Pred niekoľkými rokmi sa dostal japonský štýl do sveta interiérového dizajnu. Medzi trendmi sa však stále drží. Prečo je Japan Style bývanie stále tak populárne? Možno je to jeho tradičnosťou, minimalistickým prevedením a unikátnou atmosférou, ktorú domovu dodáva. Nahliadnite s nami do tajov bývania v minimalistickom japonskom štýle.

Omamná vzdušnosť

Prvé, čo na japonskom štýle bývania jednoznačne zaujme, je veľkolepá vzdušnosť priestoru. Všetko je tak čisté a vzdušné, takže sa človek už pri vstupe cíti veľmi dobre. Aj to je jednou z vecí, prečo je ľuďom tento koncept tak príjemný. Otvorené priestory navyše umožňujú bezprostrednú komunikáciu s blízkymi. A to sa počíta.

Spánok? Jedine na zemi

Japonci spia na zemi. Chcete si to tiež vyskúšať? Nič na tom nie je, ľahko si to zamilujete. Pre spanie na zemi používajú špeciálne rohože – tatami alebo matrace – futony. Japonci vlastne na zemi tiež žijú. Rovnako posedenie je jednoduché a nachádza sa pri zemi. Takéto bývanie je prosté, priamočiare a pre nás úplne iné, napriek tomu má však čaro, ktorému prepadá viac a viac Európanov.

Spálňa v japonskom štýle, zdroj

Ako v čajovni

Japonci sú preslávení tiež čajovou kultúrou. Cítite sa dobre v čajovni, kde sedíte pri nízkom stolíku na zemi alebo na vankúši? Potom by sa vám páčil japonský interiér. Japonské čajové rituály sa preslávili po celom svete a pozná ich takmer každý milovník čaju. Japonci čaj pijú na zemi z keramických servisov. Čaj nepopíjajú z hrnčekov, ale z mištičiek. Malý stolík a posedenie s blízkymi priamo na zemi dodáva rituálnu, až príjemne intímnu atmosféru.

Materiál

Japonci používajú okrem dreva aj bambus a trstinu. Prirodzený vzhľad prírodných materiálov dodáva interiéru punc veľkorysosti. Vrelé a čisté dojmy vítajú svojich obyvateľov i prípadných hostí. Nábytok býva namorený tmavými farbami, doplňujúce odtiene sú potom prevažne biela, zlatá, a červená. Vhodné sú však tiež zemité farby.

Dekorácie

Japonský interiér je prísne minimalistický. Nevadí to – použité prírodné materiály ho presýtia teplou atmosférou. Ak by ste však chceli bývať po japonsky, tak pár dekorácií si miesto vo vašom domove nájde. Keď už dekorácie, staviť môžete na vetvičky či živú rastlinu. Populárne sú napríklad japonské bonsaje.

Ohromujúce priestory

Otvorenosť priestoru podporujú tiež originálne posuvné steny namiesto tradičných dverí. Tieto steny sú typicky japonské. Väčšinou sú tvorené papierom a drevom. Oddeľujú jednotlivé miestnosti, z ktorých každá má svoj účel. Minimalistické pravidlá a praktickosť celku sú znaky, ktoré spoločne tvoria jedinečný japonský štýl a interiér. Jednoduché bývanie si tiež jednoducho zamilujete, obzvlášť, ak máte radi čistotu a radosť zo života.

Japonská jedáleň, zdroj

 

Komentáre k: Japonský interiér vás dostane

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.