Neexistuje nič príjemnejšie, než pocit z čerstvo uprataného priestoru. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí žijú v preplnenom a chaotickom prostredí, môžu mať vysokú hladinu stresového hormónu kortizolu. (Poznáte to dobre?) Pre tých z vás, čo vediete zaneprázdnený život a napriek tomu sa snažíte udržať domácnosť čistú prostredníctvom nevyhnutnej každodennej starostlivosti, máme lepší nápad: staňte sa minimalistom.

Vylúčenie nadbytočných vecí môže robiť zázraky – pre interiér aj pre vaše duševné zdravie, nehovoriac o tom, že minimalistický priestor vyzerá sofistikovane a elegantne. Od monochromatického minimalizmu až po čistý luxus je tento jednoduchý prístup k dizajnu interiéru jedným z najobľúbenejších. Ale má to háčik – rovnako ako trend naked vzhľadu bez make-upu, nie je to tak jednoduché, ako sa zdá. Ak ste fanúšikom minimalistického konceptu bývania, ale nie ste si istí, ako začať, nevadí. Skúste to s našimi tipmi.

Začnite s povrchmi

Rozhliadnite sa okolo seba – čo vidíte? Hromady papierov, časopisy, drobné dekorácie, kľúče, knihy. Snažte sa čo najviac z týchto vecí eliminovať a uložiť – do boxov, úložných skriniek, všade tam, kde nebudú na očiach. Jednotlivé položky môžete rovno pretriediť. Zbytočných vecí sa zbavte, tie dôležité organizujte. Akonáhle vyčistíte každú z miestností, získajú čerstvý vzhľad, ktorý sa navyše ľahko udržuje.

Vytvorte neutrálnu základňu

Pri vytváraní klasického minimalistického interiéru sa jedná o základnú farbu. Tu voľte tlmené odtiene – od smotanovej bielej po šedú. Prečo? Sú čisté, čerstvo vyzerajúce a vyvolávajú pocit pokoja. Samozrejme, že sme veľkí fanúšikovia bielej, ale nie vždy je táto klasická farba ideálna, pretože môže pôsobiť chladne. Práve žlté podtóny dodávajú studenej bielej farbe teplejší a krémovejší vzhľad, zatiaľ čo modré podtóny dávajú ostrejší pohľad. Priestor s veľkým množstvom prirodzeného svetla pravdepodobne vyzerá teplejšie, takže môžete použiť chladnejší odtieň bielej pre vyváženie miestnosti. Miestnosti, ktoré sú umelo osvetlené LED osvetlením naopak doplňte hrejivejšou bielou, napríklad v odtieni champagne.

Kvantitu vymeňte za kvalitu

Zabudnite na impulzívne nákupy. Skúste sa viac zamýšľať nad jednotlivými kusmi nábytku, osvetlenia či dekorácií. Výsledkom bude nákup kvalitných prvkov a starostlivo premyslený finiš s ohľadom na detail. Vytvárajte priestor, kde bude radosť tráviť čas.

Farebné komody Intertrade Cuba

Žite jednoducho

Nielenže budete mať krásny domov, ale život zrazu bude jednoduchší. Stačí udržiavať jednoduchosť vo všetkých aspektoch svojho života. Preto sa hrajte s organizáciou, doprajte si premyslené úložné priestory a nezahlcujte sa predmetmi, ktoré nepotrebujete. To platí pre interiér, šatník i prácu. V čistote je šťastie.

 

Komentáre k: Bývajte v minimalistickom štýle – bez starostí!

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.