Že nie ste žiadni námorníci ani rybári a siete vám nič nehovoria? Možno by ste mali trochu zapátrať po internete alebo v časopisoch s fotografiami a popismi moderne riešených bytov, aby ste získali prehľad. Práve tieto prvky sú totiž v poslednej dobe veľmi často využívané ako dekoratívne a súčasne funkčné doplnky interiéru.

Použitie lán v interiéri domácnosti je veľmi rozmanité a záleží na vašej fantázii. Zároveň je dobré vidieť, čo vymyslí v prípade tvorivej indispozície prizvaný bytový architekt. Štruktúra lana je pomerne hrubá, motív stáčanie alebo splietanie pôsobí pri správnom umiestnení a naaranžovaní veľmi originálnym dojmom. To isté sa týka sietí, ku ktorým je možné využiť aj ďalšie námornícke prvky. Za všetky možno menovať kotvy, plaváky, vlajočky apod.

Lanové retro svietidlo – guľa 3xE14

Zavesený nábytok

Pomocou lán sa vykonáva nielen ozdobná dekorácia vo forme závesov, ale slúžia často aj na zdobenie ďalších prvkov domácnosti. Silné konopné námornícke laná sú same o sebe veľmi výrazným dekoračným prvkom. Môžu byť zavesené alebo len položené na vhodnom mieste. Celý efekt možno navyše zdôrazniť vhodným nasvietením. Na tento účel sa najlepšie hodia LED diódy, ktoré nevyvíjajú ani pri dlhodobom rozsvietení väčšie množstvo tepla, takže nehrozí nebezpečenstvo vznietenia lanovej dekorácie.

V kombinácii s vhodne zvolenou látkou pôsobia veľmi pekne aj ako ozdoby na sedacie súpravy. Laná sa dobre vynímajú ako netradičná ozdoba peľaste nad posteľou. V kombinácii s ďalšími vhodnými materiálmi (drôtenou výstuhou alebo bambusovou kostrou) sa hodia aj ako materiál na vlastnoručnú výrobu atypických vešiakov, tienidiel alebo ďalších zaujímavých doplnkov. Laná poslúžia aj pre zavesenie niektorých kusov nábytku, ak chcete byť naozaj veľa IN.

Sú dekoratívnejšie krútené alebo splietané laná?

Silné krútené lano sa hodí svojou výraznou štruktúrou do menšej miestnosti ako hlavný motív alebo čoby doplnok štýlovej výzdoby poslúži aj vo väčších priestoroch. Splietané lana sa značne odlišujú svojou štruktúrou, avšak sú zase dekoratívne iným spôsobom. Dobre vyzerá, keď je lano pleteno z kontrastne sfarbených prameňov. Potom je zdobný efekt oveľa výraznejší, musíte ale v miestnosti použiť menej tak nápadných prvkov. Ozdobné lano si ľahko upletiete aj vlastnoručne, postačí dostatočné množstvo vhodne zafarbených silnejších povrazov o potrebnom priemerom.

Zavesená sieť môže zmeniť celkové vnímanie priestoru

Práve použitie zavesených alebo čiastočne rozprestretých sietí je vhodné pre optické zväčšenie priestoru predovšetkým tam, kde sú bočné steny čiastočne alebo úplne zošikmené. Teda je to vynikajúci nápad napríklad pre atypicky riešené zariadenie podkrovného bytu.

Pevné a spoľahlivé siete možno použiť aj ako trochu neobvyklý, ale prekvapivo pohodlný model dočasného alebo aj spacieho lôžka, z takéhoto riešenia sála romantika jednoducho na niekoľko námorných míľ ďaleko!

Cattara Hojdacie závesné lehátko Textil červená, 200 x 100 cm

Sieť nahradí aj zábradlie

V interiéri so schodiskom sa ponúka ďalšie zaujímavé využitie sietí. V kombinácii s kovovou alebo drevenou kostrou sú vhodné aj ako nezvyčajne riešené zábradlie. Takto možno siete aplikovať aj na terase, verande alebo pod pergolou, poslúžia ako priehľadný a predsa bezpečný prvok pre zabezpečenie požadovaného priestoru. Ak použijete sieť ako zábradlie, vždy dbajte na jej pevnosť a kvalitu!

 

Komentáre k: Využite laná a siete v interiéri pre vaše pohodlie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.