Čelenka je praktický doplnok, ktorý skvele doladí váš outfit. Hodí sa na behanie aj bežné nosenie alebo vám môže poslúžiť v zime namiesto čiapky. V tomto článku vám prinášame praktické návody, ako ušiť čelenku. A nevynecháme ani video návody.

Foto: Shutterstock.com

Čelenka ku každému outfitu

Čelenka je štýlovým doplnkom, ktorý môžete pridať k akémukoľvek outfitu. Ak máte problém nájsť v obchodoch čelenku, ktorá by sa dokonale hodila k vášmu alebo detskému oblečeniu, máme pre vás skvelú správu. Dá sa totiž jednoducho ušiť v pohodlí domova.

Foto: Shutterstock.com

Ide o nenáročný projekt, ktorý zvládnu vytvoriť aj začiatočníci. Ak vám je blízka ekológia, je dobré na výrobu využiť materiál, ktorý by ste možno v inom prípade vyhodili. Čelenku je možné jednoducho prispôsobiť deťom alebo bábätku a vyrobiť si tak štýlový „mama a dcéra set“. Poďme si vysvetliť, ako na to!

Foto: Shutterstock.com

Ako ušiť klasickú čelenku?

Klasickú čelenku dokážete ušiť z rôznych druhov látok. Čím je látka pružnejšia, tým lepšie sa vám bude čelenka nosiť. Strih bude vždy rovnaký, iba tvar sa môže mierne líšiť. A to v závislosti od pružnosti materiálu. Ak chcete čelenku nosiť v zime, odporúčame použiť hrubší materiál. Veľkosť dokážete jednoducho prispôsobiť.

Budeme potrebovať:

  • pružný materiál,
  • špendlíky,
  • nožnice na látku,
  • meter,
  • šijací stroj.
Foto: Shutterstock.com

Postup, ako ušiť čelenku

Najskôr si krajčírskym metrom odmerajte obvod hlavy, aby čelenka dobre sadla. Ak chcete ušiť čelenku pre deti, odmerajte hlavu dieťaťa a postupujte podľa návodu. Po odmeraní pridajte k dĺžke ešte 3 cm, aby sme mali priestor na zošitie. Ak je váš obvod hlavy napríklad 50 centimetrov, pri strihaní použijete dĺžku 53 cm.

Foto: Shutterstock.com

Šírku si vyberte podľa seba. Majte však na pamäti, že budete potrebovať dvojitú šírku a k nej bude potrebné opäť pridať 3 cm na šitie. Po dôkladnom meraní si vystrihnite obdĺžnik. Následne si vystrihnite štvorček, ktorého rozmery budú 15×15 cm. Poslúži na zakrytie ševu. Pri výrobe čelenky pre dieťa zmenšite rozmer štvorčeka na 10×10 cm.

Foto: Shutterstock.com

Väčší kus tkaniny zložte líce na líce a pozdĺžne ju zošite. Po zošití celú látku prevráťte. Následne na šijacom stroji zošite aj oba konce obdĺžnika. V ďalšom kroku si vezmite štvorček, preložte ho líce na líce a prešite ho rovnakým spôsobom ako väčší kus látky. Vznikne pásik, ktorý je potrebné preložiť cez čelenku v časti, kde je viditeľný šev. Oba konce pásika zošite k sebe a čelenka je hotová.

Foto: Shutterstock.com

Ako ušiť čelenku s mašľou?

Táto čelenka je vhodná skôr na jar alebo leto, pretože je potrebné ju vyrobiť z tenšieho materiálu. Ak chcete vyrobiť čelenku s mašľou pre dieťa alebo bábätko, rozmery je potrebné upraviť.

Budeme potrebovať:

  • pružný materiál,
  • pravítko,
  • nožnice na látku,
  • šijací stroj,
  • špendlíky.
Foto: Shutterstock.com

Postup, ako ušiť čelenku s mašľou

Najskôr si odmerajte obvod hlavy. Po odmeraní pridajte k dĺžke 3 cm na šitie. Obvod hlavy bude predstavovať dĺžku čelenky. Zvoľte si ľubovoľnú šírku. Vystrihnite kúsok látky podľa rozmerov. Látku preložte líce na líce a zošite ju po dlhšej strane tak, aby vznikol prúžok. Zošitý pruh látky otočte na lícnu stranu, priložte oba konce čelenky k sebe a zošite ich.

Foto: Shutterstock.com

Pri zošívaní koncov je potrebné nechať 3 cm otvor, aby ste mohli látku prevrátiť. Látku prevráťte a otvor zošite pomocou klasickej ihly a nite. Vznikne jednoduchá čelenka. V tomto kroku sa rozhodnite, či k nej chcete pridať aj mašľu. Vystrihnite si obdĺžnik v rozmeroch 21×10 cm, preložte ho na polovicu a zošite ho rovnakým spôsobom ako predošlý pruh. Nakoniec zaviažte menší pruh okolo väčšieho pruhu do tvaru mašle Hotovo, už viete, ako ušiť čelenku s mašľou.

Foto: Shutterstock.com

Ako ušiť čelenku: Pustite sa do šitia

Veríme, že vás naše návody, ako ušiť čelenku, inšpirovali k vlastnej, takzvanej handmade, tvorbe. Nezabudnite pri výrobe používať špendlíky, ktoré zabezpečia, aby sa čelenka príliš neposúvala. Ak sa náhodou prvý pokus nepodarí, nevzdávajte sa. Všetko má svoj čas. Čoskoro nájdete ten najlepší spôsob, ako ušiť čelenku rýchlo a bez akýchkoľvek chybičiek. Držíme vám palce.