Voľne stojacu vaňu na prvý dojem vnímame ako luxusný a dominantný doplnok kúpeľne. Očarí vás krásnymi tvarmi i robustným a zároveň kompaktným vzhľadom. Obávate sa ceny? Tá vás možno príjemne prekvapí. Sami navyše zistíte, že presne táto voľba je pre váš domov tou pravou.

Ide o naozaj výrazný a stále unikátny prvok pre kúpeľne, ktorý zatiaľ v bežných slovenských domácnostiach nie je príliš rozšírený. Kvalitná voľne stojaca vaňa sa dá pritom zaobstarať za naozaj prijateľnú cenu. 

Môžete sa tiež pohrať s myšlienkou čierneho prevedenia, to si ale radšej dobre premyslite. Ide síce o veľmi originálny dizajn, pamätajte ale, že kúpeľňa je predovšetkým miestom pre relaxáciu a odpočinok, a pôsobiť na vašu myseľ by mala harmonickým a upokojujúcim dojmom.

Zvážte viac variantov

Voľne stojace vane nepotrebujú oporu v stene a často nemajú ani žiadnu podmurovku, preto musí plniť vysoké záťažové nároky. 

Určite je dôležité tiež zvážiť, či máte kúpeľňu dostatočne veľkú na to, aby ste do nej tento originálny prvok umiestnili. 

Správne by mala mať vaňa prístup aspoň z troch strán. Váhy samotnej vane sa obávať nemusíte, dostupné sú už okolo päťdesiat kíl. 

Aký zvoliť materiál?

Vzhľad budete samozrejme voliť podľa štýlu, v ktorom sa ponesie celá kúpeľňa. Odvážnejší zvolí štýl Art deco či retro, iní dajú prednosť klasickej liatinové vani na nožičkách. 

Váhať budete zrejme tiež medzi úžasnými oválnymi vaňami z liateho mramoru či umelého kameňa. Tam je ale nevýhodou vyššia hmotnosť, ktorá komplikuje manipuláciu. 

Ľahší variant potom predstavujú vane akrylátové, ktoré vás nadchnú aj v luxusne pojatej kúpeľni.

Voľne stojaca vaňa Siko Zita 170x88 cm, univerzálny, liaty mramor ZI1700
Voľne stojaca vaňa Siko Zita 170×88 cm, univerzálny, liaty mramor ZI1700

Nenechajte sa zaskočiť dodatočnými nákladmi

V niektorých kúpeľniach bude ťažké vyriešiť rozvod vody pod podlahou. Vaňa musí mať rovnakým spôsobom vyriešený aj odtokový kanál. 

Bude tiež potrebné namontovať voľne stojace batériu, ktorá, na rozdiel od komponentov na odvod vody a potrebný rozvod, nie je súčasťou balenia. Investícia do nej môže byť finančne náročnejšia, ale existujú aj dostupnejšie modely

Možnosťou môže byť tiež klasické narazenie vane, batériu potom zabudujete klasicky do steny. Všetko záleží len na prioritách pri plánovaní kúpeľne vašich snov.

Komentáre k: Originálny prvok do kúpeľne? Voľne stojaca vaňa!

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.