Dni sa krátia a podvečery sú chladnejšie. Napriek tomu sa nemusíte vzdávať obľúbeného posedenia na záhrade, či už v rodinnom kruhu, alebo s vašimi priateľmi. Stačí si zavčas zastrešiť terasu pri dome a máte zimnú záhradu pre dlhé tmavé večery. Ak navyše použijete na vykurovanie krb či krbové kachle, nebude sa vám chcieť ísť spať.

Myslite na kvalitu

Investícia do zastrešenia, krbu alebo podlahového vykurovania terasy nie je najnižšia, preto stavte na kvalitu, nech vám záhrada slúži čo najdlhšie. Ak nemáte skúsenosti s rekonštrukciami ani stavbami svojpomocne, určite sa poraďte s odborníkom. Nechajte si vypracovať projekt a porozprávajte sa s architektom o jednotlivých možnostiach. Vyberte si dobrého dodávateľa materiálov i stavebnú firmu. Tu stavte na referencie od známych alebo nájdené na Internete.

Nešetrite na materiáli, a to ani na nosných konštrukciách ani na okenných profiloch. Na trhu existujú plastové konštrukcie, ktoré ale nemajú dlhú životnosť. Užiť ich môžete leda ako výplne do zvislých profilov, ale neodporúčame ich do nosných stĺpikov. Myslite na to, že v zime napadne sneh na strechu terasy, a tá tak musí udržať omnoho vyššiu záťaž.

Najvhodnejším, ale tiež najdrahším variantom sú oceľové nosné konštrukcie. Môžete ich nahradiť aj hliníkovou alternatívou. Hliník má dlhú životnosť aj pri minimálnej údržbe. Ďalšia z výhod hliníkovej konštrukcie spočíva v cene, ktorá je nižšia ako v prípade oceľových nosníkov. Hoci je hliník lacnejší, je dostatočne pevný. Avšak kvôli už vyššie opísanému problému so snehovou záťažou sa odporúča využiť i oceľ. Aspoň ako podporné stĺpiky alebo spájacie rámy.

Izolácia a kúrenie

K čomu by vám bola zasklená terasa, keď by ste tu ľudovo povedané klepali kosu pri vašich diskusiách. Aj na izoláciu a vykurovanie zimnej záhrady je potrebné myslieť dopredu pred rekonštrukciou.

Aby sa konštrukciou nepodával chlad zvonku dovnútra, kúpte si hliníkové okenné profily s prerušeným tepelným mostom.

Čo to znamená? Medzi dve vrstvy hliníka okenného profilu je vložený plast, ktorý práve vďaka svojim izolačným vlastnostiam zabraňuje odovzdávaniu studeného vzduchu zvonku dovnútra. Ďalej môžete odizolovať aj samotné sklo. Postačí, keď ho zdvojíte alebo vyplníte dokonca trojsklom. Samozrejme je to väčšia finančná investícia, ale zase ušetríte na vykurovaní.

Aj keď bude vaša izolácia najdokonalejšia, napriek tomu bude potrebné priestory nejako vykurovať. Ako najvhodnejšie sa ukazuje podlahové vykurovanie, ktoré možno máte vo vašej kúpeľni. Jeho nespornou výhodou je istota, že sa teplo v miestnosti šíri rovnomerne. To sa pri krbe alebo krbových kachliach povedať nedá. Tu je vždy najteplejšie pri zdroji tepla. Ďalej teplota slabne.

Pri nerovnomernom rozložení tepla v miestnosti dochádza ku kondenzácii pary na skle. To asi poznáte z izieb, kedy na oknách nad radiátormi niekedy aj „stojí“ voda. Podobne ako v izbách aj na terase ide predchádzať pare a roseniu okien včasným a dôkladným vetraním.

Ako vetrať?

Krátko, ale intenzívne. Nechajte si umiestniť otvárateľné prvky v plášti alebo priamo na streche záhrady. Postrážte, nech sú umiestnené oproti sebe naprieč konštrukciou. Vzduch tak môže lepšie prúdiť a dostane sa všade. Zaujímavejším, ale drahším riešením je automatické odvetrávanie.

 

Komentáre k: Nevzdávajte sa záhrady ani v chladných mesiacoch

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.