Aj keď mnohé domácnosti vykazujú skôr opačný trend a závesy by ste u nich nenašli ani v izbe pre hostí, celý rad výhod hovorí pre to, aby ste si zaobstarali závesy aj so záclonami. Ak riešite, ako mať doma harmonické ovzdušie, „zateplenie“ si izby a získanie bariéry pred zvedavými pohľadmi susedov, potom si prečítajte článok. Prezradíme aj niektoré z chýb, ktorých sa pri výbere záclon a závesov ľudia často dopúšťajú.

Prečo by mal byť záves u vás doma?

Záves vám prináša hneď dve výhody v jednom. Je elegantný a zároveň vám utlmí slniečko aj susedové pohľady do okien. Ak sa bojíte, že záves je príliš temná dekorácia do vášho bývania, potom si ho kúpte iba na jednu stranu okna. Alebo môžete mať len dekoračné pruh na kraji okien a na tienenie využiť žalúzie.

Ak siahnete po variante závesu iba po stranách okien, tj. úzkom prúžku, ktorý roztiahnutím nezakryje celú šírku okna, potom stále voľte šírku látky aspoň 130 až 150 cm. Toto vám odporúčia aj interiéroví dizajnéri, lebo na úzky pruh sa zle pozerá a nepôsobí dobre pre ľudskú myseľ.

Záves nie je obyčajný pruh látky. Možno ho opatriť podšívkou z jednej alebo z oboch strán. Docielite tak maximálneho možného zatemnenia. Farieb a druhov látok je na trhu nepreberné množstvo. Dizajnéri radia, aby ste si nikdy nevyberali farbu len po pamäti. Farebný tón musí ladiť s celkovým dojmom miestnosti. Pozvite si obchodníka domov aj so vzorkami. Spoločne ich priložte k oknám a až potom vyberte výslednú farbu. Tento postup platí aj pre výber novej záclony.

V neposlednom rade závesy majú nespornú výhodu v samotnej údržbe. Zvyčajne sa vyrábajú z polyesteru, takže ich stačí vyprať na menšiu teplotu s nižším počtom otáčok. Následne ich vyveste a nechajte vysušiť zavesené.

Ilustračný obrázok, zdroj

Ani záclony by vám nemali chýbať

Aj keď vás záclona 100% neochráni pred slnečným svitom, opäť pôsobí ako clona pred svetlom a zároveň vám pocitovo zateplí pokoj. Nemusíte sa ani obávať pohľadov od susedov, keď chcete mať dokonalé domáce súkromie, napríklad pri sledovaní napínavého programu v televízii. Záclona takisto dobre láme zvuk, takže k susedom nedoletí žiaden šum a vy si televízne sledovanie vychutnáte ako v kinosále.

Záclony vám tiež skrášľujú izbu. Jemné vzorky záclonových látok a rôzne spôsoby šitia (vrátane riasenia) dodajú záclonám čaro a luxusný nádych, ktorý občas okná potrebujú. Navyše krásu záclony umocňuje jej nariasenie. Tu si ale dajte pozor na to, aké nariasenie si kupujete. Roztiahnutá nariasená záclona by mala mať aspoň dvakrát tak väčšiu šírku, ako je šírka okna. Interiéroví dizajnéri dokonca radia siahnuť aj po 2,5 až 3 násobku šírky okna. Nebuďte v tomto prípade teda minimalisti.

Bojíte sa, že do vašich okrúhlych či inak atypicky tvarovaných okien sa záclony nehodia? Kdeže, dnes už rozmer ani tvar okien nie je prekážkou ku krásnym záclonám. Koľajničky pre uchytenie látky sa totiž dajú prispôsobiť vášmu želaniu. Namontujete ako na strop, tak do steny. V neposlednom rade sa aj samotné záclony šijú na mieru zákazníkom. Nechajte si ich preto navrhnúť od odborníkov.

Ilustračný obrázok, zdroj

Páčia sa vám voály? Tak na tie radšej u vás doma zabudnite. Tento typ záclon slúži len na dekoráciu a nezachytí tak pohľady susedov ani zvuk z hlasno pustenej televízie. A po zotmení je skrze ne vidieť do miestnosti.

Komentáre k: Závesy aj záclony do bývania skrátka patria

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.