Teplé dni sú čoraz častejšie, preto je dobré využiť ich a stráviť čo najviac času na čerstvom vzduchu. A na to nepotrebujete veľkú záhradu. Aj jednoduchý panelákový balkón môže urobiť veľkú parádu. Poďme sa pozrieť na to, ako z panelákového balkóna urobiť nielen krásny, ale aj užitočný útočisko v horúcich dňoch.

Skôr ako začnete…

Skôr ako začnete pracovať na balkóne, musíte ho poriadne vyčistiť. Odstráňte z balkóna všetok existujúci nábytok, dekorácie atď. Balkón pozametajte a vytrite. Zmetajte všetky pavučiny a prach všade, kde sa dá. Po dôkladnom vyčistení si premyslite, aké sú vaše predstavy a ako chcete balkón zútulniť. Tiež, či niektoré z existujúcich predmetov môžu byť na balkóne ešte užitočné alebo či už pre vás nemajú zmysel. Ak práve začínate zariaďovať svoj balkón, máte značnú výhodu.

Foto: Shutterstock.com

Kúzla s farbami

Farby zohrávajú veľkú úlohu v tom, ako sa v priestore cítime, a balkón nie je výnimkou. Môžete sa rozhodnúť zachovať prirodzenú farbu panelového domu alebo dať balkónu nový náter, ktorý oživí jeho vzhľad.

Ak sa rozhodnete maľovať, výber farby by mal odrážať vašu osobnosť a vkus. Biela je klasická a čistá voľba, ktorá priestor opticky zväčšuje a odráža slnečné svetlo, čo môže byť v letných mesiacoch veľmi príjemné. Na druhej strane môžete zvoliť teplé farby, ako je oranžová, červená alebo žltá, ktoré vytvoria útulnú atmosféru.

Balkónové zábradlie tiež nemusí zostať bez povšimnutia. Farba zábradlia môže kontrastovať so stenami alebo ju môžete zladiť a vytvoriť tak jednotný vzhľad. Ak máte drevené zábradlie, môžete ho ošetriť špeciálnym lakom, ktorý zvýrazní prirodzenú krásu dreva.

Balkón je vaše miesto a je len na vás, ako ho vymaľujete a aké farby zvolíte. Farby majú magickú moc premeniť priestor, tak prečo ju nevyužiť.

Foto: Shutterstock.com

Podlaha na balkóne: Zmena, ktorá sa oplatí

Balkónová podlaha je často prehliadaným aspektom, ktorý však môže mať veľký vplyv na celkový vzhľad a pohodlie. Existujú rôzne možnosti, od drevených dlaždíc cez gumové dlaždice až po koberce určené do exteriéru. Takáto zmena môže byť skvelou investíciou, ktorá sa vráti v podobe pohodlnejšieho a útulnejšieho balkóna.

Drevený nábytok: Hrejivý doplnok s prírodnou atmosférou

Nábytok môže urobiť naozaj veľký rozdiel. Drevený nábytok vám pomôže vytvoriť na balkóne príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Môže to byť stôl, stoličky alebo dokonca balkónová lavica, ktorú môžete doplniť pohodlnými vankúšmi. Drevené prvky vytvárajú teplý kontrast k betónu a dodávajú balkónu prirodzený vzhľad. Drevený nábytok sa navyše dá kombinovať s rôznymi štýlmi, takže si môžete vytvoriť priestor, ktorý vám najviac vyhovuje. Pre dlhodobú odolnosť odporúčame vybrať nábytok z tvrdého dreva, ako je teakové alebo agátové drevo, ktoré odolá nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Foto: Shutterstock.com

Textil a koberec: Farby a pohodlie

Príjemný pocit na balkóne môže vytvoriť aj správny textil. Koberce, vankúše a deky môžu na balkón vniesť farbu a pohodlie. Koberec na balkóne je skvelý nápad, ktorý dodá vášmu balkónu pocit tepla a útulnosti. Existujú koberce špeciálne navrhnuté pre exteriér, ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom a ľahko sa čistia. Môžete sa rozhodnúť aj pre klasický textilný koberec.

Ochrana pred slnkom: Pokojný tieň, kedykoľvek ho potrebujete

Slnko je skvelé, ale v niektorých dňoch môže byť na balkóne príliš silné. Markíza je ideálnym riešením, ako si užívať balkón aj počas horúcich letných dní. Môžete si vybrať medzi rôznymi typmi, napríklad zaťahovacou alebo skladacou. Ak hľadáte jednoduchšie a flexibilnejšie riešenie, slnečník je to pravé. Slnečník môžete umiestniť kamkoľvek potrebujete a navyše ho môžete jednoducho zložiť, keď slnko zapadne.

Kvety a rastliny: príroda aj na balkóne

Balkón oživia rastliny a kvety. Na výber je mnoho druhov, podľa toho, či je váš balkón na slnku alebo v tieni. Môžete zasadiť bylinky na varenie alebo kvety, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári. Ak máte balkón na slnku, môžete si vybrať kvety, ako sú muškáty, petúnie alebo surfinie, ktoré vydržia horúčavy. Ak je váš balkón viac v tieni, vyskúšajte fuchsie, begónie alebo možno krásnoočko. Skvelým riešením môžu byť aj závesné kvetináče na balkóne, najmä ak nemáte veľa miesta.

TIP: 7 rastlín, ktoré dobre znášajú slnko a sucho

Foto: Shutterstock.com

Dekorácie a doplnky: Osobný dotyk

Každý balkón je jedinečný a práve výzdoba balkónov dodáva tomuto miestu osobný charakter. Môže to byť čokoľvek od malých záhradných sôch až po farebné sviečky. A nezabudnite na osvetlenie. Solárne svetlá a sviečky dokážu balkón rozžiariť a vytvoriť príjemnú atmosféru. Kombinácia rôznych prvkov vám pomôže vytvoriť priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne.

Osvetlenie: Krištáľový pohľad do tmy

Balkónové svetlo je dôležitým prvkom, ktorý vám umožní využívať balkón aj večer. Solárne osvetlenie je jednoduchou a ekologickou voľbou. Môžete ich jednoducho pripevniť na zábradlie alebo umiestniť do kvetináčov. Ako už bolo spomenuté, sviečky môžu vytvoriť romantickú atmosféru pri večerných stretnutiach. Krásnou dekoráciou a zároveň zdrojom svetla môže byť svetelná reťaz. Zaveste ju buď na zábradlie, alebo kamkoľvek chcete.

Tip: Pri celom osvetlení dodržujte rovnaký tón a farbu žiaroviek.

Foto: Shutterstock.com

Súkromie na balkóne: Kľud a ticho bez rušenia

Ak si chcete užívať kľud na balkóne bez toho, aby vás rušili susedia alebo náhodní okoloidúci, balkónová zástena je to, čo potrebujete. Zástena môže mať podobu rolety, prírodného plotu alebo dokonca látky. Nielenže vám poskytne súkromie, ale zároveň dodá vášmu balkónu štýlový vzhľad. A môže vás tiež čiastočne chrániť pred slnkom.

Skladací nábytok a úložné priestory: Optimalizácia priestoru

Panelákový balkón nemusí byť veľký, ale aj malý balkón môže vytvoriť útulnú atmosféru. Sklápacie balkónové stoličky alebo balkónové sedenie s úložným priestorom sú skvelou voľbou, ak chcete priestor využiť čo najefektívnejšie. Tieto skladacie kúsky vám navyše umožnia ľahko zmeniť usporiadanie balkóna podľa vašich aktuálnych potrieb.

Foto: Shutterstock.com

Grilovanie s opatrnosťou

Grilovanie nie je výsadou len tých, ktorí majú veľkú záhradu. Aj na panelákovom balkóne môžete mať skvelé grilovanie. Existuje však niekoľko pravidiel, ktoré treba dodržiavať, aby sa grilovanie nestalo nočnou morou pre vás alebo vašich susedov.

V prvom rade je dôležité vybrať vhodný gril na balkón. Elektrický gril je najbezpečnejšou voľbou pre balkónové grilovanie, pretože nevytvára otvorený oheň a neprodukuje toľko dymu ako tradičný gril na drevené uhlie. Ak dávate prednosť tradičnému grilu na drevené uhlie, vyberte si menší gril s poklopom, ktorý pomôže kontrolovať dym.

Skôr ako začnete grilovať, uistite sa, že je to v súlade s pravidlami vášho bytového družstva alebo budovy. Niektoré budovy majú z bezpečnostných dôvodov prísne pravidlá týkajúce sa grilovania na balkóne.

Pri grilovaní dbajte na bezpečnosť. Gril by mal stáť na stabilnej podlahe mimo dosahu horľavých materiálov. V prípade požiaru by ste mali mať k dispozícii aj hasiaci prístroj.

Ak dodržíte všetky pravidlá a postupy bezpečného grilovania, môžete si užiť skvelé letné večery s grilom a dobrým jedlom na balkóne vášho bytového domu. Nezabúdajte, že grilovanie je aj o spoločenskom vyžití, tak prečo nepozvať priateľov a nepodeliť sa o tieto šťastné chvíle.

Foto: Shutterstock.com

Praktické pomôcky: Zjednodušenie života na balkóne

A na záver niekoľko praktických pomôcok, ktoré vám uľahčia život na balkóne. Závesné kvetináče na balkón vám pomôžu ušetriť miesto a vytvoriť zelený raj na čerstvom vzduchu. A ak ste milovníkom zvierat, môžete si zaobstarať vtáčiu búdku alebo kŕmidlo a pozorovať, ako k vám prilietajú vaši malí okrídlení priatelia.

Záver

Nakoniec je dôležité si uvedomiť, že balkón je vaše osobné miesto, kde by ste sa mali cítiť príjemne. Bez ohľadu na veľkosť alebo umiestnenie sa každý balkón môže zmeniť na malý útulný raj. Tak na čo ešte čakáte? Zútulnite si svoj balkón a užívajte si relax aj v paneláku!