Ak nechcete, aby sa príjemný a relaxačný kúpeľ premenil v nepekné zranenie, ba dokonca nejakú tú zlomeninu, oplatí sa myslieť na bezpečnosť. Pozrite sa na výber niekoľkých šikovných pomocníkov, s ktorými riziko pošmyknutia vo vani minimalizujete.

Pri výbere vane a zariaďovaní kúpeľne je veľmi ľahké nechať sa očariť dizajnom a víziou moderného priestoru, v ktorom je všetko dokonalé. Bohužiaľ v praxi hrá úlohu nielen vzhľad, ale aj praktickosť a bezpečnosť. Dvojnásobne to platí v rodinách, v ktorých sú napríklad malé deti, seniori, alebo pohybovo indisponovaný. S veľmi malou investíciou dokážete bezpečnosť kúpania vo vani značne zvýšiť a vyhnúť sa tak nepekným pádom. Že sa vás niečo také netýka? Nezabúdajte na štatistiky, ktoré prezrádzajú, že najviac úrazov si Slováci spôsobí doma, mnoho z nich práve pri pohybe v kúpeľni.

Držadlá k vani sú základ

Je jasné, že pekná vaňa si nebude imidž kaziť nejakým tým madlom naviac. Pritom jedno univerzálne madlo dokáže sadanie a vstávanie z vane významne uľahčiť. Neváhajte si madlo na stenu zaobstarať a nainštalovať ho. Montáž do steny, ktorá musí uniesť relatívne veľkú hmotnosť, nie je úplne jednoduchá, ale so správnym vybavením ju zvládne aj domáci kutil. V opačnom prípade sa budete musieť obrátiť na odborníka.

Ak si vzhľad múru nechcete madlom kaziť, existujú ešte podporné madla, ktorá sa nasadzujú na dostupnú stenu vane. Šikovná konštrukcia býva nastaviteľná a naozaj pevná. A akonáhle sa už nikto nekúpe, môžete ju zložiť a upratať. Dizajn netrpí a bezpečnosť je zaistená.

Protišmykové podložky do vane

Avizované madlo pomáha, ale v niektorých situáciách môže byť nepraktické a kvôli neštandardnému umiestneniu vane nepoužiteľné. Ďalšou alternatívou sa tak stávajú protišmykové podložky do vane. Väčšie modely pokrývajú prakticky celé dno vane. Pevne sa prisajú a vy máte istotu, že budete vo vani došľapovať iba na ich gumový a nešmykľavý povrch. Bohužiaľ majú hneď niekoľko nevýhod.

Prvá je veľký zásah do vzhľadu vane. Podložka je neprehliadnuteľná a nie je práve dvakrát atraktívna. Ďalším záporom je fakt, že si umiestnením tohto pomocníka značne komplikujete upratovanie a leštenie vane. Špina, vlasy a ďalšie nečistoty majú tendenciu sa pod podložkou usadzovať. Budete si dávať pozor, kam skutočne šliapete? V tom prípade môžete rozmernú podložku nahradiť iba protišmykovými bodmi. Tie sa predávajú nielen v základných tvaroch, ale aj v podobe pestrých kvetín či roztomilých zvieratiek. Takéto riešenie sa bude páčiť predovšetkým deťom.

Va vani aj pred vaňou

Vyriešiť klzký povrch vane je len časť problému. Nezabúdajte tiež na to, aby pri vyliezaní z vane dosadlo mokré chodidlo na dostatočne priľnavý povrch. Túto potrebu riešia kúpeľňové predložky. Zaujímavým a veľmi populárnym tipom sú tie vyrobené z pamäťovej peny. Prispôsobia sa vášmu chodidlu a vďaka protišmykovému povrchu na rubovej strane nešmýkajú po podlahe.

Ako vidíte, naozaj stačí iba niekoľko menších úprav a kúpeľňa bude pre všetkých členov rodiny o dosť bezpečnejšia.

Sada 3 kúpeľňových predložiek Alessia Pink Flamingo

 

Komentáre k: Aby ste už nikdy nepošmykli vo vani

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.