Ak sa na pohreb chystáte prvýkrát, môže byť pre vás náročné rozhodnúť sa, čo si obliecť. Cieľom pohrebu je najmä prejavenie úcty, a preto by ste mali zabudnúť na výrazné kúsky, ktoré upútajú pozornosť. Vo všeobecnosti je skvelou voľbou čierne oblečenie, no ak vám v šatníku chýba, môžete zvoliť aj iné farby tmavých odtieňov. Prečítajte si, ako by malo vyzerať oblečenie na pohreb a čomu by ste sa mali radšej vyhnúť.

Foto: Shutterstock.com

Oblečte si tmavé oblečenie

Tradičnými a najvhodnejšími farbami na pohreb sú tmavé farby. Platí to nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine iných kútov sveta. Najbežnejšou farbou je čierna, no v prípade, že nemáte v šatníku čierne oblečenie, môžete zvoliť aj rôzne odtiene tmavomodrej či tmavosivej. Tieto farby sa spájajú so smútkom, úctou a vážnosťou. Ak si zvolíte tieto odtiene, nič tým nepokazíte a vaše oblečenie nebude v porovnaní s ostatnými účastníkmi pohrebu rušivé.

Foto: Shutterstock.com

Je potrebné poznamenať, že niektoré kultúry a náboženstvá môžu mať rôzne zvyky. Ak sa chystáte na pohreb, ktorý u nás nie je tradičný, zistite si vopred, aké druhy oblečenia sú vhodné. Napríklad, na niektorých hinduistických pohreboch je tradičnou farbou smútku biela. Urobte si preto vopred prieskum o konkrétnej kultúre alebo náboženstve.

Foto: Shutterstock.com

Uprednostnite formálne oblečenie

Obliekanie formálneho oblečenia na pohreb je prejavom úcty k zosnulému a vážnosti tejto udalosti. Okrem toho, formálne oblečenie môže navodiť pocit jednoty a slávnostnosti medzi účastníkmi pohrebu. Uprednostnite preto kúsky oblečenia, ktoré by ste si obliekli napríklad na pracovný pohovor.

Foto: Shutterstock.com

Dobrou voľbou je oblek čiernej či tmavosivej farby. Kravaty a spoločenské nohavice by taktiež mali byť v tmavom odtieni. A rovnaké pravidlo platí aj pri košeli. Ženy by sa mali na pohreb obliecť do dlhších šiat a sukní. Ideálnou voľbou je aj tmavá blúzka a dlhé tmavé nohavice. Vyhnite sa ležérnemu oblečeniu, ako sú šortky alebo žabky. Dajte si pozor aj na to, aby ste neukazovali príliš veľa kože. Vhodnejšie sú šaty a košele s dlhými rukávmi.

Foto: Shutterstock.com

Pri rozhodovaní o tom, čo si oblečiete na pohreb, je dôležité zohľadniť kultúrne, náboženské alebo regionálne zvyky a želania zosnulého a jeho rodiny. V niektorých prípadoch vás môže rodina požiadať o menej formálne oblečenie.

Foto: Shutterstock.com

Obujte si pohodlné topánky tmavej farby

Na pohreb je vhodné obuť si uzavreté topánky tmavej farby. Tradičnou voľbou sú čierne alebo hnedé spoločenské topánky, napríklad mokasíny alebo lodičky na nízkom podpätku. Deň pred pohrebom sa uistite, že topánky, ktoré si chystáte obuť, nie sú špinavé. Vaše topánky by mali byť formálne a zároveň pohodlné.

Foto: Shutterstock.com

Na pohreboch sa veľa stojí a chodí, takže pohodlie je veľmi dôležité. Preto by ste sa mali vyhnúť aj vysokým podpätkom. Ideálnou voľbou nie sú ani tenisky. Ak ale nevlastníte formálne topánky, vyberajte si tenisky v tmavých farbách. Vždy je však lepšie zvoliť si formálnu obuv. Jednoznačne by ste sa mali vyhnúť obuvi v pestrofarebných farbách.

Foto: Shutterstock.com

Dajte prednosť jednoduchým doplnkom

K oblečeniu a topánkam by ste mali skombinovať aj vhodné doplnky. Vo všeobecnosti by malo ísť o jednoduché doplnky. Ak sa chystáte na tradičný pohreb, vyhnite sa extravagantným doplnkom či doplnkom vo výrazných farbách. Tie by pútali príliš veľa pozornosti a mohli by pôsobiť rušivo.

Foto: Shutterstock.com

Vhodnými doplnkami sú napríklad čierne opasky a čierne kabelky. Čo sa týka šperkov, na pohreb môžete ísť pokojne bez nich. Ak však chcete pridať nejaké šperky, držte sa klasiky. Dobrou voľbou sú perly, nevýrazné strieborné či zlaté šperky alebo jemné náušnice na cvočky.

Foto: Shutterstock.com

Pre mužov platí, že by mali doplniť čierny oblek kravatou tmavej farby. Pri výbere kravaty sa vyhýbajte jasným farbám a krikľavým vzorom. Najlepšou voľbou na pohreb je jednofarebná kravata čiernej, tmavomodrej alebo tmavosivej farby.

Foto: Shutterstock.com

Zvoľte jemné líčenie

Na pohreb je vhodný nanajvýš minimálny make-up, ktorý pôsobí prirodzene. V ideálnom prípade však žiadny. Mali by ste mať na pamäti, že pohreby môžu byť veľmi emotívne. Ak máte pocit, že vo vás posledná rozlúčka vyvolá plač, výrazný make-up nie je praktická ani vhodná voľba.

Vyhnite sa najmä make-upu, ktorý sa ľahko rozmazáva. Ide napríklad o maskaru či výrazné očné tiene. Pri líčení na pohreb sa radšej držte neutrálnych odtieňov. Na pohrebe sa kladie dôraz na prejavenie úcty a smútku zosnulým, a preto je dôležité, aby ste na seba príliš nepútali pozornosť.

Foto: Shutterstock.com

Vyhnite sa vzorovanému oblečeniu

Vzorované oblečenie môže byť na pohrebe považované za rušivé alebo nevhodné. Okrem toho sa pohrebné oblečenie vo všeobecnosti považuje za formálne a konzervatívne. Preto môžu byť vzory niekedy vnímané ako menej seriózne. V zásade platí, že zjemnené vzory tmavých odtieňov nie sú také rušivé, a teda sú na pohreb vhodnejšie.

Jednoznačne by ste sa však mali vyhnúť jasným a krikľavým vzorom. Napríklad, čierna sukňa s červenými bodkami nie je na tradičný pohreb vhodnou voľbou.

Foto: Shutterstock.com

Vyhnite sa svetlým farbám

V tom prípade, že chcete zvoliť vhodné oblečenie na pohreb, sa vyhýbajte svetlým farbám. Je dôležité, aby ste na pohrebe preukázali úctu zosnulému a jeho rodine. Jasné alebo farebné oblečenie je vo väčšine prípadov považované za nevhodné alebo neúctivé, pretože pôsobí veselo.

Foto: Shutterstock.com

Jasné farby by na tradičnom slovenskom pohrebe, pokiaľ si rodina neželá inak, vôbec nemali byť súčasťou vášho oblečenia. Znamená to, že by ste sa mali vyhnúť aj drobným doplnkom jasných farieb, ako sú gombíky, sponky či šnúrky.

Foto: Shutterstock.com

V niektorých kultúrach však platia výnimky, a preto je dobré si vopred zistiť, aké sú miestne tradície. Vo výnimočných prípadoch rodinní príslušníci žiadajú o svetlejšie farby alebo konkrétnu farbu na počesť zosnulého. V tomto prípade je dobré urobiť výnimku a riadiť sa želaním rodiny.

Zapamätajte si: Výnimkou môžeme označiť aj posledné rozlúčky s mladými ľuďmi. V takých prípadoch totiž ich rovesníci často siahajú po bielych košeliach alebo bledých šatách.

Foto: Shutterstock.com

Ako sa obliecť na pohreb podľa počasia?

Pri obliekaní sa na pohreb v akomkoľvek počasí je dôležité, aby ste sa obliekli úctivo, no zároveň prakticky a pohodlne.

Foto: Shutterstock.com

Daždivé počasie

Ak sa pohreb odohráva vonku v daždivom počasí, budete si pravdepodobne musieť vziať pršiplášť alebo dáždnik. Aj v tomto prípade sa snažte vyhnúť výrazným farbám, ktoré by pútali príliš veľa pozornosti. Zvoľte si dáždnik alebo pršiplášť čiernej či tmavosivej farby.

Náš tip: Skontrolujte pár dní pred pohrebom, aké má byť počasie. Ak ste zistili, že sa predpovedá dážď, uistite sa, že máte doma dáždnik tmavej farby. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu tesne pred pohrebom.

Foto: Shutterstock.com

Chladné počasie

V chladnom počasí si na pohreb oblečte teplý kabát, pričom nezabudnite ani na šál a rukavice. Šál a rukavice by mali byť, rovnako ako zvyšné oblečenie, v tmavých farbách. Vo všeobecnosti by ste mali uprednostniť kabát, ktorý na rozdiel od bundy pôsobí formálnejšie. Ak však kabát nie je súčasťou vášho šatníka, môžete si obliecť bundu tmavej farby. Hoci nebudete pôsobiť elegantne, no určite touto voľbou nič nepokazíte. Pri výbere kabátu či bundy sa opäť snažte vyhýbať výrazným farbám a vzorom.

Foto: Shutterstock.com

Horúce počasie

Chystáte sa na pohreb v horúcom počasí? V tom prípade si vyberajte oblečenie, ktoré je ušité z ľahkých a vzdušných tkanín. Tieto tkaniny vás udržia v pohodlí a miernom chlade. Vyberte si ľahký čierny oblek a skombinujte ho s tenkou, bavlnenou košeľou. Pre ženy sú skvelou voľbou tmavé alebo čierne šaty ušité z ľahkej priedušnej tkaniny, ako je ľan alebo bavlna. Majte však na pamäti, že na pohrebe by ste nemali mať odhalenej príliš veľa kože. Čo by ste mali teda rozhodne vynechať? Napríklad krátke sukne a košeľu s krátkym rukávom.