Máte chalupu a premýšľate, čím ju budete vykurovať? Plyn a elektrina je štandard a stávka na istotu, ale prečo raz nebyť originálny a neskúsiť niečo iné? Nie. Nemáme teraz na mysli ani drevo, rôzne typy brikiet alebo uhlia. Už ste počuli o kúrení na bokashi? Nič vám to nehovorí? Potom čítajte ďalej.

Japonská „novinka“ vám zakúri

Ako už sám názov napovedá, bokashi je vynález z krajiny vychádzajúceho slnka – z Japonska. Za týmto termínom sa skrýva organický hmota, ktorá je odpadom z ich ryžových polí, tzv. ryžový výmlat. Po pridaní ďalších zmesí získate materiál, ktorý sa potom organicky rozkladá. Tým vám vzniká teplo a bonusom ešte kompost na záhradu. Veľkou výhodou je, že zmes bokashi je bez zápachu.

Prečo hovoríme o novinke v úvodzovkách? Pretože kúriť pomocou bokashi u nás v Európe je pomerne neznámou novinkou, ale v Japonsku si takto pomáhali už v začiatku tisícročia. Veď práve japonskí farmári riešili, čo budú robiť s prebytkami z ryžových políčok. Dnešná doba iba prevzala tento nápad a celý koncept rozvinuli takým spôsobom, že pomocou bokashi môžete vykurovať nielen vašu víkendovú chalupu, ale rovno novo postavený rodinný dom.

Ako to celé funguje v praxi? V Japonsku existujú kultivačné systémy, ktoré nechajú vzísť jedinečnú zmes mikroorganizmov. Táto vyšľachtená kultúra z výmlatu sa ďalej zmieša napríklad s popolom, drevenými zvyškami (pilinami) a iným biologickým materiálom, napríklad senom a slamou. Následne sa všetko naukladá do kontajnerov, ktoré sa dôkladne utesnia. Začína samotný rozklad so vznikom tepla a kompostu.

Výsledky, ktoré ukazujú demonštračné skúšky domov fungujúcich s týmto typom ohrevu, nie sú vôbec zlé. Rodinný domček dokázal udržať komfortné teplo po dobu jedného mesiaca. Dôležité je upozorniť, že nebolo dodávané žiadne ďalšie teplo ani sa do zmesi nepridával nový organický materiál.

Biodigestor po vzore Sudáncov

O tom, že bioplyn u nás ani v Európe nie je ničím novým, svedčí celá rada bioplínok (odborne povedané bioplynových staníc). A stále sa stavajú nové. Dneska vám dokážu bežne vykúriť i celé sídliská. Ale my teraz riešime vykurovanie chatky alebo domu. Prečo teda nevsadiť na vlastný biodigestor ?!

Tento bioplyn sa hojne využíva aj v rozvojových krajinách, kde na ňom skôr varí, než kúri, ale princíp je podobný. Vedeli ste, že v Sudáne si ho doslova nosia na chrbte? Miestní vezmú prenosný fermentor a prejdú tam, kam potrebujú.

Ako to funguje u nás? Vezme sa organická hmota, dá sa do uzavretej nádoby a zahreje. Pri teplote nad 30 °C vznikne z organického materiálu bioplyn. Ten môžete následne používať nielen na varenie na plynovom sporáku, ale často sa objavuje aj v motoroch.

 

Komentáre k: Buďte netradiční: Zakúrte si bioplynom alebo bokashi

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.