Záhrada je relaxačným miestom, kde trávime čas nielen s rodinou. Ukľudňujeme sa prácou okolo domu, užívame si príjemné posedenie a v sezóne si doprajeme slnečné lúče. Často trávime chvíle v bazéne alebo u neho, bez toho skrátka leto nie je letom. Odpočinkovú záhradnú zónu však môžeme vyšperkovať na maximum. Čo hovoríte na svoju vlastnú záhradnú pláž?

Letné grilovanie a večierky s priateľmi môžu byť ešte lepšie. Ak už máte bazén alebo jeho stavbu ešte len plánujete, môžete rovno zvážiť tiež vybudovanie chillout pláže, ktorú vám bude závidieť nejedna návšteva. Pláž dokonale doplní vašu terasu alebo záhradné posedenie a v tandeme s bazénom si budete pripadať ako v prímorskom rezorte.

Piesočná pláž

Áno, aj piesok môžete mať na záhrade. Piesočná záhradná pláž je určená pre všetkých, ktorí nemôžu žiť bez bosého pobehovania v teplom piesku. Ak takú pláž chcete, odporúčame ju ohraničiť, aby vám piesok zbytočne nerobil neporiadok. Piesočná pláž vyzerá esteticky obklopená drevenými guliačmi či podvalmi, ale tiež napríklad kamenným múrikom. Prečo práve piesok? Cez deň si môžete na lehátku relaxovať a snívať o mori, večer sa potom môže piesočná plocha premeniť na tanečnú zónu. Pláž navyše môžete doplniť ohniskom, obklopiť farebnými žiarovkami a zaručene budete mať úžasný romantický kútik, kde si užijete veľa zábavy vy i vaše deti.

Ako na to?

Plochu na pláž podložte kvalitnou textíliou. Môžete ju podsypať tiež jemným štrkom, aby ste zamedzili prípadnému prerastaniu buriny. Obklopte plochu obrubníkmi (podvaly, drevo, kamenný plot) – ideálne vyššími, aby ste piesok nemali po celej záhrade. Priestor môžete vyšperkovať drevenými lehátkami, ktoré podporia plážovú atmosféru.

Tip pre vás

K lehátkam vytvorte originálny stojan na pitie: jednoducho použite drevený klát, ktorý opracujte. Získate unikátny odkladací stolík.

Pláž z okruhliakov

Druhá možnosť, ako vytvoriť opaľovacie miesto na vašej záhrade, je obľúbený a hojne používaný okruhliak. Pripomína čisté kamienkové pláže a dá sa použiť aj k ďalším ozdobným prvkom záhrady – napríklad na vytvorenie chodníčkov alebo na skalku. Okruhliak výborne masíruje naše chodidlá a poťažmo reflexné body, chodenie po oblázkoch je naozaj zdravé. Je praktickejší ako spomínaný piesok a ľahšie sa udržiava. Okolie pláže nemusíte nutne viditeľne ohraničovať, stačí neviditeľný obrubník. Okruhliaková pláž sa hodí k moderným aj k rustikálnym stavbám.

Ako na to?

Podsypte požadovanú plochu pláže jemným štrkom, prípadne pieskom. Potom položte textíliu. Umiestnite na pláž okruhliaky, ideálne stredný alebo veľký, môžete tiež namiešať dve veľkosti. Nezabudnite hotové dielo starostlivo rozhrnúť. Počítajte tiež s tým, že okruhliak časom sadne a bude potrebné ho dosypať ešte raz. Kúpený okruhliak na záver premyte vodou, zbavíte sa tak prachu a nečistôt. Na pláž umiestnite ležanie podľa vašich predstáv.

Tip pre vás

Urobte z veľkého polena robustnú lavicu a umiestnite ju na kraj pláže. Jemne tak naznačíte hranice a vytvoríte zaujímavé posedenie.

 

Komentáre k: Pláž na záhrade – aj to je možné

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.