Zasklená výplň až k podlahe, vzdušný priestor a intenzívnejšie vetranie. Takto stručne idú charakterizovať francúzske okná. Ich základné odlíšenie od bežných okien spočíva v umiestnení spodného rámu, respektíve parapetu. Okná, ktorými obvykle osadzujeme múry našich bytov a domov, sú od zeme umiestnené zhruba vo výške 80 centimetrov. Väčšia sklenená výplň prináša rad výhod, ale samozrejme je potrebné počítať aj s niektorými nevýhodami.

Na prvý pohľad sa zdá, že francúzske okno je len jedno – veľká sklenená výplň, ktorá nemá spodný rám. Ale ako to býva, zdanie klame a hlavne nábytkový priemysel prináša zákazníkom stále niečo nové. Preto francúzskych okien je hneď niekoľko druhov. Ako sme už naznačili, často sa jedná o jednoduchú okennú tabuľu. Ale okno môže byť aj členité. Francúzske okná sa ďalej delia aj podľa spôsobu otvárania. Kúpite tak otváracie, posuvné, jednokrídlové alebo dvojkrídlové.

Presvetliť a zväčšiť

Úlohou každého okna je navodiť kontakt s vonkajším svetom. Vďaka francúzskemu oknu ho máte výrazne väčšie. Navyše sa často inštalujú do miestností s balkónom alebo terasou vedúce na záhradu. V prípade, že si zaobstaráte okno a nemáte za ním možnosť terasy alebo balkónu, nechajte si z vonkajšej strany postaviť ochrannú ohrádku.

Všeobecne oknami k nám prúdi slnečný svit, ktorý by mal presvetliť priestory v dome. Možno trochu zarážajúcou informáciou je fakt, že z hľadiska osvetlenia nemá francúzske okno až taký prínos, ako by sa pri jeho veľkosti mohlo očakávať. Samozrejme na pohľad dokáže oklamať naše vnímanie a miestnosť opticky zväčšiť. Avšak najcennejšou časťou denného svetla je to, ktoré prechádza hornou časťou francúzskeho okna. Zvážte preto, aké záclonky a závesy si zaobstaráte. Iba dekoratívne okolo alebo komplet závesy sa záclonami od stropu na zem?

Pripravte sa na to, že vďaka väčšiemu oknu budete mať presvetlenú spodnú časť izby. Najmä ak tu máte lesklú podlahu vo svetlej farbe. Z fyziologického hľadiska je naše oko citlivé práve na oslnenie v spodnej rovine zorného poľa. Kúpte si teda matnejší typ podlahy do miestnosti, kde plánujete francúzske okno.

Ilustračný obrázok, zdroj

Vyvetrať a zakúriť

Nielen pre alergikov je nutné pravidelne vetrať v miestnostiach. Vetranie by nemalo trvať dlho, ale za to musí byť intenzívne. V tom vám pomôžu práve francúzske okná vďaka ich väčšej ploche. Spodkom k vám prichádza čerstvý závan studeného vzduchu. Hornou časťou naopak odchádza ťažký vydýchaný vzduch z izby von.

Vetrať musíte celoročne, ale problémy s vykurovaním miestnosti začnete riešiť až na jeseň. Nevýhoda francúzskych okien spočíva v tom, že nemôžete radiátor umiestniť štandardne pod samotné okno. Riešenia predsa existujú – od podlahového vykurovania až po postranné radiátory s dobrou tepelnou izoláciou v ráme okna.

Pri rekonštrukcii myslite na to, že pod oknom musí byť ponechaný priestor v podlahe na umiestnenie konvektora alebo vyústenia teplovzdušného vykurovania. Konvektor ide umiestniť aj pod okno, ale potom je bohužiaľ viditeľný z exteriéru domu. V prípade, že siahnete po podlahovom vykurovaní, je potreba vytvoriť okrajovú zónu o vyššej povrchovej teplote. To urobíte zhustením vykurovacieho potrubia pred oknom. Do samotného okna je vhodné použiť čo najhrubšie sklo kvôli izolácii.

 

Komentáre k: Oživte svoj interiér francúzskymi oknami

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.