Súčasťou interiéru sú aj okná a dvere, ktorých výber by mal byť dostatočne starostlivý. Práve dvere pomáhajú vytvárať prvé dojmy a sú dôležitým doplnkom každej domácnosti. Správne dvere by rozhodne mali snúbiť praktickú aj estetickú stránku. Okrem dverí často kupujeme tiež nové zárubne, kovania a kľučky. Dvere naviac vyberáme na mnoho rokov a nepredpokladáme ich skorú výmenu. Ako teda vybrať ideálne dvere pre vašu domácnosť?

Parametre

Ako prvý krok môžeme zvážiť parametre, podľa ktorých budeme filtrovať vhodné dvere pre náš interiér. Ak napríklad máme atypické vchody, musíme počítať s kúpou či výrobou atypického rozmeru dverí. Zamyslite sa tiež nad tým, či budete meniť len dvere v interiéri, alebo aj vonkajšie – teda vchodové dvere. Ak máte individuálne priechody, môžete popremýšľať nad posuvnými dverami, ktoré sú navyše zaujímavým dizajnovým kúskom. Medzi parametre patrí tiež zvuková izolácia a odolnosť dverí. Obzvlášť, ak máte doma malé deti a domácich miláčikov, myslite na tieto aspekty pri vyberaní. Začnite tým, že si napíšete pár poznámok o tom, ako by vaše dvere mali vyzerať rozmerovo i vzhľadom.

Otváranie

Nezanedbateľné je otváranie dverí. Každá domácnosť a jej priestory sú inak riešené, preto vyberajte individuálne podľa svojich potrieb. Ak vám to miesto vo vašom obydlí dovolí, máte na výber tiež jedinečné dvojkrídlové dvere. Posuvné dvere sú zase populárnym hitom posledných rokov a hodia sa aj tam, kde na klasické otváranie nemáte priestor. No a všade tam, kde iná možnosť nie je, zostáva obľúbená klasika, teda štandardné dvere.

Materiál

Ak už viete, aké rozmery a prevedenie dverí si chcete zaobstarať, zostáva asi najdôležitejší prvok – a tým je samozrejme materiál. Najobľúbenejšie dvere sú tie poctivé – drevené. O drevo je však potrebné sa starať, preto na to pri kúpe myslite. K dostaniu sú tiež dvere fóliované, ktoré drevo len napodobňujú, sú však štandardne oveľa lacnejšie ako dvere z masívu. Existujú tiež sklenené dvere z bezpečnostného skla, tie sa však nehodia tam, kde chcete mať väčšie súkromie, napríklad na toaletu.

Detaily

Dôležitou súčasťou dverí je tiež kovanie. Kovanie môže byť detailom, kvôli ktorého nakoniec nekúpite vyhliadnuté dvere, pretože aj maličkosť robí dvere dverami. Niektoré dvere sú opatrené zámkom a všetky kľukou. Kľučky môžu byť plastové, oceľové, zo zliatiny – a k dostaniu sú v najrôznejších dizajnoch. Do vysoko moderného interiéru sa nehodia ozdobné barokové kľučky a naopak, do rustikálneho domu neumiestňujte plastové kľučky.

Cena

Akonáhle máte predstavu, zostáva cena. Cena je parametrom, ktorý určuje smer vašej kúpy. Pripravte si cenový strop, ktorý neprekročíte. Váš výber tak bude ešte jednoduchší a vy budete mať prehľad dverí, ktoré spĺňajú všetky vaše požiadavky.

Komentáre k: Ako vybrať nové dvere

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.