Industriálny štýl predstavuje módnu vlnu v bývaní. Môže byť jednoduchý, ale výrazný, s drsnými materiálmi a autentickými prvkami. Možno ste sa do tohto štýlu zamilovali už dávno, ale nevedeli ste, ako začať. Dnes sa naň pozrieme bližšie.

História industriálneho štýlu

Všetko sa to začalo v 20. storočí v drsných továrenských halách New Yorku. Keď výrobné haly opustila výroba, zostali prázdne. Miestni umelci a dizajnéri videli v týchto priestoroch potenciál a začali ich premieňať na bývanie. Tento štýl sa rýchlo uchytil aj v Európe a dnes sa stal módnou vlnou, ktorá si získava čoraz viac priaznivcov.

Čo je to industriálny štýl a prečo ho mať v interiéri?

Industriálny štýl bývania sa vyznačuje jednoduchosťou, praktickosťou a surovými materiálmi. Je inšpirovaný výrobnými priestormi, továrňami a skladmi. Je možné, že si tento štýl obľúbite pre jeho ležérnu atmosféru a originálne prvky.

Foto: Shutterstock.com

Farby

V industriálnom štýle hrajú hlavnú úlohu surové materiály a striedme farby. Typické farby pre tento štýl sú sivá, čierna, biela alebo hnedá. Pre industriálny štýl sú vhodné aj kovové nápisy s retro motívmi alebo staré tehly.

Materiály

Materiály, ktoré sú vhodné pre industriálny štýl bývania, sú najmä betón a oceľ, ale môže to byť aj drevo a tehla. V kombinácii s moderným nábytkom a dekoráciami vytvárajú jedinečnú atmosféru.

Interiér v industriálnom štýle

Keď sa povie industriálny štýl interiéru, automaticky si predstavíme veľký otvorený priestor s vysokými stropmi. V tomto štýle je dôležitý zdroj svetla. Využite veľké okná alebo si vyberte robustné kovové svietidlá, ktoré budú mať praktickú aj estetickú funkciu.

Nábytok a industriálny štýl

Nábytok je typický svojím drsným a surovým vzhľadom. Stôl z hrubého dreva, staré továrenské skrine alebo železné police sú kúsky, ktoré interiéru dodajú tú správnu atmosféru. Nábytok a doplnky môžu byť vyrobené aj z recyklovaných materiálov, čo dodáva štýlu ďalší rozmer. Nebojte sa použiť ani starý kus nábytku s patinou – staré drevené lavice alebo zoxidované železné stoly vyzerajú skvele.

Foto: Shutterstock.com

Dekorácie v industriálnom štýle

Industriálne dekorácie sú niečím, čo dodá vášmu interiéru tú správnu atmosféru. Či už sú to staré plechové tabule, retro hodiny, rustikálne umelecké diela alebo staré továrenské nástroje, tieto prvky v industriálnom štýle môžu vo vašom interiéri vytvoriť skutočný zážitok. Môžete si tiež vybrať staré mapy, plagáty alebo fotografie, ktoré dodajú priestoru charakter.

Doplnky v industriálnom štýle

Pokiaľ ide o doplnky pre industriálny štýl, existuje veľa možností. Kovové lampy, vintage ventilátory, kovové nápisy alebo dokonca staré kovové krabice a nádoby sú perfektné. Doplnky v industriálnom štýle sú často praktické a dodávajú interiéru nádych autenticity. Staré drevené debny sa dajú použiť ako úložné priestory, zatiaľ čo staré továrenské svietidlá dodajú miestu atmosféru. Staré knihy sú tiež skvelé na vystavenie na otvorených policiach. Mnohé z týchto predmetov v industriálnom štýle nájdete na blších trhoch alebo v starožitníctvach.

Osvetlenie

Ďalším dôležitým prvkom je industriálne osvetlenie. Ideálne môžu byť veľké kovové lampy, staré továrenské svietidlá alebo len holé žiarovky zavesené na drôtoch. Ale pozor, svetlá musia byť dostatočne jasné, aby dobre osvetlili priestor. Pridaním reťazových svetiel alebo kovových lámp na strop dodáte priestoru ten pravý industriálny vzhľad.

Foto: Shutterstock.com

Podlaha a steny

Podlahy v industriálnom štýle sú často vyrobené z betónu alebo starého dreva, ktoré má viditeľné známky používania. Steny môžu byť z betónu, tehál alebo dokonca zámerne ponechané odkryté, aby sa odhalila surová krása stavebných materiálov. Ak nechcete použiť tehlu alebo betón na celú stenu, skúste aspoň jednu stenu v miestnosti. Môžete tak vytvoriť veľmi efektné zázemie.

Čo rozhodne nepatrí do industriálneho štýlu?

Medzi prvky, ktorým sa treba vyhnúť, patria mäkké tkaniny, ako je plyš, hodváb, satén alebo velúr, ktoré sú pre túto estetiku príliš luxusné a jemné. Jemný a elegantný nábytok, napríklad francúzsky, viktoriánsky alebo iný tradične elegantný štýl, je príliš zdobený a nehodí sa do tohto štýlu.

Industriálny štýl uprednostňuje holé steny alebo steny s viditeľnými tehlami alebo betónom. Vzorované tapety, najmä s kvetinovými vzormi, by v tomto štýle pôsobili neprirodzene. Rovnako je nevhodná nadmerná výzdoba, pretože industriálny štýl je jednoduchý a funkčný. Namiesto množstva dekorácií sa uprednostňujú jednoduché a praktické veci.

Napokon, klasické koberce, ako sú perzské alebo orientálne, sú pre industriálny štýl príliš tradičné a zdobené. Čo sa týka priemyselného dizajnu, rozhodne doň nepatria zložité a nepraktické konštrukcie, zbytočné ornamenty, neefektívne použitie materiálov alebo prvky, ktoré by narúšali výrobný proces.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Ešte ste sa nerozhodli, v akom štýle zariadite svoj interiér. Tu je prehľad najobľúbenejších štýlov.

Záver

Industriálny štýl bývania je ideálny pre tých, ktorí chcú jednoduchý, praktický a charakterný domov. S uvedenými tipmi a radami si určite vytvoríte interiér, ktorý bude odrážať tento jedinečný štýl. Nezabudnite použiť autentické materiály a industriálne prvky, aby ste interiéru dodali jedinečný vzhľad.

Industriálny štýl bývania spočíva v odhalení surových materiálov a ich kombinácii s jednoduchým a funkčným nábytkom. Je to štýl, ktorý neustále odkazuje na svoju továrenskú minulosť a ktorý oslavuje surovú a neupravenú krásu materiálov.

Či už sa rozhodnete pre industriálny štýl v celom dome alebo byte, alebo len v jednotlivých miestnostiach, ako je kuchyňa, spálňa alebo obývacia izba, jedno je isté. Tento štýl vnesie do vášho domova nezvyčajnú atmosféru, ktorá vás nikdy neomrzí. Tak čo poviete, ste pripravení ponoriť sa do sveta bývania v industriálnom štýle?