Leto je čas grilovaček, posedenie s pivkom a kamarátmi na terase alebo pod pergolou na vlastnej záhrade. Tiež ste teraz zacítili vôňu opečených klobások a údenej ryby? Pravda je, že údenie oproti pare alebo duseniu nie je práve najzdravší spôsob úpravy mäsa. Predovšetkým kvôli všade prítomnému dymu, ktorý vytvára karcinogénne látky. Ale ak sa údeným mäsom nestravujete pravidelne, nie je zase taký dôvod na obavy. Prečo si tu a tam nedopriať spestrenie v jedálničku kúskom údeného z domácej udiarne?

Samostatná udiareň alebo ako doplnok

Než začnete stavať svoju udiareň na záhrade, mali by ste si rozmyslieť zásadnú vec. Chcete mať udiareň ako samostatný prvok alebo bude súčasťou iného zariadenia, napríklad grilu? Spoločne sa pozrieme len na variant samostatnej udiarne.

Na trhu ich nájdete celý rad – od hotových riešení na mieru, alebo si ju zostavíte ako domček z lega. Kocky sú v tomto prípade jednotlivé prefabrikované diely. Aj pri výbere materiálov máte širokú ponuku. Firmy vám postavia pokojne tehlovú udiareň. Prefabrikované diely sú potom najčastejšie z nerezu alebo z dreva.

Cena udiarní sa pohybuje od 40 € až po sumy nad 700 € . Záleží, akú funkčnosť od nej očakávate. Najlacnejšie sú prenosné udiarne. Stredná trieda dokáže pojať okolo 12 kg mäsa a sú určené pre všetky typy údenia mäsa. Luxusom a pre niekoho extrémom je potom udiareň s izoláciou. Jej nespornou výhodou je celoročná prevádzka. Ovšem cena zodpovedá pridanému komfortu.

Ako vyzerá záhradná udiareň? V zásade sa skladá zo štyroch základných častí, tj. z ohniska, udiarenskej skrine, dymovodu a komína.

Postav si udiareň

Nebudete stavať iba múr, ale rovno sa pustíte na stavbu vlastnej udiarne. Myslite na pár základných pravidiel, aby ste nemuseli riešiť nejakú nehodu.

Ohnisko musí byť postavené nižšie než udiaca skriňa

Takže máte dve možnosti. Buď postavíte ohnisko pod udiacu skriňu alebo ešte jednoduchšie, postavíte systém, kde celé ohnisko odsuniete zvlášť od udiacej skrine. Samotné ohnisko sa potom skladá z dvoch častí – roštu pre palivo a popolníka, ktorý je umiestnený pod roštom. Pri stavbe nezabudnite umiestniť dvierka k popolníku a do priestoru nad roštom. Kontrolujte, či dobre tesnia a sú opatrené tzv. vzduchovou ružicou. Táto ružica umožňuje regulovaný prístup vzduchu cez dvierka do samotného ohniska.

Udiareň stavajte v kopci

Odporúča sa postaviť si udiareň v stráni. Je totiž nutné vytvoriť malý spád pre dymovod, ktorý prepája udiacu skriňu s ohniskom. Odporúčaná dĺžka dymovodu sa udáva dva až štyri metre. Jeho priemer by mal byť okolo 20 cm.

Najprv stavajte ohnisko

Tu ide využiť starých nevyužívaných kachlí, ale môžete si samozrejme vystavať ohnisko úplne nové a podľa vás. Myslite ale na to, že ohnisko musí byť uzavreté a tesné tak, aby sa dala regulovať teplota vnútorného dymu.

Rozmyslite si množstvo

Už na začiatku pred stavbou by ste mali zvážiť, ako často a hlavne ako veľa toho budete údiť. Od množstva údenín sa bude odvíjať aj veľkosť udiacej skrine.

Pokiaľ už máte postavené, môžete sa konečne pustiť do zaslúženej odmeny. Ale až potom, čo si mäso vyúdite. Dáte prednosť údeniu studeným – zo 40 °C na 20 °C, horúcim – 60 °C sa stupňuje až na 100 °C alebo teplým dymom – 60 °C?

 

Komentáre k: Vyúďte si mäso na záhrade

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.