Už naše babičky aj dedovia vedeli, že je nevyhnutné svoje potraviny správne uskladniť. Len tak si na nich mohli pochutnávať po celú zimu. Mrkva sa zahrabávala do piesku, rovnako ako šalát, kel, kapusta alebo hrušky. Zemiaky ležali na drevenom uhlí. Slivky zase v múke. Ako ale uchovávať potraviny v dnešnej dobe?

Základom správneho uskladnenia je predovšetkým výber samotného priestoru. Vhodným miestom je dobre vetraná, temná a chladná miestnosť. Ideálna teplota by v nej mala byť okolo 0 až 4 °C. Teplota by nikdy nemala klesnúť pod túto hranicu. Došlo by k premrznutiu potravín a ich znehodnoteniu. Správna vlhkosť pre uskladnenie sa pohybuje okolo 85%.

Ovocie so zeleninou nesmie prísť do styku

Základným pravidlom pre uchovávanie potravín je riadiť sa niekoľkými pravidlami. Chuť uskladneného ovocia môže byť nepríjemne znehodnotená pachmi zo zemiakov alebo kapusty. Rovnako tak nemožno skladovať cibuľu a cesnak pohromade. Tie je lepšie zviazať do zväzku a po dôkladnom vyschnutí ich uložiť do sucha. Všetky vyššie zmienené rady sa hodia v prípade, ak máte pivnicu, alebo miestnosť spĺňajúcu vyššie spomínané parametre. Tou môže byť aj sýpka.

Ako na skladovanie v domácnosti?

Zamrazenie alebo sušenie je asi najviac používaným spôsobom. Dobám, kedy sa hlavne zaváralo, už dávno odzvonilo. Avšak to je škoda. Takýto domáci bazový sirup oceníte nielen v horúcich dňoch, ale aj pri nachladnutí v zime.

Základom správneho skladovania je:

  • vhodné umiestnenie za použitia dóz, sáčku alebo pohárov;
  • pravidelná kontrola uskladnených potravín;
  • odstraňovanie chybných, nahnitých kusov;
  • kontrola teploty skladovania;
  • predtým uskladnené potraviny spotrebovať ako prvé;
  • dodržiavanie hygieny.
Sklenené dózy na potraviny Kilner

Typy skladovanie sú:

  • suché – pre cukor, pečivo, múku; s teplotou do +18 °C;
  • chladné – pre zemiaky, ovocie zeleninu; s dobrým vetraním a vysokou vlhkosťou;
  • chladiace – mäso, mliečne a údenárske výrobky; s teplotou 0 ° C – 10 °C;
  • mraziace – mäso, ovocie, zelenina pre dlhodobé skladovanie, s teplotou od – 18 °C do – 22 °C.

Najčastejšou chybou je nedodržanie vhodných podmienok, prekračovanie minimálnej trvanlivosti u mrazeného výrobku a skladovanie mäsa voľne v chladiacich priestoroch.

Predísť všetkým vyššie spomínaným chybám môžete použitím kvalitných stohovateľných dóz z plastu. Alebo kvalitných misiek zo skla, ktoré sú dnes k dostaniu aj s vrchnákmi. Do mrazničky sa potraviny dajú ukladať tiež v sáčkoch, boxoch, ale aj vákuovo balené. K tomu vám poslúži vákuová balička potravín. Alebo si vystačíte so sáčkami na zips. Pre aromatické syry použite drevené dosky so sklenenou pokrievkou.

K suchým potravinám zamedzíte prístup vlhkosti aj vzduchu, keď ich uložíte do sklenenéej dózy s drôteným uzáverom. Pre múku a cukor sa zase hodia sklenené alebo plechové dózy s vekom.

 

Komentáre k: Predĺžte vhodným skladovaním svojim potravinám životnosť

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.