Zatiaľ čo na záhrade môžeme tráviť príjemné chvíľky len krátku časť v roku, zimné záhrady ponúkajú bezprostredný kontakt s prírodou za každého počasia, bez toho aby ste mu museli čeliť priamo. Okrem toho rozšíri obytný priestor domu a príjemne ho presvetlí, čo priaznivo pôsobí na psychiku. Zimná záhrada absorbuje svetlo zo slnečných lúčov, najmä v zime je táto vlastnosť vítaná aj v ohľade úspor za vykurovanie. A v neposlednom rade ponúkajú záhrady dostatok svetla a priestoru na pestovanie rozličných kvetín. Idete do toho?

Na čo budem záhradu využívať?

Než sa dáte do plánovania, poďte si ujasniť, na čo vám má zimná záhrada slúžiť. Túžite pestovať exotické rastliny alebo chcete záhradu využívať len sezónne? Taktiež je možné mať záhradu ako jedáleň, z ktorej môžete sledovať východ slnka. A ak dávate prednosť práci z domova, potom by mohla byť práve zimná záhrada tou ideálnou pracovňou. Od toho všetkého sa odvíja jej umiestnenie a ďalšie parametre.

Orientácia záhrady je kľúčová

Orientácia zimnej záhrady výrazne ovplyvní to, ako ju budete môcť využívať. Najviac tepla a svetla, a to aj v zime, zachytí záhrada situovaná na južnú stranu. V lete to však so sebou nesie aj nevýhodu v podobe prehrievania, takže je potreba záhradu kvalitne zatieniť a odvetrať. Záhrada otočená na západnú stranu bude prehrievaná slnkom po celé popoludnie, čo z nej robí ideálnu relaxačnú zónu. Ale aj tu je potreba nepodceniť zatienenie a odvetrávanie. Oba varianty sú ako robené pre teplomilné rastliny, ktoré vyžadujú dostatok svetla.

Menej svetla budete mať v prípade, keď zvolíte záhradu otočenú na severnú stranu. Poskytne síce rovnomerné osvetlenie počas dňa, ale aby bola obývateľná po celý rok, bude potrebné zvoliť vhodné vykurovanie a izoláciu. Východná strana ponúkne dostatok svetla predovšetkým v dopoludňajších hodinách. Rovnako ako záhradu otočenú na sever je i túto potreba vykurovať. Takéto umiestnenie je vhodné pre zriadenie pracovne, pretože nebudete čeliť poludňajším horúčavám.

Príjemná teplota po celý rok

Teplotu ovplyvní nielen orientácia, záleží tiež či bude záhrada oddelená od zvyšku priestoru a ako bude vyhrievaná či odvetrávaná. Každá záhrada musí mať dostatok okien, ktoré idú úplne otvoriť. Výhodné je, keď sú dve priamo oproti sebe a sú doplnené aj otvárateľným strešným oknom. Tak môže vzduch voľne prúdiť a vy nebudete mať miesto záhrady skleník.

Pre celoročné využívanie záhrady je nutné myslieť na jej vykurovanie. U južne orientovanej záhrady môže stačiť priamotop, záhradu, ktorá je vystavená menšiemu slnečnému svitu treba vykurovať viac. Môžete zvoliť radiátory napojené na ústredné kúrenie alebo príjemné podlahové vykurovanie.

Konštrukcia z hliníka, plastu alebo z dreva?

Najčastejšie sa u záhrad stretnete s hliníkovými a plastovými profilmi. Hliník je tvarovo stálejší a podstatne pevnejší. Plast lepšie izoluje, ponúka širšiu farebnú škálu a tiež je lacnejší. Ďalšou možnosťou je drevená konštrukcia. Tá cenovo zodpovedá hliníkovým profilom a často sa s nimi aj kombinuje.

Koľko toho záhrada vydrží?

Zimné záhrady Rakus majú životnosť 25 rokov. Čo všetko musí za tú dobu konštrukcia záhrady vydržať? Ide o 9125 dní s teplotami medzi – 20 °C a + 35 °C. Tiež odolajú priemerne 450 dňom pod snehovou pokrývkou, 57 dňom s krupobitím a 138 dňom s vetrom silnejším než 100 km/h. Za celý čas na nich napadne priemerne 15300 milimetrov zrážok. To nie sú malé čísla, že?

Komentáre k: Prečo by ste si mali zaobstarať zimnú záhradu a ako na to.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.