Neoddeliteľnou súčasťou každého domova sú koberce. Zdobia naše kuchyne, obývačky, spálne či chodby a okamžite zútulnia akúkoľvek miestnosť. Okrem toho, že majú množstvo praktických výhod, nič sa nevyrovná pocitu bosých nôh na mäkkom koberci. Ako vybrať ten správny typ?

Koberce majú veľmi veľa pozitívnych vlastností. Dokážu opticky zmenšiť alebo zväčšiť priestor a krásne dotvoria celkový dizajn izby. Pokiaľ sa rozhodnete zmeniť štýl miestnosti alebo nahradiť starý koberec novším, zvládnete to bez problémov. Ich výmena je úplne jednoduchá, pretože nie sú žiadnym spôsobom pripevnené k podlahe.  

Ďalšie výhody kobercov:

  • rýchle upratovanie
  • pohodlná chôdza naboso
  • eliminujú ozvenu
  • dokážu stlmiť pád
  • slúžia ako ochrana podláh proti poškriabaniu
  • bránia pošmyknutiu

Typy kobercov

Vybrať si môžete zo širokej ponuky rôznych typov a materiálov. Niektoré z nich sú univerzálne, iné majú svoje špecifické umiestnenie. Koberce sa delia na interiérové a exteriérové.  

Sivý koberec Universal Leo Square, 80 × 150 cm
Sivý koberec Universal Leo Square, 80 × 150 cm

Interiérové koberce

Bytové koberce

Klasický bytový koberec slúži ako dizajnový, ale aj funkčný doplnok v domácnosti. V žiadnom prípade ho však neumiestňujte do exteriéru – nie je natoľko odolný voči vetru a v prípade dažďa môže ostať nepoužiteľný.

Interiérový behúň

Behúň vyzerá na prvý pohľad ako úplne obyčajný koberec, ktorý môžete umiestniť do spálne, chodby, detskej izby, či kuchyne. Avšak behúne sú, na rozdiel od klasických bytových kobercov,  vybavené gélovým podkladom, ktorý sa „prisaje“ na podlahu a okamžite eliminuje nebezpečenstvo pošmyknutia. Je vhodný aj do náročnejších bytových priestorov.

Hnedosivý behúň Grey Ornament, 200 × 100 cm
Hnedosivý behúň Grey Ornament, 200 × 100 cm

Koberec na schody

Koberce určené na schody majú špecifický tvar a je možné ich umiestniť jedine na schodisko. Spríjemňujú chôdzu po schodoch a v prípade nehody dokážu zmierniť pád a zabrániť tomu, aby ste dopadli na ostré hrany schodiska.  

Atypické koberce

Pokiaľ vás omrzelo tradičné umiestnenie kobercov, máme riešenie aj pre náročných. Váš interiér prebudí znova k životu jeden z luxusných gobelínov na stenu. Aj keď si niektorí myslia, že tomuto trendu už dávno odzvonilo, gobelíny sú opäť IN a to vo všetkých farbách a prevedeniach.

Exteriérové koberce

Exteriérové koberce sú určené na verandu, terasu, pred vchod alebo na balkón. Vyrábajú sa z ľahšie umývateľného materiálu a zvládnu aj náročnejšie podmienky vonkajšieho prostredia. Umiestniť ich môžete napríklad aj v blízkosti bazéna, kde znižujú riziko pošmyknutia.

Béžový koberec vhodný aj do exteriéru Universal Bilma Beige, 80 × 150 cm
Béžový koberec vhodný aj do exteriéru Universal Bilma Beige, 80 × 150 cm

Materiál

Prírodný materiál

Koberce z prírodných materiálov sú veľmi mäkké a pohodlné. Majú vysokú odolnosť voči opotrebovaniu a silné termoizolačné schopnosti. Niektoré typy sú však náročnejšie na údržbu. Najpoužívanejšími prírodnými materiálmi sú bavlna, vlna, juta a ľan.

Syntetický materiál

Syntetické koberce sú veľmi vyhľadávané najmä kvôli jednoduchému čisteniu a širokej škále farebných prevedení. Najobľúbenejšími materiálmi sú viskóza, akryl a polypropylén.

Koberec do kuchyne

Pri výbere koberca do kuchyne nie je až tak dôležitá pohodlnosť a celkový vzhľad ako jeho funkčné vlastnosti. Nevhodné sú huňaté koberce s dlhými vláknami.  

Vysokoodolný kuchynský behúň Webtappeti Spices Market, 60 × 140 cm
Vysokoodolný kuchynský behúň Webtappeti Spices Market, 60 × 140 cm

Koberec do obývačky alebo spálne

Do obývačiek a spální môžete umiestniť všetky typy interiérových kobercov. Vybrať si môžete z prírodných, ale aj syntetických materiálov. Pokiaľ chcete izbu troška ozvláštniť, vsaďte na netradičné tvary a vzory.

Koberec do detskej izby

Detská izba musí byť najmä bezpečná. K tomu vám môže z veľkej časti dopomôcť koberec. Pokiaľ sa rozhodnete pre menšie varianty, ktoré nepokrývajú celú dlážku, vyberte si jeden z vysoko odolných behúňov. Koberec bude stále na svojom mieste aj pri intenzívnej detskej hre.

Koberec Universal Kinder Bunny, 120 × 170 cm
Koberec Universal Kinder Bunny, 120 × 170 cm

DIY tipy na čistenie kobercov

Rozlialo sa vám víno alebo vás straší škvrna od kečupu? Pokiaľ potrebujete urýchlene vyčistiť koberec a nemáte k dispozícii žiadny čistiaci prostriedok, hravo si poradíte aj s tým, čo nájdete v kuchyni alebo v kúpeľni.

S fľakom od vína vám pomôže sóda bikarbóna, škvrny z potravín odstráni krém na holenie. Zažratých nečistôt sa rýchlo zbavíte za pomoci octu. Zmiešajte ocot 1:1 s obyčajnou vodou a nechajte na škvrne pár minút pôsobiť.

Komentáre k: Ako vybrať koberec do každej izby

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.