíliách alebo doplnkoch.
  • Použite starožitný nábytok: starožitný nábytok vo svetlých farbách je pre tento štýl ideálny. Nemusíte kupovať nový, ale skúste zrenovovať staršie kúsky.
  • Stavte na kvalitu: zamerajte sa na kvalitné kusy nábytku a doplnkov, ktoré odrážajú charakter štýlu. Lepšie je investovať viac peňazí do kvalitných kúskov, ktoré budú robiť radosť dlhé roky.
Foto: Shutterstock.com

TIP: Stále váhate, či je provensálsky štýl ten pravý? Zoznámte sa s rustikálnym štýlom, ktorý je ideálny pre milovníkov histórie.

Nakoniec…

Provensálsky štýl je krásny a romantický, ale vyžaduje si jemné a premyslené zariadenie. Dúfame, že vám naše tipy pomôžu pri vytváraní tohto čarovného štýlu vo vašom domove. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek miestnosť alebo pre celý dom, veríme, že štýl Provence vám prinesie radosť a pohodu.