Je čas na kúpu nového gauča? Poďte si vybrať taký, z ktorého sa vám nebudete chcieť vstať. Poradíme, na čo sa zamerať, aby gauč skvele zapadol a dlho slúžil. Než sa pustíte do samotnej kúpy, poďte si popremýšľať. 

Pre koľko osôb by mal gauč byť? Budete na ňom relaxovať sami, alebo je vaša obývačka centrom kultúrneho diania? V prípade, že bude často využívaný hosťami, budú na ňom niekedy aj spať? V takom prípade určite siahnite po rozkladacom variante gauča. A čo domáci maznáčikovia, bude gauč aj ich útočiskom? Ak gauč chcete zdieľať aj s nimi, prispôsobte výberu poťahový materiál. Ten by mal byť pevný a jednoduchý na údržbu.

Vyberte si druh gauča

Obstarávate si gauč do obývačky, kde bude slúžiť hlavne na relaxáciu, alebo na ňom chcete spať? Gauč vyberajte predovšetkým podľa jeho využitia a tiež podľa počtu miest na sedenie. Bude stačiť gauč pre dvoch, alebo máte často návštevy a väčší gauč je nevyhnutný? Nezabudnite tiež priestor dobre premerať, aby sa do miestnosti nielen vošiel, ale mal okolo seba i dostatok voľnej plochy na prechádzanie.

  • Gauč s úložným priestorom: kam upratať sezónne oblečenie a iné veci, ktoré nepoužívate denne? Rozhodne do gauča. Nebudete veriť, koľko naraz získate úložného miesta.
  • Polohovací gauč: máte radi vždy niečo navyše? V tom prípade sa zamilujete do polohovacieho gauča, ktorý ľahko prispôsobíte podľa svojich potrieb. Sklopte si opieradlo, nohy hoďte na podnožku a relaxujte.
  • Gauč na každodenné spanie: bojujete s nedostatkom priestoru a bojíte sa, že sa vám domov nezmestí buď pohodlná posteľ, alebo gauč? Nebojte sa, všetko sa dá vyriešiť. Gauč na každodenné spanie je skvelým kompromisom. Cez deň je gauč zložený a nezaberie ani kúsok miesta navyše, v noci sa zmení v pohodlnú posteľ. Dĺžku ložnej plochy gauča vyberajte tak, aby bola aspoň o 20 cm dlhšia, než je vaša výška. Na menšom gauči by sa vám neležalo pohodlne.
  • Rozkladací gauč: radi sa po celom dni natiahnete s knihou, alebo si pustíte film? Zväčšite si relaxačnú plochu tým, že si gauč rozložíte. Rozkladací gauč je tiež skvelý do izby pre hostí.

TIP: milujete Japonsko? Prineste si jeho atmosféru i k sebe domov. Gauč, ktorý je zložený z tatami a doplnený o pohodlné vankúše je na to ako stvorený.

Konštrukcia gauča

Materiál rámu

Rám gauča je najbežnejšie tvorený z masívu, ratanu či kovu. Zo samotnej konštrukcie toho síce veľa vidieť nejde (výnimkou sú ratanové), ale je kľúčová v tom, ako dlho gauč vydrží. Ratan je ideálny materiál, ak máte radi retro štýl, kov a drevo sú nadčasové. Kov tiež víťazí v dobe životnosti, iné materiály mu nemôžu konkurovať.

Tvar područiek

Ďalšie kritérium výberu sú podrúčky. Niekto je nepotrebuje vôbec, druhý si bez nich gauč nevie predstaviť. Vyberať môžete z nízkych i vysokých, širokých aj úzkych. Ak by vám ani to nestačilo, sú v ponuke aj polohovacie, ktoré si ľahko prispôsobíte podľa potrieb.

Výplň sedadla

Aby sa na gauči sedelo pohodlne aj po rokoch, je dôležité, aby výplň bola kvalitná. Vyberať môžete z kvalitných pien, akými sú PUR a HR pena, ktoré sú tvarovo stále a tiež sú veľmi priedušné. Špeciálny druh peny je potom tzv. lenivá pena, ktorá je termoelastická a prispôsobuje sa postave človeka v závislosti na jeho teplote. Často je možné nájsť sedáky s pružinovým jadrom, ktoré kombinujú penu s pružinami. Takéto sedáky sú tvarovo stále a majú dlhú životnosť.

Výška a hĺbka sedadla

Tieto parametre sa odrazia v tom, ako pohodlne sa vám bude na gauči sedieť. Gauč s dostatočnou hĺbkou sedacej plochy ocenia predovšetkým dlhonohí jedinci. Hĺbku potom môžete ľahko regulovať vankúšmi. Výška sedacej plochy ovplyvní nielen to, ako sa na gauči bude sedieť, ale hlavne tiež, ako ľahko sa naň bude sadať či z neho vstávať. Pre pohodlné usadanie a vstávanie by výška mala byť približne do úrovne kolien.

Vyberte si poťahový materiál

Ponuka poťahových materiálov je vskutku široká. Poťah dotvorí celkový vzhľad gauča, preto je dobré výberu venovať dostatok času.

Farba

Na farbe záleží! Predsa len sa jedná o kus nábytku, ktorý bude slúžiť roky. Aká farba sa kam hodí? Do malých priestorov voľte svetlejšie tóny (skvelou voľbou sú pastelové farby), ktoré miestnosti neuberajú svetlo a krásne ich rozžiaria. Veľké miestnosti znesú aj tmavšie odtiene a výrazné dekory. Ak milujete výrazné farby, ale bojíte sa, že by sa mohli čoskoro okukať, kúpte si gauč neutrálnej farby a vo výrazných farbách na ne kúpte vankúše. Keď sa okukajú, vymeníte ich za iné.

Pevnosť

Ako spoznáte, že je látka dostatočne pevná? Odolnosť látky proti oderu spoznáte podľa udaných cyklov Martindale. Bežné rozmedzie je 20 000 až 40 000 cyklov, čo je pre domácnosti úplne vyhovujúce a dostatočné. Ak je číslo vyššie, je to samozrejme lepšie a ošúpanie bude vidieť podstatne neskôr.

Materiál

Používajú sa prírodné aj syntetické materiály, najčastejšie ale kombinácia oboch, ktoré využívajú tých najlepších vlastností daných vlákien. Pre väčšiu odolnosť (čo ocenia najmä rodičia malých detí či majitelia domácich zvierat) sa vyrába čalúnenie s tzv. nešpinivou úpravou – často za použitia teflónu. Najčastejšie je možné nájsť nasledujúce materiály:

  • Koža: klasika, která neomrzí. Luxusný vzhľad sa ale odrazí aj na cene, ktorá je u kože vyššia. Koža je odolná, ale nesaje pot, čo by mohlo byť v horúcich dňoch nepríjemné. Aby koža dlho vydržala, je dobré ju impregnovať (približne 2 × ročne) prostriedkami na to určenými.
  • Eko koža: umelá useň je lacnejší variant kože, ktorá je priedušná a vhodná aj pre alergikov. Nevýhodou je kratšia životnosť ako kože.
  • Mikrovlákno: poťahový materiál luxusného vzhľadu, ktorý je nenáročný na údržbu. Často sa používa v kombinácii s pružnými vláknami, ktoré zaistia tvarovú stálosť.
  • Mikroplyš: obľúbený materiál, ktorý je vyrobený z dvoch vrstiev. Spodná vrstva sa skladá z kombinácie bavlny a polyesteru, vrchná vrstva má vlas zo 100% polyesteru, ktorý je veľmi odolný proti znečisteniu.
  • Carabu: poťahový materiál vyrobený zo zmesi bavlny, polyesteru, polyamidu a akrylu. Je dokonale priedušný a príjemný na dotyk. Nespornou výhodou je jeho vysoká pevnosť a extrémna odolnosť a tiež to, že je vodoodpudivý.
Komentáre k: Vyberte si do obývačky perfektný gauč

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.