Svet techniky ide neustále dopredu a prináša tak do našich domácností nové a nové vychytávky – pomocníkov, ktorí by nám ideálne mali uľahčiť život. Je to ale skutočne tak? Jedným z novodobých riešení upratovania domácností je robotický vysávač. Automatický zametač by mal pomôcť s každodenným upratovaním, zbaviť podlahu bežných nečistôt a to bez nutnosti motať sa okolo a ťahať za sebou klasický stroj s hadicou zapojený do elektriny. Aké sú teda výhody a nevýhody robotického vysávača, to si zhrnieme v tomto článku.

Podlahová krytina

Prvé, na čo je nutné prihliadať, je podlahová krytina. Robotický vysávač zatiaľ nestačí na všetky tie koberce s vysokým vlasom. Nemenej dôležitá je aj celková rozloha objektu, ktorý by robovysávač mal zametať. Ak chcete mať doma precízne upratané, potom radšej koberce stranou. Čo naopak robotický vysávač hravo zvládne, to sú plávajúce podlahy, linolea, dlažby, skrátka každý hladký povrch. Rozloha zase ovplyvňuje dobu upratovania. Ideálne je vysávaču rozdeliť objekt na niekoľko menších úsekov, s ktorými si hravo poradí. Všetko samozrejme závisí od typu vysávača.

Nábytok

Robotický vysávač ľahšie upratuje plochu, kde má dostatok priestoru na pohyb. Vyhýbať sa nôžkam od stoličiek alebo dekoráciám môže byť problém. Rovnako tak je potrebné pomocníkovi odpratať z cesty všetky káble. Naopak jeho výhodou je možnosť vysať tiež pod nábytkom, napríklad pod sedacou súpravou alebo posteľou, všade tam, kam sa vojde.

Schodisko

Ak chcete, aby robotický vysávač zametal tiež napríklad na poschodí, musíte vybrať vhodný prístroj, ktorého senzory mu zabránia v páde. Tieto vlastnosti vždy uvádza výrobca. Vysávač, ktorý má senzor proti pádu je šikovným adeptom tiež na upratovanie napríklad na skriniach. Koniec prachu na nedostupných miestach.

Zhrnutie

Robotický vysávač je ideálnym pomocníkom všade tam, kde občas proste po práci nechcete zbytočne brať do ruky vysávač, aby ste odstránili pár odrobiniek z raňajok. Výrazne pomôže aj v domácnosti, v ktorej žije domáci maznáčik. Čím vyššiu radu kúpite, tým lepšie vlastnosti vysávač má – no vždy je dobré riadiť sa recenziami zákazníkov, ktorí s vysávačom už majú skúsenosti. Ak máte príliš členitú domácnosť, rôzne koberce a veľa nábytku, potom odporúčame zostať radšej u starého dobrého klasického luxu – s ktorým povysávate raz dva. Tak či onak je ale robovysávač výborným sluhom, ktorý dovolí urobiť si chvíľku pre seba namiesto upratovania nejednej gazdinke.

 

Komentáre k: Robotický vysávač – pomoc alebo starosť?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.