Pamätáte na nadšenie herečky Anne Hathaway alias princeznej Mii v Denníku princeznej, keď jej babička ukázala jej šatňu? Ktorá žena by netúžila vlastniť povestnú šatňu Carrie Bradshaw (herečka Sarah Jessica Parker) zo seriálu Sex v meste?

Šatne sú chytré priestory, ktoré vám pomôžu vyriešiť problém s nadbytkom nielen oblečenia ale aj vhodne ho organizovať na jednom mieste. Avšak problém nastáva, ak nežijete vo vlastnom rodinnom dome, kde si zavčas môžete vyhradiť miesto na budúcu šatňu. Ale ani v panelovom dome sa svojej šatne vzdávať nemusíte.

Šatňa v menšom byte

Ak architekti mysleli na úložné priestory, pravdepodobne v dnešnej novostavbe narazíte na komoru, ktorú ľahko prebudujete v šatníkové priestory. Ideálna je miestnosť s oknom kvôli vetraniu. Odpadajú problémy so zatuchnutím. Avšak šatňu si postavíte aj v obývačke ako tzv. „falošnú stenu“ alebo môže byť súčasťou vašej spálne. Jednoducho zmenšíte priečkou nejakú z vašich izieb.

Zaujímavým riešením môže byť stavba šatne ako priechodná miestnost v jednej z bytových chodieb. Ak sa vám nepáči ani toto riešenie a priestory v byte sú naozaj malé, budete sa musieť zatiaľ uspokojiť so vstavanou skriňou pozdĺž nejakej izbovej steny. Avšak ak využijete celú výšku miestnosti, tj. od podlahy až k samotnému stropu, dostanete priestory ako v bežnej šatni. Aj vstavaná skriňa obsahuje rôzne veľké skrine, komody s organizérmi alebo šatníkové ramienka.

Kúpiť je možné aj hotové riešenie, ktoré poskladáte, alebo si skrine postavíte na mieru do izby. Prípadne si poradíte svojpomocne. Nezabudnite pred inštaláciou skrine skontrolovať podlahu i strop. Musia byť dokonale rovné, aby ste mohli šatníkovú skriňa otvárať. Poradíme vám, že korpusy vstavanej skrine sú najčastejšie zhotovené z drevotriesky, ktorá je potiahnutá dyhou alebo laminom.

Myslite predovšetkým na priestor

Väčšina šatní má úložné systémy na protiľahlých stenách s dostatočnou uličkou medzi nimi. Policový systém so skrinkami pritom siaha zvyčajne od podlahy až k stropu. Dole sa najčastejšie umiestňuje obuv a doplnky (šperky, slnečné okuliare a ďalšie). Hore potom menej často používané veci, napríklad nesezónne oblečenie. Do tzv. pásma ľahkého dosahu (tj. približne 75 až 125 cm) dajte oblečenie, ktoré nosíte a používate denne vrátane vrchného ošatenia.

Ulička medzi dvoma protiľahlými stranami šatne by mala byť široká aspoň 80 cm, odporúča sa šírka až 100 cm. Na samotný policový systém počítajte s cca 45 cm pre poličku. Bežné ramienka na šatstvo majú okolo 65 cm. Pred začatím stavby šatne si premerajte vaše oblečenie, najmä ťažké zimné kabáty, a dobre plánujte. Ak máte málo miesta, voľte držiaky ramienok, ktoré sa montujú kolmo proti hlavnému čelu skrine.

Ilustračný obrázok, zdroj

Nezabúdajte triediť

Aj zo sebeväčšej šatne sa môže stať miesto chaosu, ak v nej nebudete mať systém. Kúpte si do komôd, malých skríň a zásuviek vnútorné organizéry. Tie sa vyrábajú z celej rady materiálov – plastové, drevené, papierové, ale dokonca aj z textilu.

Do jednotlivých priehradok potom umiestnite doplnky typu slnečné okuliare, šatky a šály. Na šperky využite špeciálnu šperkovnicu alebo závesné sošky. Kúpte si malú sošku v tvare keramického stromčeka, kde na jednotlivé vetvy tejto „sošky“ zavesíte vaše retiazky a náušnice.

 

Komentáre k: Ženský sen: Vlastná priestranná šatňa

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.