V dnešnej dobe už dvere nie sú iba praktickým doplnkom, ktorý oddeľuje dva priestory alebo chráni interiér pred nebezpečenstvom zvonka. Široká ponuka rôznych štýlov, farieb, materiálov a prevedení mení dvere na dizajnový doplnok a dáva voľnú ruku vašej fantázii.

Na prvý pohľad jednoduchý výber bezpečných a funkčných dverí, ktoré ladia s celou atmosférou domácnosti, sa môže zmeniť na poriadne zdĺhavú činnosť. Avšak, pokiaľ sa naučíte orientovať v typoch, materiáloch a prevedeniach, zvládnete to raz-dva. Pozrime sa na tipy a triky, ktoré vám kúpu uľahčia.

Pred výberom dverí zvážte 

  • typ dverí
  • šírku a výšku zárubní
  • prevedenie a spôsob otvárania
  • materiál dverí
  • štýl a farbu dverí

Aké typy dverí poznáme?

Vonkajšie vchodové dvere

Vchodové dvere vytvárajú prvý kontakt s vaším domovom. Sú akousi bránou medzi vami a okolitým svetom. Je preto dôležité, aby boli nielen vkusné, ale najmä bezpečné.

Interiérové dvere

Interiérové dvere musia byť takisto funkčné a bezpečné, no keďže na ne priamo nepôsobí vonkajšie prostredie, buďte troška kreatívnejší. Na výber máte väčšie množstvo dizajnov a prevedení, ktoré ulahodia aj náročnejším „vyberačom“.

Naturel Interiérové dvere Ibiza 60 cm, ľavé, otočné IBIZAD60L
Naturel Interiérové dvere Ibiza 60 cm, ľavé, otočné IBIZAD60L

Klasickým dverám v dekore dreva odzvonilo. Módne bývanie vyžaduje jednoduché a zároveň elegantné dizajny, ktoré neomrzia. Zorientovať sa v širokom výbere interiérových dverí je však pomerne zložité. Pomôžeme vám.

Ako vybrať ideálny rozmer dverí?

Rozmer dverí je najdôležitejším aspektom pri výbere. Pred kúpou dverí je dôležité, aby ste si poriadne premerali stavebný otvor a uistili sa, že model súhlasí výškou a šírkou. 

Dvere majú rozmery na šírku 60 cm, 70 cm, 80 cm alebo 90 cm a výšku väčšinou 202 cm.

Pomôcka pri výbere:

  • 90 cm – vchodové dvere
  • 80 cm – izby, kuchyňa
  • 70 cm – kúpeľňa, záchod
  • 60 cm – špajza, šatník alebo komora

Otváranie dverí

Otočné dvere

Otočné dvere sú zavesené na dvoch alebo troch pántoch, na ktorých sa otáčajú. Ide o klasické prevedenie a vybrať si môžete z dvoch variantov – pravé alebo ľavé.

To, či potrebujete pravé alebo ľavé dvere zistíte úplne jednoducho. Postavte sa pred zárubne a predstavte si, že dvere otvárate. Ak pomyselnú kľučku automaticky chytíte pravou rukou, potrebujete pravé dvere. Ak ľavou rukou, siahnite po ľavých dverách.

Netradičné otváranie dverí

Zatiaľ, čo vchodové dvere nájdete iba s klasickým systémom otvárania, interiérové dvere ponúkajú väčšie množstvo prevedení. Vybrať si môžete:

  1. Posuvné dvere – posúvajú sa pred stenou a sú viditeľné.
  2. Posuvné dvere do puzdra – zasúvajú sa do stavebného puzdra a po otvorení nie sú viditeľné.  
  3. Skladacie dvere – dvere sú zložené z viacerých častí, ktoré sa naskladajú na seba.
  4. Kyvné dvere – umožňujú otváranie oboma smermi a sú vybavené automatickým zatváraním.
https://www.biano.sk/produkt/87970719-sada-kovania-na-posuvne-dvere-v-2-prevedeniach
https://www.biano.sk/produkt/87970719-sada-kovania-na-posuvne-dvere-v-2-prevedeniach

Najpoužívanejšie materiály dverí

Materiál vchodových dverí

Plastové dvere

Vchodové dvere z plastu ponúkajú atraktívny pomer ceny a kvality. Plastové profily majú perfektné izolačné vlastnosti a vyznačujú sa aj dostatočnou pevnosťou. 

Povrch nemusí byť iba biely – k dispozícii máte množstvo dekorov, ktoré imitujú rôzne druhy dreva. Vybrať si môžete aj extravagantnejšie kúsky, ktoré nájdete napríklad v červenej alebo ružovej farbe.

Hliníkové dvere

Vchodové dvere z hliníka sú jednou z najpevnejších alternatív. Sú maximálne odolné voči nepriaznivým podmienkam a deformácii vplyvom vonkajšieho prostredia, preto sú na výrobu vonkajších dverí ideálne.

Drevené dvere

Vchodové dvere z dreva sú ideálne pre všetkých milovníkov naturálneho štýlu. Majú luxusný vzhľad a perfektné teplo-izolačné vlastnosti. Hodia sa aj do nízkoenergetických domov. 

Pravidelná starostlivosť vám zabezpečí, že vydržia celé roky.

Materiál interiérových dverí

Okrem iného správny výber dverí dodá celkovému interiéru moderný nádych. Potrebné je zvážiť nielen správny typ dverí, ale aj ich umiestnenie, výšku a šírku, otváranie. Prečo sú dvere významným architektonickým prvkom v interiéroch sa dočítate tu.

Dvere vyplnené papierovou voštinou

Takýto typ dverí sa vyznačuje extrémnou ľahkosťou a malou priepustnosťou vzduchu. Nie sú tak odolné voči nárazu, vlhkosti alebo iným poškodeniam.

Jedná sa o masívne dvere, ktoré sú pevné, odolné a vytvárajú luxusný dojem. Avšak, ich kryptonit je vlhkosť – v prípade umiestnenia do kúpeľne môže nastať deformácia.  

Dvere vyplnené MDF doskami

Naturel Interiérové dvere Latino 60 cm, ľavé, otočné LATINO2060L
Naturel Interiérové dvere Latino 60 cm, ľavé, otočné LATINO2060L

Dvere vyplnené sklom

Dvere vyplnené sklom sú stále častejšie vyhľadávaným prevedením. Elegantný dojem v kombinácii s funkčnosťou a dlhou životnosťou je skvelou alternatívou do akejkoľvek miestnosti.

Povrchová úprava interiérových dverí

Lakované dvere

Na vnútornú výplň dverí je aplikovaný lak, ktorý zaistí maximálnu odolnosť voči poškodeniu a exkluzívny vzhľad.

Fóliované dvere

Vnútorná výplň dverí je obalená fóliou s dekorom podľa vášho výberu. Vyznačujú sa jednoduchou údržbou a drahšie fólie sú odolné aj voči rôznym druhom poškodenia, napríklad poškrabaniu.

Laminátové dvere

Laminátová povrchová úprava zabezpečí bezproblémové čistenie a dostatočnú odolnosť. Na výber máterôzne dekory, ktoré hravo prispôsobíte svojimpožiadavkám.

Dvere obalené dyhou

Vnútorná výplň dverí sa pokryje vrstvou prírodného dreva, vďaka čomu si domov odnesiete nádherný prírodný kúsok. Dôležitá je dostatočná starostlivosť, pri nesprávnej údržbe môže drevo rokmi zmeniť farbu alebo štruktúru.

Štýl a farba dverí

Pri výbere farby a štýlu zvážte, kde dvere umiestnite  a akú atmosféru vyvoláva váš byt alebo dom. Do minimalistických priestorov dokonalé zapadnú hladké dvere v jednoduchom dekore, obalené tlmenými farbami. 

Extravagantnejšie domácnosti znesú aj krikľavé farby a výraznejšie prevedenia. Nikde však nie je napísané, že štýly nemôžete ľubovoľne kombinovať. Vyberte si také dvere, vďaka ktorým sa budete cítiť bezpečne a príjemne.

Vzhľad interiérových dverí zásadne ovplyvňuje vaše bývanie.Pri ich výbere sa teda inšpirujte našimi zaujímavými tipmi.

4 tipy na interiérové dvere len pre vás

1. Celosklenené dvere s potlačou

Nie je nutné, aby medzi miestnosťami boli zakaždým plné dvere. Naopak sa oplatí, keď v niektorých prípadoch prepúšťa svetlo a viac než ako bariéra predstavujú dekoratívny prvok. Celosklenené dvere s potlačou boli predtým inštalované predovšetkým do kúpeľní. Vy však ich krásu môžete oceniť kdekoľvek. Možnosť voľby skla a potlače od abstraktných vzorov až po vaše vlastné motívy umožňuje prispôsobiť vzhľad dverí tak, aby interiér perfektne dotvárali. Celý priestor navyše opticky zväčšia a presvetlia.

2. Bezfalcový typ otočných dverí

Hladké a veľké plochy vždy budú pôsobiť vkusne, a preto je tu pre milovníkov dizajnu bezfalcový typ otočných dverí. Pánty sú dômyselne skryté a dverné krídlo je zapustené do roviny steny. Pri rovnakej farbe dverí a steny pôsobí všetko maximálne harmonicky a luxusne. Skoro ako niekde na vesmírnej lodi. Bezfalcové čiže bezpodrážkové dvere môžu mať naozaj úplne neviditeľné pánty.

3. Posuvné dvere do puzdra

Veľkou konkurenciou otočných dverí sa stávajú dvere posuvné, a to ideálne do stavebného puzdra. Šetria veľa miesta, sú bazbariérové a navyše pôsobia trendovo. Miesto dverovej kľučky je na dverách tzv. miska. Tá je do dverí zapustená a jej dizajn sa rozhodne neoplatí podceňovať. Okrem oválnej a hranatej misky si môžete vybrať aj iné tvary a metalické materiály. Posuvné dvere môžu byť jednokrídlové aj dvojkrídlové.

4. Dvere až k stropu

Chcete niečo naozaj originálne? Dvere siahajúce od podlahy až k stropu splnia vaše priania do bodky. Sú neprehliadnuteľným interiérovým prvkom, prinášajú vzdušnosť, punc exkluzivity a nie je problém, aby kombinovali viac rôznych povrchov od skla po laminát či brúsený hliník. Dvere bez horného nadpražia opticky prepájajú podlahu so stropom. Vďaka tomu začne bývanie pôsobiť jednotne a ojedinele. U vysokých stropov je tento efekt ešte silnejší

Komentáre k: Ako vybrať interiérové alebo vchodové dvere?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.