Dokážete si predstaviť, že ovládate celú domácnosť z mobilu? Kdeže, to nie je hudba budúcnosti, ale realita! Pozrite sa na možnosti systému múdrej domácnosti a vkročte aj vy pri zariaďovaní do novej éry.

Systém múdrej domácnosti vyráža dych

Technológie idú neustále vpred, čo potvrdzuje pohľad nielen na elektronické spotrebiče, ale na domácnosť ako takú. Systémy múdrej domácnosti získavajú veľkú popularitu. Hlavným dôvodom je fakt, že majú schopnosť ušetriť majiteľovi veľa času a starostí. Mnoho procesov od rozsvietenia svetiel cez polievanie záhrady po kŕmenie domácich maznáčikov umožňuje kvalitný systém automatizovať. Bez ohľadu na výrobcu a stupeň výbavy múdre domácnosti spája jedna vlastnosť. Dokážete ich ovládať na diaľku. Čo všetko môžete mať pod kontrolou?

Jedna aplikácia vládne všetkým

Základom inteligentného domu je systém, ktorý pripojí vašu domácu elektroinštaláciu na internet. Vďaka tomuto pripojeniu máte následne možnosť všetko ovládať na diaľku, spravidla prostredníctvom aplikácie v šikovnom mobile či tablete. Na inštaláciu systému je dobré myslieť v prípade rekonštrukcie či stavby vopred. Celý systém sa väčšinou skladá z niekoľkých prepojených zariadení, chytrých krabičiek a programovacieho softvéru.

K systému múdrej domácnosti ľahko pripojíte osvetlenie, kúrenie, bazén, hudobný systém či otváranie brány. Cez mobilnú aplikáciu na diaľku všetko riadite. Domácnosť s vami tiež dokáže zdieľať dôležité informácie vedúce k úspore energie. Lepšie modely dokonca upravujú kúrenie podľa predpovede počasia. Energetická efektivita je jednou z hlavných výhod, ktorú vám múdra domácnosť dokáže priniesť.

Dobrou správou zostáva, že väčšina systémov múdrej domácnosti sa môže pochváliť veľmi intuitívnym ovládaním. V ponuke funkcií sa behom krátkej chvíľky zorientujú aj starší členovia rodiny.

Múdra domácnosť sa vám prispôsobí

V rámci automatizácie ponúkajú niektoré systémy tiež schopnosť učenia. Čo to v praxi znamená? Veľmi dobre vedia, kedy ste doma a kedy nie, prípadne systému môžete oznámiť, že sa chystáte na dlhšiu dovolenku. Dom sa postará o to, aby bolo vyvetrané, zatopené a hlavne aby to pre nepozvané návštevy vyzeralo, že je stále niekto doma. Múdry systém sa skrátka dokáže prispôsobiť vášmu bežnému správaniu s cieľom priniesť vám do života čo najväčší komfort.

Pekný dizajn nesmie chýbať

Nepredstavujte si systém šikovného domu ako nevzhľadný ovládací panel plný tlačidiel. V skutočnosti celý rad modelov pôsobí veľmi nenápadne. V prípade záujmu o inštaláciu systému pre vás tak nebude problém vybrať si taký, ktorý ponúkne aj elegantný dizajn skvele zapadajúci do interiéru vášho domova. V skutočnosti možno povedať, že čím nenápadnejší systém je, tým lepšie. V ideálnom prípade máte všetko v šikovnom mobile a na žiadne tlačidlá nemusíte absolútne siahať.

 

Komentáre k: Vitajte v budúcnosti! Čo všetko dokáže múdra domácnosť?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.